Η Πρέβεζα τίμησε την επέτειο της βύθισης του ναρκαλιευτικού “Πηνειός”

Η 74η επέτειος της βύθισης του ναρκαλιευτικού ΠΗΝΕΙΟΣ που αποτέλεσε την μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στις μεταπολεμικές επιχειρήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και σημάδεψε τη νεώτερη ιστορία της Πρέβεζας. , τιμήθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου.

Το παρόν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Π.Ε Πρέβεζας έδωσαν οι τοπικές αρχές, ανάμεσά τους ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Χρήστος Γούσης, ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας , σύλλογοι, φορείς αλλά και αρκετοί μαθητές.

Και φέτος με πρωτοβουλία της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, ήρθαν στην Πρέβεζα προκειμένου να τιμήσουν τους πεσόντες, δεκάδες μέλη Ενώσεων από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Η τελετή ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο, ενώ το χρονικό της 24ης Οκτωβρίου του 1945 ξεδίπλωσε ο Ελευθέριος Λαζοκίτσος αξιωματικός εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού.

Στις 24 Οκτωβρίου 1945 μία ομάδα Ναρκαλιευτικών εκτελούσε επιχείρηση ναρκαλιείας δυτικά της Πρέβεζας, καθαρίζοντας το ναρκοπέδιο «ΦΕΡΕΤΡΟ», όπως το αποκαλούσαν λόγω του σχήματός του. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης το Ναρκαλιευτικό ΠΗΝΕΙΟΣ προσέκρουσε σε νάρκη, με αποτέλεσμα να παρασύρει στο θάνατο τους 22 από τους 23 άνδρες του πληρώματος.

Η βύθιση του Ναρκαλιευτικού Πηνειός αποτελεί ένα ιδιαίτερα γνωστό γεγονός σε όλη την χώρα και κυρίως στον τόπο καταγωγής των ατόμων που αποτελούσαν το αδικοχαμένο πλήρωμά του.
Το ναρκοπέδιο της Πρέβεζας κάλυπτε μία θαλάσσια περιοχή 60 τετραγωνικών μιλίων και εκτείνονταν από τις βόρειες ακτές της Νήσου Λευκάδος έως την παράλλαξη της άκρας Καστροσυκιά, στην Πρέβεζα. Οι νάρκες ήταν γερμανικής κατασκευής (τύπου GX, ενεργοποιούμενες δια επαφής με 330 λίβρες εκρηκτική γόμωση)1, αγκυροβολημένες και απείχαν 3 μέτρα υπό την επιφάνεια της θάλασσας. Αλιεύτηκαν συνολικά 64 νάρκες. Η αποστολή εκκαθάρισης του ναρκοπεδίου αυτού υλοποιήθηκε από στολίσκο ναρκαλιευτικών του Βασιλικού Ναυτικού, στα τέλη του Οκτώβρη του 1945 και διήρκεσε έναν περίπου μήνα.
Το Κέντρο Βάρους της επιχείρησης αυτής ήταν οι λιμενικές εγκαταστάσεις της πόλης και ο αντικειμενικός σκοπός της αποστολής προσδιορίζονταν στην οριστική απελευθέρωση του λιμένα Πρεβέζης και της συνακόλουθης ναυσιπλοΐας.Δυστυχώς το Ναρκαλιευτικό ΠΗΝΕΙΟΣ το πρωί της 24ης Οκτωβρίου, προσέκρουσε σε νάρκη – δεξιά της πρύμης του, ανατινάχθηκε και βυθίστηκε τάχιστα.

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites