Η «λίμνη με τα νούφαρα» σε εξαφάνιση

Στο Νομό Θεσπρωτίας το Έλος Καλοδικίου, όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι, είναι ένας σημαντικός υγροβιότοπος με μεγάλη οικολογική αξία. Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 300 είδη φυτών. Η λίμνη είναι καταφύγιο για πολλά υδρόβια πουλιά, ενώ εκεί ζουν δεκάδες θηλαστικά, ερπετά και αμφίβια. Χρυσαετοί, τσίφτηδες και γερακίνες, έρχονται από τα γύρω βουνά για να κυνηγήσουν.

Πήρε το όνομά της από τη βασίλισσα των Θεσπρωτών, Καλοδίκη. Έγινε γνωστή ως η «λίμνη με τα νούφαρα», τα οποία χάριζαν μια μοναδική εικόνα στους επισκέπτες. Το βόρειο τμήμα της λίμνης καλυπτόταν από μεγάλα καταπράσινα φύλλα με άσπρα, κίτρινα ή ροζ λουλούδια και έτσι μεταμορφωνόταν σε ένα πολύχρωμο τοπίο.

Η λίμνη είχε χαρακτηριστεί ως Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος. Τέλη Μάη που ανθίζουν τα νούφαρα, το έλος χαρίζει θέαμα μοναδικό. Η λίμνη τροφοδοτούνταν από επιφανειακές και υπόγειες απορροές νερού από τους γύρω λόφους. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 όμως, παρατηρήθηκε ότι ο υγρότοπος έχανε μεγάλες ποσότητες νερού εξαιτίας αρδευτικών γεωτρήσεων. Παράλληλα, το μικρό πέτρινο φράγμα στη βορειοδυτική πλευρά τους έλους παρουσίαζε διαρροές 200 κυβικών μέτρων την ώρα.

Η λίμνη Καλοδίκη σε εξαφάνιση.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε όταν τον Σεπτέμβριο του 2013, αποφασίστηκε από τη δημοτική αρχή της Ηγουμενίτσας, να ανοίξει εντελώς το φράγμα. Παρά την προσπάθεια να διασωθούν οι γόνοι των ψαριών σε βυτία, μέχρι η λίμνη να αποκτήσει νερό, τα εναπομείναντα ψάρια αποδεκατίστηκαν από τα εκατοντάδες πουλιά. Το Καλοδίκι βρίσκεται στα νότια του νομού Θεσπρωτίας. Πολλά υδρόβια πουλιά (ερωδιοί, πάπιες, ποταμίδες) βρίσκουν καταφύγιο στα καλάμια. Αρπακτικά πουλιά, όπως χρυσαετοί, τσίφτηδες, γερακίνες, έρχονται από τα γύρω βουνά για να κυνηγήσουν. Πριν από την καταστροφή της, η λίμνη είχε χαρακτηριστεί ως Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος και συμπεριλαμβανόταν στον Επιστημονικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000. Πλέον η εικόνα της είναι απογοητευτική. Παρουσιάζει έλλειψη νερού, σε πολλά σημεία της είναι αποξηραμένη και δεν θυμίζει σε τίποτα τη λίμνη που κάποτε έσφυζε από ζωή….

πηγη: www.mixanitouxronou.gr

Ετικέτες:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ

Κορωνοϊός : 40 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ώρο στην Ήπειρο

20/04/2021, 5:49 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Οδηγίες για τις Πασχαλινές Αγορές από την Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Ηπείρου

20/04/2021, 1:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Συνάντηση Σπύρου Ριζόπουλου με τον Γιάννη Στουρνάρα με επίκεντρο το αναπτυξιακό μοντέλο της Ηπείρου

20/04/2021, 1:22 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Αμβρακίας

19/04/2021, 7:09 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Με AstraZeneca στην πλειονότητα τους οι εμβολιασμοί στην Ήπειρο

19/04/2021, 12:17 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Κορωνοϊός : 26 νέα κρούσματα στην Ήπειρο

18/04/2021, 5:54 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites