Το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή έκανε στάση στην Πρέβεζα

Το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή έκανε στάση στην Πρέβεζα, το Σάββατο 31 Αυγούστου στο Κηποθέατρο “Γιάννης Ρίτσος”. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με συζήτηση για το hip hop και την εξέλιξή του μέσα στα χρόνια με τους Rebellion Connexion. Οι μαθητές που συμμετείχαν στη συζήτηση έθεσαν ερωτήματα στα μέλη του συγκροτήματος, πως οι ίδιοι τους πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν το δικό τους συγκρότημα και τι θέλουν να περάσουν μέσα από τους στοίχους και τις ρίμες τους, ποια η διαφορά της trap μουσικής, ένα είδος που πολλοί μαθητές ακούνε σήμερα.
Χαιρετισμό, εκ μέρους της ΚΝΕ απεύθυνε ο μαθητής, Σάκης Μπάκος. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους μαθητικούς αγώνες της Πρέβεζας και πώς τα μέλη της ΚΝΕ σε κάθε σχολείο και σε όλη την πόλη πρωτοστατούν και παλεύουν για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών. Στο χώρο του φεστιβάλ υπήρχε έκθεση για τους μεγάλους μαθητικούς αγώνες της Πρέβεζας. Οι παρευρισκόμενοι μέσα από την έκθεση και τη συζήτηση έμαθαν για τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το σχολείο που μορφώνει πραγματικά.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η πολιτική ομιλία, από το Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή του ΚΚΕ. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα επικίνδυνα σχέδια και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή μας. Αλλά και σε σχέση με τη ζωή της νεολαίας, της νέας γενιάς, όπου ανέφερε:
«Μακριά από εμάς οι κοινοτυπίες του τύπου ότι η νεολαία είναι η ελπίδα του αύριο…. Όλα αυτά, είναι κούφια λόγια, βγαλμένα απ’ το στόμα εκείνων που θέλουν τη νεολαία ντοπαρισμένη με τα ιδεολογήματα της υποταγής, της μοιρολατρίας, υποταγμένο εξάρτημα του συστήματος, ανέμελη και αδιάφορη, άβουλη ψηφοφόρο κάθε τετραετία.
Εμείς διεκδικούμε, η νέα γενιά να ζει τα νιάτα της, να χαίρεται τη νεανικότητά της. Να
αποκτά μέσα από την εκπαίδευση, ολοκληρωμένη θεώρηση για τον φυσικό και
κοινωνικό κόσμο. Να χρησιμοποιεί τις γνώσεις, να τις αναπτύσσει, να γενικεύει, να
κατακτά επιστημονική μεθοδολογία, μέσω ενός αποκλειστικά δημόσιου εκπαιδευτικού
συστήματος.
Παλεύουμε, η νέα γενιά να βρίσκει σταθερή δουλειά αντίστοιχη με τις σπουδές και τα
ενδιαφέροντά της.
Με την ετεροαπασχόληση και την αλλαγή δουλειάς κάθε τρεις και λίγο, πάει στράφι η
μόρφωση, το πτυχίο, η ειδίκευση. Και, βεβαίως, δεν μπορούμε να ανεχθούμε τη νεανικήανεργία, όπως και τη γυναικεία ή τη γενική.
Το σημερινό σχολείο αντικειμενικά, δεν μπορεί να οδηγήσει στη σωστή σχέση της
μόρφωσης με την οικονομία και γενικότερα την κοινωνία. Κουμάντο στο χώρο της
παιδείας, κάνει η πλουτοκρατία μέσω των κομμάτων που την υπηρετούν.
Η παιδεία, ο αθλητισμός, το σύστημα ψυχαγωγίας και ο πολιτισμός, με τις
ιδιωτικοποιήσεις και τη διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων παντού, δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την επιστημονική αλήθεια, με την υγεία του σώματος, με την
προοδευτική σκέψη. Δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τη συλλογικότητα, παρά μόνο τον αχαλίνωτο ατομισμό, την υποκριτική αλληλεγγύη και φιλανθρωπία.
Η σύγχρονη νεολαία είναι συλλέκτης ενός τεράστιου όγκου πληροφοριών. Κι όμως είναι περισσότερο από ποτέ παραπληροφορημένη. Ζει μετέωρη, δυσκολεύεται να
συνειδητοποιήσει τους νόμους της εξέλιξης, δυσκολεύεται να γενικεύσει, να αναλύσει
αλλά και να συνθέσει. Είναι πιο χειραφετημένη από τις προηγούμενες γενιές στον τρόπο ζωής, κι αυτό αναντίρρητα είναι θετικό, ταυτόχρονα όμως είναι εκτεθειμένη και στην ποδηγέτηση.
Βέβαια, υπάρχει αντίδοτο στη χειραγώγηση και το ιστορικό ψέμα. Μόνο όμως αν οι νέοι έρθουν σε επαφή με τις αξίες και τη δράση του κινήματος, των αγώνων, της ταξικής πάλης εφόσον έχουν την τύχη να ζουν το αγωνιστικό παράδειγμα της οικογένειας, όταν έχουν την τύχη να έρθουν σε επαφή με εκπαιδευτικούς που νιώθουν την ευθύνη τους.»
Τη σκυτάλη πήραν οι Rebellion Connexion που ξεσήκωσαν τους μαθητές με τα τραγούδια του. Στη σκηνή του Φεστιβάλ ακολούθησε συναυλία με τα Κίτρινα Ποδήλατα με παλιότερα και νέα τραγούδια τους.
Το πρόγραμμα έκλεισαν οι Latcho Drom, με διασκευές ρεμπέτικων τραγουδιών.
Ο παιδότοπος με το δικό του ξεχωριστό πρόγραμμα για τους μικρούς μας φίλους, γέμισε με χαρούμενες φωνές, με πολλά παιχνίδια εκπλήξεις αλλά και …. πειράματα.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites