Σύσκεψη για την λαθραλιεία

Ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρεία του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά και με την παρουσία του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημητρίου Σιώλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕ Άρτας.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθραλιείας στις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού Κόλπου. Παρόντες στην σύσκεψη ήταν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Πατήλας και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κα Αναστασία Σίμου – Τάσιου και κ. Φώτιος Φώτης, εκπρόσωποι του Λιμενικού Πρέβεζας, της Δ/νσης Αστυνομίας Άρτας, των αλιευτικών συνεταιρισμών των λιμνοθαλασσών και του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου – Λευκάδας.
Κατά τη συζήτηση τονίστηκε απ’ όλες τις πλευρές ότι η λαθραλιεία έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον, καθώς το ποσοστό της είναι πολύ υψηλό σε σχέση με την παραγωγή των λιμνοθαλασσών σε αλιεύματα, ενώ επιφέρει μεγάλη οικονομική ζημία στους επαγγελματίες αλιείς.
Από τους θεσμικούς φορείς (Περιφέρεια, Λιμενικό, Αστυνομία) επισημάνθηκε η αναγκαιότητα του καλύτερου εσωτερικού ελέγχου των αλιευτικών συνεταιρισμών για την πάταξη της παράνομης αλιείας, ενώ αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων από το Λιμενικό και την Αστυνομία, παρά τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και μέσα.
Τονίστηκε η σημασία που έχει η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων για την καλύτερη αστυνόμευση των περιοχών όπου πραγματοποιείται διακίνηση και μεταφορά και μεταφόρτωση της παράνομης αλιείας.
Συζητήθηκαν τρόποι πάταξης της λαθρεμπορίας και των κλεπταποδόχων της παράνομης αλιείας.
Κατατέθηκαν αξιόλογες προτάσεις από τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου και τους Αλιευτικούς Συνεταιρισμούς, τόσο για το θεσμικό πλαίσιο όσο και για την υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται.
Ο κ. Ψαθάς ζήτησε από τους εμπλεκόμενους επαγγελματικούς φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη συνδρομή της Περιφέρειας τόσο σε υλικά μέσα για τον έλεγχο των λιμνοθαλασσών όσο και για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ελέγχου, ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει λεπτομερής χαρτογράφηση των περιοχών όπου υπάρχει το πρόβλημα (παράνομα πλοιάρια κλπ).
Τέλος, ο κ. Σιώλος τόνισε τη σημασία του προσδιορισμού του μεγέθους του προβλήματος, καθώς για την Περιφέρεια αποτελεί προτεραιότητα η προστασία του ονόματος προέλευσης των τοπικών προϊόντων και η ποιότητά τους. Επεσήμανε ότι θα πρέπει να επικαιροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο ελέγχου, ώστε να προστατευθούν οι επαγγελματίες του κλάδου αλλά και οι κάτοικοι των παραλίμνιων περιοχών, που χρησιμοποιούν τις λιμνοθάλασσες για λόγους παραδοσιακής οικογενειακής διατροφής. Η Περιφέρεια θα συνδράμει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, τόσο με την ενημέρωση των επαγγελματιών και των πολιτών, όσο και με κάθε ενέργεια που θα έχει στόχο την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου και των κατοίκων των παραλίμνιων περιοχών.

Ετικέτες:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ

Ήπειρος : Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα 

03/12/2021, 11:01 πμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Εντάχθηκε στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 η προμήθεια εξοπλισμού για την ενίσχυση ερευνητικών υποδομών του ΚΥΕΙΑ του Π.Γ.Ν.Ι.

02/12/2021, 3:44 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Ήπειρος : Με χρηματοδότηση από το Υπ. Ανάπτυξης η απαλλαγή των Δήμων από την μεταφορά υπολείμματος

02/12/2021, 3:26 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Σπύρος Ριζόπουλος: Οι πολιτικές «Black Friday» του κ. Καχριμάνη στερούν από την Ήπειρο όσα αξίζει

02/12/2021, 1:03 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Κοινό των Ηπειρωτών : Φιέστα κυβερνητικών εξαγγελιών μικρής εμβέλειας έργων

02/12/2021, 12:39 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

«Κοινό των Ηπειρωτών» : Ένας προϋπολογισμός  χωρίς όραμα, χωρίς στόχους αλλά και χωρίς να δημιουργεί προϋποθέσεις προόδου

30/11/2021, 3:16 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites