Προς στιγμήν χάθηκε η “μπάλα” στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας

Ανέβηκαν οι τόνοι κατά την διάρκεια της συζήτησης του τρίτου θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας. Το θέμα αφορούσε την Αποδοχή ένταξης των Δομών (Παιδικών Σταθμών και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) του Δήμου Πρέβεζας στη δράση «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΕΤΟΥΣ 2019-2020» του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ 2014-2020» με δικαιούχο την Ε.Ε.Τ.Α.Α Α.Ε και την έγκριση ανανέωσης των συμβάσεων του υπηρετούντος προσωπικού των Δομών αυτών και τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εισήγηση της διευθύντριας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Πολιτισμού του Δήμου Πρέβεζας κας Κλεοπάτρας Γιαννούλη, η αποδοχή της ένταξης αφορά τον αριθμό των Voucher και το ποσό που αντιστοιχεί σε αυτό, δηλαδή στο ποσό που παίρνει ο κάθε γονέας που επιλέγεται ως ωφελούμενος από το πρόγραμμα στις δομές των Παιδικών Σταθμών, αλλά και την ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου του προσωπικού που έχει προσληφθεί στις δομές των παιδικών σταθμών στα πλαίσια της δράσης με δικαίωμα παράτασης ή ανανέωσης εφόσον συνεχιστεί το πρόγραμμα για την υλοποίηση της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Οι δομές που  έχουν ενταχθεί στη δράση του έτους 2018–2019 και ισχύουν μέχρι σήμερα, είναι :1o Παιδικό Σταθμό, 3ο Παιδικό Σταθμό,4ο Παιδικό Σταθμό,5ο Παιδικό Σταθμό,Παιδικό Σταθμό Λούρου για το νηπιακό του τμήμα, Παιδικό Σταθμό Λούρου για το βρεφικό του τμήμα,Παιδικό Σταθμό Ωρωπού , ΒΣΟΦ τρία νηπιακά τμήματα,ΒΣΟΦ ένα νηπιακό τμήμα ΜΕΑ,ΒΣΟΦ δύο τμήματα βρεφών, για το 70% της
δυναμικότητας κάθε δομής και η νέα δομή ΚΔΑΠ ΜΕΑ, που στεγάζεται στο κτίριο του ΚΦΙΑ (Κέντρου Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης) Γ.Νοσοκομείου Πρέβεζας (βορειοδυτική πτέρυγα πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ), σύμφωνα με την Κ.Υ.Α περί παραχώρησης χρήσης , για το 100%
της δυναμικότητας της δομής. Συνολικά οι ωφελούμενοι στις παραπάνω δομές ανέρχονται στους 111, ενώ οι εργαζόμενοι χρηματοδοτεί το πρόγραμμα 23.

Η συζήτηση του θέματος άρχισε με τον επικεφαλής της παράταξης “Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας” κ. Μιχάλη Γεωργούλη, ο οποίος ξεκαθάρισε εξαρχής ότι θα ψηφίσει την εισήγηση καθώς είναι υπέρ της ανανέωσης των συμβάσεων με την διαφορά ότι οι υπάλληλοι που καλύπτουν μόνιμες, πάγιες και διαρκείς ανάγκες αυτών των κοινωνικών δομών θα έπρεπε να είναι μόνιμοι, ενώ να υπάρχει πρόνοια από τώρα  για κοινωνική πολιτική και για τις κοινωνικές δομές του Δήμου και απαίτηση από την κεντρική κυβέρνηση για τέτοιες περιπτώσεις που αφορούν κοινωνικά προβλήματα, να αυξηθεί η εισροή πόρων από την κεντρική κυβέρνηση προς τον Δήμο.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δημοτικός Σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπέιρωσης” κ. Κώστας Κύρλας, ο οποίος σημείωσε πως επειδή η παράταξη του  δεν συμφωνεί με την λογική των voucher θα κατέθετε – όπως και έκανε –  τη δική της θέση προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία συμπεριλάμβανε τα δύο πρώτα σκέλη της αρχικής εισήγησης, ώστε να μπορούν να πληρωθούν πρόσκαιρα οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς και να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, αλλά επιπλέον πρότειναν μεταξύ άλλων να γίνουν μόνιμοι οι εργαζόμενοι από την στιγμή που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ,να καταργηθούν τα τροφεία, η λειτουργία των παιδικών σταθμών να είναι ευθύνη του υπουργείου υγείας  και  η εκπαίδευση των παιδιών από αυτήν την ηλικία μέχρι το πανεπιστήμιο να χρηματοδοτείται από το κράτος .

Στον κοινωνικό χαρακτήρα των κοινωνικών δομών στάθηκε και ο πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαϊλης, ο οποίος βέβαια ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει την εισήγηση της υπηρεσίας.

Το θέμα εκτροχιάστηκε κατά την διάρκεια της ψήφισης του καθώς για αρκετή ώρα οι παρατάξεις δεν μπόρεσαν να ξεκαθαρίσουν ποια από τις εισηγήσεις στηρίζουν, με αποτέλεσμα η ψηφοφορία να επαναληφθεί 3 φορές. Το μπλέξιμο μάλιστα ήταν τόσο μεγάλο που υπό τον φόβο η εισήγηση της υπηρεσίας να μην περάσει, γεγονός που θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα σε ωφελούμενους και εργαζόμενους, ο Δημοτικός Σύμβουλος της “Δημοτικής Συνεργασίας” κ. Παύλος Σαραμπασίνας δεν κατάλαβε ότι ο κ. Μπαϊλης στήριζε την εισήγηση της υπηρεσίας και παρεμβαίνοντας στην συζήτηση,είπε την φράση “αφήστε τι λέει ο επικεφαλής” που ενόχλησε τον πρώην Δήμαρχο  και οι δύο άνδρες διαπληκτίστηκαν για αρκετή ώρα έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης.

Και ενώ η συζήτηση είχε ήδη εκτροχιαστεί χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Καραμανίδης προσπάθησε να την επαναφέρει με έναν ομολογουμένως λανθασμένο τρόπο χτυπώντας δυνατά το χέρι του στο γραφείο, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης η οποία αντέδρασε έντονα.


Με αφορμή τη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα η Λαϊκή Συσπείρωση εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Θέλουν το Δημοτικό Συμβούλιο ένα άνευρο διεκπεραιωτικό όργανο του Δημάρχου

Από την πρώτη τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου φάνηκε με ξεκάθαρο τρόπο πως η αντίληψη του Δημάρχου και της παράταξης που εκπροσωπεί ταυτίζεται με αυτήν της κυβέρνησης της ΝΔ πάνω στον ρόλο του δημοτικού συμβουλίου. Από την αρχή της θητείας του ο Δήμαρχος χρησιμοποιεί ως κύριο εργαλείο άσκησης διακυβέρνησης την οικονομική επιτροπή, στην οποία έχει και την πλειοψηφία, ενώ στο δημοτικό συμβούλιο φέρνει θέματα που θεωρεί δευτερεύουσας σημασίας. Ακόμα όμως και τα θέματα αυτά που φέρνει, τα εισηγείται με έναν καθαρά τεχνοκρατικό τρόπο προσπαθώντας επιμελώς να αποκρύψει την πολιτική τους ουσία.

Ο Δήμαρχος φοβάται τον πολιτικό διάλογο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί δεν θέλει να αποκαλυφθεί πως ουσιαστικά ο ρόλος του είναι να υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική   που συνεχίζει η κυβέρνηση της  ΝΔ παίρνοντας την σκυτάλη από τον  ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δήμαρχος δεν θέλει τον πολιτικό διάλογο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί επιθυμεί να καταργήσει εντελώς τον ήδη περιορισμένο ρόλο του.

Συγκεκριμένα, ήδη από το θέμα 3 για τους παιδικούς σταθμούς  η εισήγηση περιορίστηκε στενά στην  ανανέωση των  προγραμμάτων της ΕΕ και στην ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού που απασχολείται,  θέλοντας  έτσι να αποκρύψει πως συμφωνεί με την λογική που θέλει τους εκπαιδευτικούς  να τρέχουν πίσω από ένα voucher για εξασφαλίσουν το μεροκάματο και κάτω από το καθεστώς της εργασιακής ομηρίας. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα όταν η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε την  δική της πρόταση για τους παιδικούς σταθμούς, πρόταση που διασφαλίζει ποιοτική εκπαίδευση  για τα παιδιά και εργασιακή διασφάλιση για τους εκπαιδευτικούς. Την πρόταση αυτή την καταψήφισε η παράταξη του Δημάρχου καθώς και οι περισσότερες από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που στοιχήθηκαν πίσω από τον πρώην Δήμαρχο κ. Μπαΐλη.

Το ότι και η σημερινή ηγεσία του Δήμου στέκει απέναντι στις φτωχές λαϊκές οικογένειες, φάνηκε και από το θέμα ν.6 που αναφέρονταν στο ύψος των διδάκτρων για το Ωδείο. Στην εισήγηση εκτός του ότι τα δίδακτρα σε πολλές περιπτώσεις είναι τσουχτερά για τον μέσο Δημότη, δεν υπήρχε κάποια πρόβλεψη που να αποτυπώνεται εγγράφως, με την οποία να διασφαλίζεται η εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου από παιδιά ανέργων ή παιδιά  που οι γονείς τους αδυνατούν αντικειμενικά να καταβάλουν αυτά τα δίδακτρα. Σε ερώτηση-τοποθέτηση της Λ.Σ ο Δήμαρχος αρνήθηκε να αλλάξει την εισήγηση και να προβλέψει συγκεκριμένες λύσεις για αυτές τις οικογένειες.

Τέλος, όταν μια αντίστοιχη πρόταση για τα δίδακτρα που επιβλήθηκαν σε παιδιά που διδάσκονται παραδοσιακούς χορούς καταψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο  χρειάστηκε η παρέμβαση της Λ.Σ για να δεσμευθεί ο Δήμαρχος πως θα εκτελέσει την απόφαση και πως δεν θα την περάσει από την οικονομική επιτροπή.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, ως παράταξη που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πιο αδυνάτων στα όρια του Δήμου θα συνεχίσει με την δράση της μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά κυρίως έξω από αυτό, στα συνδικάτα και στους χώρους δουλειάς , να ασκεί αντιπολιτευτικό έλεγχο και να παλεύει για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φτωχών λαϊκών στρωμάτων του δήμου, βάζοντας εμπόδια σε κάθε σχεδιασμό που δεν λαμβάνει υπ όψιν τις ανάγκες τους και που τους βάζει στο κοινωνικό περιθώριο.

Πρέβεζα 24/09/2019


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Σε «Εκθεσιακό Χώρο» μετατρέπει τις άδειες βιτρίνες η επιτροπή ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021 «ΙΣΤΟΡΙΑ-ΜΝΗΜΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

28/09/2021, 3:33 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Από το Ε.Π Ήπειρος η αναβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης των κατοίκων στο Ελευθεροχώρι Φιλιππιάδας

28/09/2021, 3:24 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Ξεκινά η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία

28/09/2021, 12:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Επιμελητήριο Πρέβεζας: Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Εργαζομένων ΛΑΕΚ 1-49

28/09/2021, 12:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Ο Xαιρετισμός Δημάρχου στο «6ο Διεθνές Συνέδριο Σχεδιασμού Αυτοματισμού, Μηχανικής Υπολογιστών, Δικτύων Υπολογιστών και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης – Νοτιοανατολικής Ευρώπης»

28/09/2021, 12:34 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Έντονη η Πρεβεζάνικη παρουσία στο νέο Δ.Σ του Συλλόγου Ηπειρωτών Αστυνομικών Αττικής

28/09/2021, 11:25 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites