Την πρόθεση της στο να κάνει πρόταση ψηφίσματος για τον νέο νόμο Θεοδωρικάκου γνωστοποίησε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας, η παράταξη που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές “Στροφή στο μέλλον”.
Παρά το γεγονός ότι η παράταξη του κ. Φονταρά συμμετείχε κανονικά στις δημαιρεσίες και μάλιστα εξέλεξε και μέλη στις δύο επιτροπές του Δήμου Πρέβεζας, τελικά αποφάσισε να αλλάξει στάση, γεγονός που δεν έμεινε ασχολίαστη από τις παρατάξεις “Λαϊκή Συσπείρωση” και “Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας” οι οποίες από την πλευρά τους είχαν εκφράσει από το πρώτο κιόλας Δημοτικό Συμβούλιο στην αντίθεσή τους για τον συγκεκριμένο νομοσχέδιο και δεν συμμετείχαν στην διαδικασία για την συγκρότηση των επιτροπών, όπως έκανε η “Στροφή στο μέλλον”. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης “Στροφή στο Μέλλον” κ. Παναγιώτης Λελοβίτης τοποθετήθηκε προ ημερησίας για το συγκεκριμένο θέμα τονίζοντας μεταξύ άλλων : “Μιλάμε για αυτή την νομοθετική παρέμβαση η οποία κατά την γνώμη μου είναι επέμβαση επί της απλής αναλογικής. Εδώ εκ των υστέρων βλέπουμε μία επέμβαση η οποία αλλάζει, αλλοιώνει και παραχαράζει τους κανόνες του εκλογικού παιχνιδιού και στην ουσία παραχαράζει την αποτύπωση της Λαϊκής βούλησης, όπως αυτή προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές. Αυτό το έκτρωμα, αυτή η επέμβαση στην ουσία είναι ένα πραξικόπημα. Στην ουσία δίνει την δυνατότητα στις δύο επιτροπές που συγκροτήθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση άμεσο, αποφασιστικό και καθαρά λειτουργικό ρόλο και απαξιώνουν το Δημοτικό Συμβούλιο σε ένα ρόλο συμβουλάτορα ή ενημερούμενου. Νομίζουμε ότι αυτό είναι σε ευθεία αντίθεση και με το πνεύμα αλλά και το γράμμα του νομοθετικού πλαισίου με το οποίο προέκυψαν οι εκλογές, με το οποίο προέκυψε και η αποτύπωση της δύναμης της κάθε παράταξης και είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Δεν υπάρχει καμία αναλογικότητα σε αυτές τις επιτροπές. Πάμε σε ένα μοντέλο δημαρχοκεντρικό από την αυτοδιοίκηση πάμε στην Δημαρχοδιοίκηση. (…) Κάνουμε μία πρόταση για ένα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο να το αποδεχθεί το δημοτικό συμβούλιο, να το ψηφίσει σε επόμενο συμβούλιο. Δεν καταθέτουμε ψήφισμα γιατί θέλουμε να το συνδιαμορφώσουμε και ελπίζω σε επόμενη συνεδρίαση να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε επ’ αυτού όλοι.”
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Λελοβίτη ο επικεφαλής της παράταξης “Ανυπότακτη κίνηση για χωριά και την πόλη της Πρέβεζας” κ. Μιχάλης Γεωργούλης είπε “Έστω και αργά τουλάχιστον το κατάλαβε η παράταξη του κ. Φονταρά, ότι υπήρχε όντως ένα εκλογικό πραξικόπημα και από την πρώτη συνεδρίαση που κάναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για αυτό το λόγω καλέσαμε να μην συμμετέχουμε σε αυτές τις διαδικασίες, ως μία αντιδημοκρατική, πραξικοπηματική διαδικασία η οποία επεβλήθη εκ των υστέρων και ενώ είχαν προηγηθεί οι δημοτικές εκλογές. και πρόσθεσε “Εκτός από αυτό υπάρχει και ένα ζήτημα ακόμα, γιατί σύμφωνα με αυτόν τον πραξικοπηματικό νόμο υποτίθεται ότι η παράταξη του κ. Ροπόκη και του προ του εκλεγέντος της παράταξης Δημάρχου, έπρεπε με πρακτική ρύθμιση να κατεβαίνουν ως ενιαία παράταξη κάτι το οποίο δεν ανακοινώθηκε ποτέ από το προεδρείο. Οπότε μπαίνει και θέμα νομιμότητας των δύο επιτροπών και Ποιότητας Ζωής και Οικονομικής. Συν το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκαν, τουλάχιστον στην δικιά μας παράταξη, όπως ανακοινώθηκαν τα θέματα, οι δύο συνεδριάσεις των επιτροπών, δεν μας στάλθηκε κάποιο email.”
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Σταύρος Αμάραντος από την πλευρά του σχολίασε σκωπτικά αυτή την αλλαγή στάσης της παράταξης “Στροφή στο Μέλλον σημειώνοντας : “Επικροτώ τα καθυστερημένα αντανακλαστικά της Δημοτικής Παράταξης που εκφράζει το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γεγονός ότι σε επίπεδο τοπικής διοίκησης μεσούσης της θερινής περιόδου βιώσαμε ένα χονδροκομμένο θα έλεγα πραξικόπημα. Ουσιαστικά όλοι εδώ μέσα αναρωτιόμαστε – αν υπάρχουν στίγματα ειλικρίνειας – για ποιο λόγο έγιναν οι εκλογές; Μήπως πρέπει να καταργήσουμε τις εκλογές; Όταν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες εκφράζεται ξεκάθαρα με αντικειμενικότητα και αντιπροσωπευτικότητα η λαϊκή εντολή, έστω σε επίπεδο τοπικής διοίκησης και όχι σε επίπεδο εθνικών εκλογών. (…) Έχουμε έλλειμμα δημοκρατίας. με την ανοχή σας για να πιάσετε 5 καρέκλες παραπάνω και για να προωθήσετε το σκοπό σας που είναι είναι να ξανά εγκαθιδρύσετε ένα καθαρό κομματικό κράτος.
Κλείνοντας τη συζήτηση αυτή ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος υπερασπίστηκε το νόμο Θεοδωρικάκου λέγοντας πως “ο λαός ψήφισε την ΝΔ, είχε στο πρόγραμμα της ότι η αλλαγή του νόμου αυτού ήταν επιβεβλημένη και ψηφίστηκε για αυτό” ενώ πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επίλυση των προβλημάτων των δημοτών. “Και πριν που ήταν πλειοψηφικό το σύστημα και είχε ο Δήμαρχος ο κ. Μπαϊλης 20 δημοτικούς συμβούλους, ερχόσασταν στο Δημοτικό Συμβούλιο, μιλάγατε, πλειοψηφία είχε ο Δήμαρχος, δεν φεύγατε, μιλούσατε, παίρνατε αποφάσεις. Δεν ήταν όλες ομόφωνες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τώρα υπάρχει σε ισχύ αυτός ο νόμος, ακολουθούμε αυτόν τον νόμο, μέχρι να γίνει και άλλη αλλαγή. Πότε θα γίνει δεν το γνωρίζουμε.” κατέληξε κλείνοντας το θέμα ο κ. Γεωργάκος.