Ένα σπάνιο φαινόμενο στον ουρανό της Πρέβεζας

photo: Athina Golia

Ένα όχι και τόσο συνηθισμένο φαινόμενο αντίκρισαν οι κάτοικοι στις Πρέβεζας το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή Βαθύ.

Μία μπλε δέσμη φωτός έκανε την εμφάνιση της στον Πρεβεζάνικο ουρανό την στιγμή που ο ήλιος βρίσκονταν στη δύση του, εικόνα που πέρα από εντυπωσιακή ήταν και σπάνια για την χώρα μας καθώς εμφανίζεται πιο συχνά σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το φαινόμενο των αντιρευματικών ακτίνων (anticrepuscular rays) προκαλείται από το φως του ήλιου που είναι διασκορπισμένο από αερολύματα όπως σωματίδια σκόνης και υδρατμούς. Τα σύννεφα ή το έδαφος ενδέχεται να εμποδίσουν τον ήλιο σε ορισμένα σημεία, γεγονός που καθιστά ορατές τις ακτίνες του φωτός. Οι ακτίνες είναι παράλληλες μεταξύ τους, επειδή ο ήλιος είναι πολύ μακριά. Ωστόσο, η προοπτική αναγκάζει τις ακτίνες να αποκλίνουν φαινομενικά από τη θέση του ήλιου ή στην περίπτωση των αντιρευματικών ακτίνων, να συγκλίνουν προς το σημείο απέναντι από τον ήλιο (αντικολλητικό σημείο).

Οι ηλιακές και οι αντιολισθητικές ακτίνες προκαλούνται από τη διάχυση του φωτός και έτσι πρέπει να υπάρχουν πολλά αερολύματα στον αέρα (δηλαδή ο αέρας δεν πρέπει να είναι πολύ κρυστάλλινος). Αναζητήστε τους όταν ο ουρανός είναι καθαρός προς την αντίθετη κατεύθυνση από τον ήλιο, η οποία πρέπει να είναι χαμηλή (κατά προτίμηση μεταξύ 0 και 20 μοιρών).

Επίσης, θα πρέπει να υπάρχουν σύννεφα κοντά στον ήλιο για να ρίχνουν σκιές και να δημιουργούν τις ακτίνες.

Οι αντιρευματικές ακτίνες είναι πολύ πιο σπάνιες από τις κοινές ηλιακές ακτίνες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του διάσπαρτου φωτός προκαλεί διάχυση των ακτίνων αυτών προς τα εμπρός, αντί προς τα πίσω. Μπορεί ακόμη και να είναι ορατά μετά το ηλιοβασίλεμα ή πριν από την ανατολή, όταν τα σύννεφα που ρίχνουν τις σκιές είναι τόσο μακριά που βρίσκονται κάτω από τον ορίζοντα. Οι ακτίνες μπορούν να θεωρηθούν ότι συγκλίνουν στη σκοτεινή ζώνη σκιάς της γης (τη σφήνα λυκόφωτος) και στη ζώνη της Αφροδίτης.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Σε «Εκθεσιακό Χώρο» μετατρέπει τις άδειες βιτρίνες η επιτροπή ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021 «ΙΣΤΟΡΙΑ-ΜΝΗΜΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

28/09/2021, 3:33 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Από το Ε.Π Ήπειρος η αναβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης των κατοίκων στο Ελευθεροχώρι Φιλιππιάδας

28/09/2021, 3:24 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Ξεκινά η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία

28/09/2021, 12:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Επιμελητήριο Πρέβεζας: Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Εργαζομένων ΛΑΕΚ 1-49

28/09/2021, 12:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Ο Xαιρετισμός Δημάρχου στο «6ο Διεθνές Συνέδριο Σχεδιασμού Αυτοματισμού, Μηχανικής Υπολογιστών, Δικτύων Υπολογιστών και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης – Νοτιοανατολικής Ευρώπης»

28/09/2021, 12:34 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Έντονη η Πρεβεζάνικη παρουσία στο νέο Δ.Σ του Συλλόγου Ηπειρωτών Αστυνομικών Αττικής

28/09/2021, 11:25 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites