“Επικινδύνως ετοιμόρροπος” ο Υδατόπυργος της Πρέβεζας

Για να καταλάβει κανείς ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στο συγκεκριμένο κτίσμα δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις, καθώς δια γυμνού οφθαλμού είναι ορατές οι αλλοιώσεις που έχουν υποστεί το σκυρόδεμα και ο οπλισμός του.

Για το λόγο αυτό κάτοικοι που διαμένουν πλησίον του Υδατόπυργου, έχουν απευθυνθεί αρκετές φορές στο Δήμο της Πρέβεζας, αλλά και σε ανώτερες υπηρεσίες αναζητώντας απαντήσεις σχετικά με το τι θα γίνει για την προστασία των περίοικων αλλά και των διερχόμενων από την περιοχή αυτή.

Η ιστορία ουσιαστικά ξεκινά από το 2013, όταν με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 23 Σεπτεμβρίου του 2013 παραχωρήθηκε κατά την χρήση για μία 20ετία στη ΔΕΥΑΠ του παλαιού εργοταξίου, ακριβώς μπροστά από τον Υδατόπυργο με σκοπό να χρησιμοποιηθεί από το προσωπικό για την ένδυση του και την αποθήκευση κάποιων υλικών, αλλά και η εκπόνηση μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πρέβεζας για τον παλαιό Πύργο. Σε εκείνη την συνεδρίαση τονίστηκε από τον τότε Δημοτικό Σύμβουλο Δημήτρη Κατσιπανέλη το πρόβλημα στατικότητας του Υδατόπυργου, λέγοντας πως θα πρέπει κάποια στιγμή να επισκευαστεί ή να κατεδαφιστεί, ενώ ο  επικεφαλής της παράταξης “Δημόσιος Χώρος” κ. Γιάννης Ρέντζος  είχε επισημάνει ότι “ο Πύργος είναι μνημείο”.

Περίπου 10 μέρες μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πρέβεζας πραγματοποίησαν στατικό έλεγχο στον Υδατόπυργο. Σύμφωνα με αυτόν τον έλεγχο  είχε χαρακτηριστεί ακατάλληλος για την κατασκευασθείσα χρήση, ωστόσο παρά τα αποκολλημένα σκυροδέματα και την οξείδωση του οπλισμού δεν φαίνονταν τόσο έντονες ρηγματώσεις ώστε το κτίσμα τότε (στις 2 Οκτωβρίου 2013) να θεωρείται ετοιμόρροπο. Επίσης η έκθεση των Τεχνικών Υπηρεσιών τόνιζε πως ο χώρος δεν πρέπει να είναι προσβάσιμος στο κοινό και πως έπρεπε να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων όπως, πτώση από ύψος ή τραυματισμοί από αποκολλημένα οικοδομικά υλικά, ενώ υπογράμμιζε πως το εν λόγω κτίσμα μπορεί να επισκευασθεί σε περίπτωση διατήρησης του για πολιτιστικούς, παραδοσιακούς, αισθητικούς κ.α λόγους, αφού πρώτα γίνει εμπεριστατωμένη μελέτη σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις επισκευής ειδικών κατασκευών.

Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα στις 18 Φεβρουαρίου 2016, μετά από έντονες ανησυχίες και διαμαρτυρίες των περίοικων, η επιτροπή επικίνδυνων ετοιμόρροπων κατασκευών με έγγραφο της προς τον Δήμο Πρέβεζας ζήτησε την σύσταση Α/βμιας Επιτροπής για τον Υδατόπυργο με σκοπό την σύνταξη έκθεσης αυτοψίας. Ένα μήνα αργότερα στις 10 Μαρτίου 2016 κλιμάκιο του τμήματος πολεοδομίας του Δήμου Πρέβεζας διενέργησε αυτοψία στην παλαιά υδατοδεξαμενή στην οποία μεταξύ άλλων διαπίστωσε ότι “το σκυρόδεμα επικάλυψης σε πολλά σημεία έχει αποκολληθεί, κυρίως στην κάτω πλευρά των περιμετρικών δοκών, καθώς και σε υποστυλώματα, με αποτέλεσμα ο οπλισμός να έχει οξειδωθεί και να μην συνεργάζεται με το σκυρόδεμα. Λόγω αυτών η κατασκευή σύμφωνα με την αυτοψία “καθίσταται επικινδύνως ετοιμόρροπη”.

Στις 20 Απριλίου 2016 η Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κατασκευών της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας διενήργησε και εκείνη αυτοψία στον Παλαιό Υδατόπυργο σύμφωνα με την οποία δεν υπήρχαν έντονες ρηγματώσεις που να καθιστούν ετοιμόρροπη την κατασκευή. Μάλιστα η επιτροπή μετά από διαβούλευση δεν κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση καθώς το ένα από τα τρία μέλη της εξέφρασε την γνώμη πως ο Υδατρόπυργος “πρέπει να κατεδαφιστεί για την προστασία ανθρώπινων ζωών και εμπράγματων αγαθών” και τα άλλα δύο πως πρέπει “να επισκευαστεί για λόγους πολιτιστικούς, παραδοσιακούς και αισθητικούς ως χαρακτηριστικό σημείο κάλλους για την πόλη μας. “

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα” βλέποντας πως το κτίριο αυτό που είναι Ιστορικής Σημασίας για την πόλη της Πρέβεζας, καθώς για δεκαετίες υδροδοτούσε την περιοχή,  κατατρώγεται από τη φθορά και την αδιαφορία, κατέθεσε στον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαϊλη τον Σεπτέμβριο του 2018 μία τεκμηριωμένη πρόταση για την σωτηρία και αξιοποίηση του Υδατόπυργου της Πρέβεζας. Ο Δήμαρχος  δεσμεύθηκε ότι θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο (από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι σήμερα δεν μπήκε ποτέ ως θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο) (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)

Τον Φεβρουάριο του 2019 μετά από μία έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Πρέβεζας και έναν μεγάλο σεισμό κατά τον οποίο σημειώθηκαν αρκετές ζημιές σε κτίρια, ο Υδατόπυργος στάθηκε όρθιος, αλλά η ανησυχία των περίοικων μεγάλωσε. Με αίτημα τους στον Δήμο Πρέβεζας, μετά την μεγάλη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην περιοχή, κάτοικοι ζήτησαν να ενημερωθούν αν το κτίσμα εξετάσθηκε από ειδικό κλιμάκιο μηχανικών ως προς την στατικότητα του καθώς και τα αποτελέσματα αυτής, ενώ αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι “οι συνδετήρες των πλαϊνών δοκών του, στην κάτω πλευρά τους έχουν έντονα οξειδωθεί και κοπή, έχει αποκολληθεί το σκυρόδεμα επικάλυψης τους, οι κολώνες του παρουσιάζουν ρηγματώσεις, ενώ κατά την διάρκεια της σεισμικής δόνησης κομμάτια από τσιμέντο έπεφταν από τον Υδατόπυργο στο έδαφος και είχε σχηματιστεί σύννεφο σκόνης. “

Στις 17 Ιουλίου του 2019 υπάλληλοι του τμήματος πολεοδομίας του Δήμου Πρέβεζας διενήργησαν εκ νέου αυτοψία στον Υδατόπυργο, σύμφωνα με την οποία το σκυρόδεμα επικάλυψης στα περισσότερα σημεία έχει αποκολληθεί, κυρίως στην κάτω πλευρά των περιμετρικών δοκών, καθώς και στα υποστυλώματα με αποτέλεσμα ο οπλισμός να έχει οξειδωθεί και να μην συνεργάζεται με το σκυρόδεμα. Επίσης η εξωτερική μεταλλική σκάλα έχει σκουριάσει και δεν είναι σε καλή κατάσταση. Με έγγραφο του προς την Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Οικοδομών των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας,  το τμήμα ελέγχου κατασκευών της πολεοδομίας τονίζει πως επειδή πρόκειται για παλαιά κατασκευή, χτισμένη σύμφωνα με παλιούς στατικούς και αντισεισμικούς κανονισμούς, είναι μειωμένης στατικής αντοχής και ακατάλληλη για την χρήση την οποία κατασκευάσθηκε. Λόγω αυτών αλλά και της έντονης σεισμικότητας της περιοχής η εν λόγω κατασκευή (ο Υδατόπυργος) κρίνεται επικινδύνως ετοιμόρροπη. 

Επίσης, σε απάντηση της προς τον Δήμο Πρέβεζας στις 29 Ιουλίου 2019 η Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Υποδομών, κλιμάκιο της οποίας διενήργησε αυτοψίες πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου ελέγχου σε κτίρια της Π.Ε Πρέβεζας προκειμένου να ελεγχθεί η καταλληλότητα για χρήση τους αμέσως μετά τον σεισμό της 4ης Φεβρουαρίου., ενημέρωσε το Δήμο πως ανάμεσα στα κτίρια που διενεργήθηκε αυτοψία δεν ήταν το κτίσμα του Παλαιού Υδατόπυργου και πως ο έλεγχος επικινδυνότητας κατασκευών αποτελεί αρμοδιότητα των υπηρεσιών δόμησης των Δήμων …

Από το 2013 έως τον Αύγουστο του 2019, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή όχι απλά γνώρισε το πρόβλημα αλλά είχε και τις λύσεις. Με την επικίνδυνη αδιαφορία η οποία την χαρακτηρίζει,αγνοώντας πλήρως τις εισηγήσεις των υπηρεσιών της,  άφησε να διαιωνίζεται ένα σοβαρότατο πρόβλημα για πολλά χρόνια, πετά αυτή την “καυτή πατάτα” στα χέρια της επόμενης δημοτικής αρχής που αναλαμβάνει από τις 2 Σεπτεμβρίου και η οποία θα πρέπει να αποφασίσει άμεσα και με την μορφή κατεπείγοντος, για το τι θα κάνει με τον Υδατόπυργο της Πρέβεζας και πως θα προστατέψει ζωές και περιουσίες.

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites