Η Ναυμαχία του Ακτίου μέσα από τα ματιά των παιδιών – Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις “Εν Νικοπολει Άκτια”

Μία από τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές ναυμαχίες της αρχαιότητας, όπου ο επίδοξος αυτοκράτορας της Pώμης, Oκτάβιος, και ο αντίπαλός του, Mάρκος Aντώνιος, συναντήθηκαν στο Άκτιο, στην είσοδο του Aμβρακικού κόλπου, στη σύγκρουση που έκρινε τον “τελευταίο εμφύλιο πόλεμο της Pωμαϊκής δημοκρατίας”.

Η Ναυμαχία του Ακτίου έλαβε χώρα στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ. στο Άκτιο  και σε ανάμνηση της μεγάλης νίκης του Αυγούστου κατά του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας, θεσπίστηκαν τα “Άκτια”, που περιλάμβαναν αθλητικές και μουσικές εκδηλώσεις.

Συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων χρόνων ο Δήμος Πρέβεζας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, ναυταθλητικά σωματεία, τοπικούς συλλόγους και φορείς οργανώνουν ποικίλες πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, αναδεικνύοντας τη διαχρονική ιστορία του θεσμού των «Ακτίων».

Η αρχή έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 31 Αυγούστου, στο Ναυτικό Μουσείο του Δήμου Πρέβεζας, όπου πραγματοποιήθηκαν δράσεις με κεντρικό θέμα την Ναυμαχία του Ακτίου.

Μία από αυτές που ξεχώρισαν ήταν το εκπαιδευτικό εργαστήρι, όπου παιδιά κάθε ηλικίας έμαθαν τα μυστικά της Ναυμαχίας του Ακτίου, μέσα από χειροτεχνίες, αλλά ξεφυλλίζοντας και την εικονογραφημένη έκδοση comics “Στην πόλη της Νίκης”.

Υπεύθυνη για την υλοποίηση αυτής της εξαιρετικής δράσης, η οποία έφερε τα παιδιά πιο κοντά στην ιστορία της πόλης μας, ήταν η Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας κα Πολυξένη Μπάρκα.

Στη συνέχεια ο Δημοτικός Σύμβουλος και ιστοριοδίφης στρατιωτικής ιστορίας κ. Λεωνίδας Αργυρός, διαθέτοντας πραγματικά εξαιρετικές γνώσεις παρουσίασε την Ναυμαχία του Ακτίου κάνοντας χρήση της τρισδιάστατης μακέτας.

Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με δύο ομιλίες. Η πρώτη ομιλία ήταν του Φιλόλογου Κοσμά Κοψάρη και είχε θέμα την Ιδεολογική λειτουργία της Ναυμαχίας του Ακτίου στην Ποίηση του Καβάφη και η δεύτερη της Αρχαιολόγου Αθηνάς Κωνσταντάκη με θέμα “Η Ναυμαχία του Ακτίου στις εικαστικές τέχνες διαχρονική προσέγγιση.”

Η κα Κωνσταντάκη μετέφερε επίσης και τον χαιρετισμό της προϊσταμένης της ΕΦΑ Πρέβεζας κας Ανθής Αγγέλη, η οποία απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος, ο Βουλευτής Πρέβεζας Στέργιος Γιαννάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιάννης Μπούρης κ.α

Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου,  θα πραγματοποιηθεί Κολυμβητικός Διάπλους -δύο διαδρομών, έμπροσθεν του Δημαρχείου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί στις 10.00 π.μ. θα δοθεί η εκκίνηση του Κολυμβητικού Αγώνα 300 μέτρων, για μικρούς κολυμβητές. και στις 11.00 π.μ θα ξεκινήσει ο Κολυμβητικός διάπλους Άκτιο-Πρέβεζα, για ενήλικες.
Μετά τη λήξη των αγώνων θα απονεμηθούν κύπελλα, μετάλλια και αναμνηστικά διπλώματα.

Όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει είδη ρουχισμού και τρόφιμα για το Χαμόγελο του Παιδιού.

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites