Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, το οικονομικό επιτελείο δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την τεχνολογική αναβάθμιση λειτουργιών του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και των σχέσεών του με τα υποκείμενα της πραγματικής οικονομίας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Στόχος η προώθηση του δημόσιου συμφέροντος, της αποτελεσματικότητας, της δικαιοσύνης και της διαφάνειας.
Ειδικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών στοχεύει:
§ Στην ουσιαστική βελτίωση των συναλλαγών μεταξύ Κράτους, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
§ Στη μείωση της γραφειοκρατίας.
§ Στη μείωση του λειτουργικού κόστους, Δημοσίου, νομικών και φυσικών προσώπων.
Όλα αυτά εντάσσονται στην προσπάθεια ενίσχυσης του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας και δίκαιης διανομής του προϊόντος της.
Στο πλαίσιο της τεχνολογικής αναβάθμισης εντάσσονται:
§ Η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
§ Η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση.
§ Η τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων.
§ Η ηλεκτρονικοποίηση δηλώσεων.
Κατά την παρουσίαση για τα ηλεκτρονικά βιβλία ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση κάνει πράξη τον θεσμό το θεσμό των ηλεκτρονικών βιβλίων και έκανε λόγο για μία ουσιαστική μεταρρύθμιση, μια τεχνολογική αλλαγή στον τομέα των σχέσεων του Κράτους με τις επιχειρήσεις και έκλεισε την τοποθέτηση του εξάροντας η σημαντική προσπάθεια που κατέβαλε η ΑΑΔΕ, ο Διοικητής της κ. Πιτσιλής, συνεργάτες του και δημόσιοι υπάλληλοι, για την ολοκλήρωση του έργου των ηλεκτρονικών βιβλίων.
Με το θεσμό των ηλεκτρονικών βιβλίων το Υπουργείο πετυχαίνει, ταυτόχρονα, πολλούς στόχους
§ Την αυτοματοποίηση, την τυποποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση της διαδικασίας για την επισκόπηση, ανάλυση και παροχή στοιχείων σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων.
§ Τη μείωση του διαχειριστικού κόστους των επιχειρήσεων.
§ Tην αυτοματοποίηση στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, με έμφαση στη σταδιακή προ-συμπλήρωση για περιοδικές ΦΠΑ, Φορολογία Εισοδήματος κ.α.
§ Την κατάργηση συγκεντρωτικών καταστάσεων για πελάτες και προμηθευτές.
§ Τη βελτιστοποίηση της στόχευσης των υποθέσεων που επιλέγονται προς έλεγχο, με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
§ Tην απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφών Φόρου Εισοδήματος και ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις.