Τα πρόσωπα που “κλειδώνουν” για τις θέσεις των αντιδημάρχων, οι ισορροπίες και τα ανοιχτά μέτωπα…

Έμειναν πλέον λίγες εβδομάδες πριν την αλλαγή σκυτάλης στον Δήμο Πρέβεζας και ο νέος Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος από την ημέρα που εκλέχθηκε διανύει έναν αγώνα δρόμου για να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμος, ώστε να αναλάβει τις τύχες του Δήμου.

Οι πληροφορίες θέλουν τον νέο Δήμαρχο να έχει ήδη “ψαχτεί” για σοβαρά θέματα που αφορούν τον Δήμο, η επίλυση των οποίων δεν μπορεί να περιμένει … Μία πολύ σημαντική ωστόσο παράμετρος, για να μπορέσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του προς τους Δημότες της Πρέβεζας, είναι τα πρόσωπα με τα οποία να συνεργαστεί τα τέσσερα χρόνια που θα είναι στο τιμόνι αυτής της Δημοτικής Αρχής.

Σε αυτό το κομμάτι τα αγκάθια είναι πολλά. Ο “Κλεισθένης” είναι το σύστημα που έφερε την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές , δημιουργεί όμως, πέραν από την κουλτούρα των συνεργασιών και πολλά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι και η έλλειψη πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο κάτι που δεν πρόκειται λυθεί ουσιαστικά με το νέο νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και θα κατατεθεί στην βουλή από την νέα κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο αυτό θα δίνει τη δυνατότητα σε δύο ή περισσότερες δημοτικές παρατάξεις να συμπράξουν, υπό την προϋπόθεση ότι μια από αυτές είναι η παράταξη του δημάρχου. Η νέα παράταξη θα λειτουργεί ως ενιαία και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος για να καταστεί εφικτή η συγκρότηση των συλλογικών οργάνων, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοτέλεια κάθε μιας από αυτές. Ορίζεται, επίσης, ότι η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής προέρχεται από τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος, ενώ εισάγονται ρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι από τον συνδυασμό του δημάρχου θα προέρχεται η πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων των δήμων , συμπεριλαμβανομένων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Στην περίπτωση του Δήμου Πρέβεζας, ο νέος Δήμαρχος θα πρέπει να συμπράξει τουλάχιστον με δύο επιπλέον δημοτικές παρατάξεις για να μπορέσει να δημιουργήσει μια νέα πλειοψηφούσα παράταξη. Το βράδυ των εκλογών ο Νίκος Γεωργάκος στις πρώτες του δηλώσεις ως νεοεκλεγμένος δήμαρχος είχε δίπλα του τον επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσα και τον επικεφαλής της παράταξης “Δημοτική Ανατροπή” Βαγγέλη Ροπόκη, εικόνα που δημιούργησε αμέσως και τα πρώτα σενάρια για μετεκλογική συνεργασία.

Η μετεκλογική αυτή συνεργασία εφόσον έχει επιτευχθεί δημιουργεί λεπτές ισορροπίες και ανοίγει νέα μέτωπα για τον Νίκο Γεωργάκο, καθώς η κάθε παράταξη που θα συμβάλλει στην ομαλή διακυβέρνηση του Δήμου Πρέβεζας, δεν πρόκειται να το κάνει χωρίς ανταλλάγματα. Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων με την λέξη ανταλλάγματα, εννοούμε αποκλειστικά και μόνο τις θέσεις που δικαίως θα διεκδικήσουν οι άλλες παρατάξεις. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα γιατί από όλη αυτή την διαδικασία άλλοι θα ικανοποιηθούν και άλλοι θα δυσαρεστηθούν …

Ήδη εδώ και μέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας  διάφορα ονόματα που φαίνεται να έχουν προβάδισμα για τις καίριες θέσεις στη νέα δημοτική αρχή, οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τα πρώτα ονόματα να προέρχονται αποκλειστικά από την παράταξη του Νίκου Γεωργάκου. Τονίζουμε βέβαια ότι, πρόκειται για απλές πληροφορίες που είτε θα επιβεβαιωθούν, είτε θα διαψευστούν.

Συγκεκριμένα, την θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου φαίνεται πως ίσως λάβει ο Δημήτρης Καραμανίδης, την θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών ο Γιάννης Δαρδαμάνης, την θέση του Αντιδημάρχου Τεχνικών έργων ο Κωνσταντίνος Ακρίβης, την θέση του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος ( νυν καθαριότητας) ο Γρηγόρης Κουμπής, την θέση του Αντιδημάρχου Ζαλόγγου ο Γιώργος Σαρηγιάννογλου και την θέση του Αντιδημάρχου Λούρου ο Νίκος Παγγές. Οι πληροφορίες θέλουν επίσης τις θέσεις του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και τους Προέδρου της ΔΕΥΑΠ να τις κρατά ο ίδιος ο Νίκος Γεωργάκος.

Αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν τότε είναι πολύ πιθανόν μέλη των άλλων δύο παρατάξεων, να τα δούμε σε αντίστοιχες θέσεις μετά από 2 χρόνια, χρονικό διάστημα στο οποίο σύμφωνα με την νομοθεσία ο Δήμαρχος μπορεί να κάνει όποιες αλλαγές θέλει. Μέχρι τότε και με την προϋπόθεση ότι θα ισχύσουν τα παραπάνω, οι ισορροπίες στο Δημοτικό Συμβούλιο θα εξακολουθούν να είναι λεπτές και τα μέτωπα για τον νέο Δήμαρχο ανοιχτά!

 

 

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites