Οι 6 αλήθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη

Άρχισε χθες στις 7 το απόγευμα η ανάγνωση και συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανέπτυξε το κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία.

“Το κυβερνητικό μας σχέδιο έχει συζητηθεί εδώ και καιρό, έχει λάβει την έγκριση του ελληνικού λαού. Εξάλλου και οι υπουργοί θα το αναπτύξουν διεξοδικά στην τριήμερη συζήτηση που ξεκινά σήμερα. Θα αποφύγω, λοιπόν, σήμερα την παράδοση των Προγραμματικών Δηλώσεων με ατελείωτες λίστες μέτρων που χάνονται, μετά, στον χρόνο. Γι’ αυτό και από το βήμα της Βουλής σήμερα θα περιγράψω 6 συγκεκριμένες δέσμες ενεργειών. Είναι οι στόχοι που είχα θέσει από την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης για να γίνουν, αργότερα, προγραμματικές δεσμεύσεις. Και τώρα, μετατρέπονται, πλέον, σε πραγματικότητα με στόχο να αποτελούν στοιχείο της καθημερινότητας όλων των Ελλήνων.” σημείωσε ο Πρωθυπουργός και ανέπτυξε τις έξη αλήθειες όπως τις αποκάλεσε στη συνέχεια.

“Αλήθεια πρώτη: Οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους και η Οικονομία παίρνει μπροστά. Με νέες επενδύσεις και πολλές καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας. Προχωράμε σε βαθιές τομές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την φορολογική μας πολιτική. Η φορολογία δεν είναι μόνο μια πηγή εσόδων, πρέπει να μετατραπεί επιτέλους σε μοχλό ανάπτυξης. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί η μείωση από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα, από 10% στο 5%. Αυξάνεται, όμως και η φορολογική ευθύνη των επιχειρήσεων. Διευρύνεται η φορολογική βάση με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, επιτέλους, την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση και την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων. Προσφέρουμε σημαντικά κίνητρα για επενδύσεις κεφαλαίου, ενώ γίνεται ελκυστική και η φορολογική εγκατάσταση στην πατρίδα μας. Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις ακινήτων. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ θα πέσει από το 22% στο 9%. Ταυτόχρονα μειώνεται και ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής. Σταδιακά καταργούμε Εισφορά Αλληλεγγύης και Τέλος Επιτηδεύματος. Και κατά τη διάρκεια της θητείας μας, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται από το 20% στο 15%. Ενώ προϊόντα και υπηρεσίες θα κοστίζουν τελικά φθηνότερα. Σταδιακά οι δύο συντελεστές ΦΠΑ πλην του υπερκατώτατου, ο οποίος προφανώς διατηρείται, θα καταλήξουν στο 11% και στο 22% από το 13% και 24% που είναι σήμερα.Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να ανακοινώσω και την πρώτη, θα έλεγα, «ασυνέπεια» της κυβέρνησής μας. Την «αναίρεση» μιας προγραμματικής μας δέσμευσης. Πράγματι, είχα υποσχεθεί ότι όλες οι φοροελαφρύνσεις θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του φθινοπώρου και θα ισχύσουν από το 2020. Σήμερα, αθετώ την δέσμευσή μου. Σημαντικές μειώσεις των φόρων δεν θα αφορούν το 2020. Αλλά ξεκινούν από τώρα. Από το 2019. Πείτε το και μια «κωλοτούμπα», από την ανάποδη.Έτσι: Τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν σε λίγες μέρες οι πολίτες για τον φετινό ΕΝΦΙΑ, θα είναι μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερα. Το είχαμε προαναγγείλει για το 2020. Το εφαρμόζουμε από τώρα. Ώστε να ανακουφιστούν αμέσως εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Αλλά και να τονωθεί η αγορά ακινήτων. Συγκεκριμένα, για μικρές ιδιοκτησίες η ανακούφιση θα είναι της τάξης του 30%. Ο φόρος για όλες τις μεσαίες ιδιοκτησίες, δηλαδή τη μεσαία τάξη της χώρας μας, θα μειωθεί κατά 20%. Και οι πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, με αντικειμενική αξία άνω του ενός εκατομμυρίου, θα δουν μείωση της τάξης του 10%. Αμέσως όμως θα αλλάξει και η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο:

•Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, όπως είχαμε δεσμευτεί.

•Το επιτόκιο που βαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από 5 σε 3%.

•Διευρύνεται η ρύθμιση με την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ.

•Και για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Αλήθεια δεύτερη: Η κοινωνία μας αντιπαλεύει τις ανισότητες. Όλοι έχουν πρόσβαση στο νέο δημόσιο σύστημα Υγείας. Και κανείς αδύναμος δεν μένει απροστάτευτος. Προσλαμβάνονται 2.000 γιατροί και -κυρίως- νοσηλευτές. Εκεί που πονάνε σήμερα τα ελληνικά νοσοκομεία. Η τελευταία ειδικότητα, μάλιστα, θα παρέχεται μαζί με το πτυχίο, ώστε μεσοπρόθεσμα 1.500 νοσηλευτές ετησίως να στελεχώνουν τα νοσοκομεία. Εφαρμόζεται, ξεκινώντας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, κύριε Πρόεδρε,  αμέσως, ο αντικαπνιστικός νόμος παντού στην επικράτεια. Πρόσεξα ότι το χειροκρότημά σας ήταν λίγο λιγότερο θερμό. Καταγράφονται οι ανάγκες του συστήματος δημόσιας υγείας ανά την επικράτεια. Δίνουμε, όμως ξεκάθαρη προτεραιότητα στις ακτινοθεραπείες για τους καρκινοπαθείς συμπολίτες μας. Αξιοποιούμε τους υπάρχοντες γραμμικούς επιταχυντές, αλλά καθιερώνουμε και δεύτερη βάρδια με προκήρυξη θέσεων για τεχνολόγους-ακτινολόγους. Και, επιτέλους, σταματάμε τις ουρές ντροπής! Τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται ή κατ’ οίκον ή από το φαρμακείο της επιλογής τους αντί για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα καλύπτονται όλες οι ανάγκες των πρωτοβάθμιων μονάδων Υγείας. Τέλος, η νέα κυβέρνηση δρομολογεί άμεσα την καταβολή των συντάξεων  χηρείας, που κάποιοι, αφού τις μείωσαν, ξέχασαν να τις δώσουν.
 
Αλήθεια τρίτη: Το πολιτικό μας σύστημα γίνεται λειτουργικό. Και το κράτος πολεμά τη γραφειοκρατία με μεγάλο όπλο του την τεχνολογία. Σε δύο μήνες, ξεκινά η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ανάμεσα στα άλλα, θα οδηγήσει επιτέλους τη χώρα σε σταθερούς εκλογικούς κύκλους, απεμπλέκοντάς τους απ’ τη διαδικασία  ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας. Καθιερώνουμε άμεσα, επιτέλους, νομοθετικά τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Και κάνω έκκληση στην Εθνική Αντιπροσωπεία, να βρούμε και με το παραπάνω τους 200 βουλευτές που χρειαζόμαστε για να ισχύσει αυτή η μεγάλη καινοτομία. Να μπορέσουν επιτέλους οι συμπολίτες μας που έχουν δικαίωμα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, να το ασκούν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους και να μην αναγκάζονται να επιστρέψουν την πατρίδα. Ταυτόχρονα, ψηφίζουμε και νέο εκλογικό νόμο, που θα συνδυάζει την αναλογικότητα με την κυβερνησιμότητα. Δεν θα αφήσουμε τη χώρα έρμαιο στην απλή αναλογική. 

Και μέσα στο 2020 το κράτος θα αρχίσει επιτέλους να αποκτά πραγματική ψηφιακή υπόσταση. Κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά στη Δημόσια Διοίκηση. Και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Έκτοτε, θα προχωρεί αυτόματα στην επόμενη βαθμίδα. Οι γονείς θα έχουν πρόσβαση στις επιδόσεις του και δεν
θα χρειάζεται να εξεταστεί η γνησιότητα των τίτλων σπουδών του. Κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα επικοινωνεί με το Δημόσιο με εργαλείο επικοινωνίας τη νέα ψηφιακή ηλεκτρονική του ταυτότητα. Με αυτήν θα εισάγεται και στο νοσοκομείο, αν χρειαστεί, και με αυτήν θα εξυπηρετείται συνολικά από το δημόσιο. Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές. Η επικοινωνία του πολίτη  με το Δημόσιο θα γίνεται μόνο μία φορά. Μετά, είναι χρέος των υπηρεσιών του να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ταλαιπωρούν τον πολίτη. Κάθε πολίτης -το ξαναλέω- θα κάνει τα πάντα με τη νέα ψηφιακή του ταυτότητα. Ο σχετικός διαγωνισμός που δρομολογούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, έχει ήδη ακυρωθεί και θα επαναπροκηρυχθεί αμέσως.
 
Αλήθεια τέταρτη: Η Παιδεία ξαναγίνεται ο ανελκυστήρας για την πρόοδο κάθε νέου. Συνδέεται με την οικονομία και δεν παράγει πια άνεργους πτυχιούχους με πτυχία χωρίς αντίκρισμα. Αλλά καλούς επιστήμονες και ικανούς επαγγελματίες. Αμέσως δρομολογούμε τη διαδικασία την οποία ξεκίνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση και προσλαμβάνουμε  4.500 εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή, ενώ σταδιακά θα αντιμετωπίσουμε οριστικά και το ζήτημα των αναπληρωτών καθηγητών. Οι διδάσκοντες, και όχι το υπουργείο, θα έχουν τελικά τον πρώτο λόγο για το περιεχόμενο των σπουδών. Και είναι τα Πανεπιστήμια αυτά τα οποία και θα καθορίζουν στο τέλος τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων. Είναι δουλειά των πανεπιστημίων και όχι του Υπουργείου Παιδείας. Το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται, στο πρώτο μας νομοσχέδιο.  Και τα πανεπιστήμια αδειάζουν από μολότοφ, από μπαχαλάκηδες, από εμπόρους ναρκωτικών και επιστρέφουν στους φοιτητές, στους καθηγητές και στους εργαζομένους τους. Εκεί που πραγματικά ανήκουν. Και από το επόμενο έτος ξεκινά η πολιτική ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πρότυπων αλλά και πειραματικών σχολείων. Το πρώτο πρότυπο σχολείο της νέας γενιάς προτύπων σχολείων από τη νέα μας Κυβέρνηση, όπως έχω δεσμευτεί, ιδρύεται στο Περιστέρι, στην Δυτική Αττική.
 
Αλήθεια πέμπτη: Η ασφάλεια -αυτό το βασικό δημοκρατικό δικαίωμα- επιστρέφει και πάλι στις γειτονιές. Η κυβέρνηση έβγαλε ήδη πολλούς αστυνομικούς  από τα γραφεία στον δρόμο. Και ο νόμος, το καταφύγιο του πιο αδύνατου, επιβάλλεται παντού. Αίρονται αμέσως προβληματικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών. Αλλάζει το καθεστώς των αδειών. Και ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προσληφθεί 1.500 νέοι αστυνομικοί.  Θα στελεχώσουν την ομάδα ΔΙΑΣ και την ομάδα ΔΕΛΤΑ την οποία θα επανασυστήσουμε. Και εντός εξαμήνου θα αντικατασταθεί ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα της Ελληνικής Αστυνομίας. Και μέσα στο 2020 θα εξασφαλίσουμε νέα περιπολικά και νέες μηχανές. Εντατικοποιούνται στα σύνορα, αλλά και στο εσωτερικό, οι έλεγχοι της παράνομης μετανάστευσης. Η διαδικασία παροχής ασύλου αλλάζει και θα ολοκληρώνεται πια με μεγάλη ταχύτητα. Πάντα, όμως, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Και βέβαια δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία, στην πρόληψη, στη συνεργασία, στο συντονισμό των αρμόδιων φορέων. Η κλιματική αλλαγή, οι τεχνολογικές εξελίξεις, μα πάνω απ’ όλα οι τραγωδίες που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα και μας πλήγωσαν όλους βαθιά, επιβάλλουν ένα διαφορετικό τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας στο πεδίο αυτό.
 
Η Δικαιοσύνη, τέλος, αποκτά νέα ηγεσία που ορίζουμε με σεβασμό στην επετηρίδα και την αξιοκρατία. Και στα δικαστήρια ιδρύονται ειδικά τμήματα για ειδικού χαρακτήρα υποθέσεις με εξειδικευμένους δικαστές. Παρατηρητήριο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται τα δεδομένα της λειτουργίας της. Και για τη γρήγορη απονομή της, επεκτείνεται επιτέλους η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και η αποθήκευση πρακτικών παντού.
 
Αλήθεια έκτη: Η  χώρα μας δεν ανήκει, απλά, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά συμμετέχει ισότιμα στη διαμόρφωσή τους με βάση τις εθνικές μας προτεραιότητες. Αναβαθμίζουμε την παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέρα από τις πολύ θετικές επαφές που ήδη είχα σε επίπεδο κορυφής, κυρίως για τα ζητήματα της οικονομίας, δίνουμε το «παρών» σε κάθε συζήτηση. Με πρώτη, την πολιτική συζήτηση που θα γίνει  για τη νέα κοινή Αγροτική Πολιτική. Προτείνουμε για Έλληνα επίτροπο στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μαργαρίτη Σχοινά, έναν άξιο Έλληνα που γνωρίζει όσο λίγοι τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και στην επόμενη Επιτροπή η πατρίδα μας θα διεκδικήσει σημαντικό παραγωγικό χαρτοφυλάκιο. Μετά την ευρεία μας εκλογική νίκη, και με την προεδρία της Ευρωπαϊκής επιτροπής να ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το πετύχουμε. 

Στα Βαλκάνια, όπως έχουμε πει επανειλημμένως, προτεραιότητα αποτελεί η άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και αιχμή εδώ αποτελεί το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα για την Βόρεια Ελλάδα, η απόλυτη προτεραιότητα την οποία δίνω στην προστασία των Μακεδονικών μας προϊόντων και μια μεγάλη διεθνής επικοινωνιακή καμπάνια για την Μακεδονία μας.  Και θέλω να ξαναστείλω ένα μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας: Από την συμπεριφορά και την καλή συνεργασία των γειτόνων μας θα κριθεί τελικά και η πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σε ό,τι αφορά την γειτονική μας Τουρκία θα είμαι λιτός. Πυξίδα για τις σχέσεις μας παραμένει το Διεθνές Δίκαιο και η διάθεση φιλικής συνεργασίας. Χωρίς όμως ρητορικούς παροξυσμούς όπως δυστυχώς αυτούς που ακούσαμε και σήμερα και με ισχυρή εθνική αυτοπεποίθηση. Στο πλαίσιο αυτό δεν διστάζω να καλέσω τον Πρόεδρο Ερντογάν να επιχειρήσουμε μια αμοιβαία προσέγγιση. Να κάνουμε μαζί ένα τολμηρό βήμα μπροστά. Είμαστε υποχρεωμένοι από την γεωγραφία να ζούμε μαζί.  Η αχρείαστη ένταση, οι κούρσες εξοπλισμών στερούν και από τις δύο χώρες πολύτιμους πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν τελικά προς όφελος των πολιτών μας. Η διπλωματία μας, όμως, συνεισφέρει κι αυτή στην εθνική προσπάθεια ανάπτυξης. Στο Υπουργείο Εξωτερικών ενισχύουμε τις δομές για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Και, τέλος, εντός της επόμενης εβδομάδος, θα ανακοινώσουμε τη συγκρότηση ενός ευέλικτου φορέα που θα αναλάβει την προετοιμασία της πατρίδας μας για να γιορτάσουμε, το 2021, τα 200 χρόνια, από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Θεωρώ ορόσημο αυτήν τη χρονιά. Διότι θα είναι μια μοναδική ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο. Την Ελλάδα της δημιουργίας, την Ελλάδα της εξωστρέφειας, την Ελλάδα του αύριο που με αυτοπεποίθηση βρίσκει τη θέση της σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Την Ελλάδα που αξίζουμε. Την Ελλάδα που μπορεί να μας κάνει όλους υπερήφανους. Όπως έκανε στην καλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.”

Η συζήτηση συνεχίζεται και σήμερα ενώ θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, 22 Ιουλίου 2019. Στην ψηφοφορία, η οποία είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως, ψηφίζουν και οι Υπουργοί και Υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.
Η Κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου αριθμού των Βουλευτών.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

03/01/2024, 6:04 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες Έρευνες

20/11/2023, 1:00 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη τελετή έναρξης στον Μύλο των Ξωτικών

20/11/2023, 12:40 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2023, 7:59 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία κατά την περίοδο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

09/08/2023, 11:30 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση-Τα καινούργια πρόσωπα και τα νέα υπουργεία

26/06/2023, 5:55 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές χωρίς διόδια : Πότε θα είναι ελεύθερη η διέλευση

21/06/2023, 2:09 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τις εκλογές της Κυριακής 25ης Ιουνίου

21/06/2023, 1:51 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites