Με επιτυχία το 3ο Συμπόσιο γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου

Με τα μέλη των Συλλόγων να παρουσιάζουν καταπληκτικά παραδοσιακά εδέσματα φτιαγμένα με λακκιώτικη ελιά και ελαιόλαδο, και με παρουσιάσεις σκευών που χρησίμευσαν στη συλλογή και επεξεργασία της ελιάς, άνοιξε το βράδυ του Σαββάτου 27 Ιουλίου η αυλαία του 3ου Συμποσίου Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου.

Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής απηύθυνε χαιρετισμό, όπου υπογράμμισε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για θεσμοποίηση του Συμποσίου, τονίζοντας τις προοπτικές που δύναται να ανοιχθούν για τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία της περιοχής. Αναφέρθηκε ακόμη την αταλάντευτη απόφαση του Δήμου για πολύπλευρη στήριξη του πρωτογενή τομέα. Αποκάλυψε ότι στο εξής ο Δήμος στο πλαίσιο της εξωστρέφειας την οποία επιθυμεί να αυξήσει, θα λαμβάνει μέρος σε εκθέσεις και εκδηλώσεις τοπικών προϊόντων και γαστρονομίας, αρχικά στην Ελλάδα και αργότερα και στο εξωτερικό. Κάλεσε τους παραγωγούς να συνεταιριστούν, να οργανώσουν ομάδες αλλά και ν’ αναπτύξουν καλές σχέσεις συνεννόησης μεταξύ τους, ώστε να είναι εκείνοι οι πρωταγωνιστές της προσπάθειας και να έχουν ουσιαστικό αντίκρυσμα στη δουλειά τους.


Επανέλαβε και υπογράμμισε ότι “μόνο μέσα από συλλογικές προσπάθειες και συνέργειες θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον στόχο της ανάδειξης και ανάπτυξης της περιοχής και ο δρόμος ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο του γαστρονομικού τουρισμού”.


Τέλος ευχαρίστησε τα μέλη των Συλλόγων τους οποίους χαρακτήρισε “ψυχή” του Συμποσίου, τους παραγωγούς και εκθέτες των τοπικών προϊόντων, τα μέλη της Λέσχης αρχιμαγείρων Ελλάδας τα οποία για τρίτη συνεχή χρονιά στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις την προσπάθεια, τον Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό Σύλλογο πρ. Δήμου Θεσπρωτικού για την ιδέα διοργάνωσης του Συμποσίου αλλά και τη συνδρομή στο συντονισμό της προσπάθειες, τους χορηγούς του Συμποσίου τη Νέα Οδό και την εταιρία Φυσικό μεταλλικό νερό Θεόνη, την ΕΡΤ που είναι ο μεγάλος χορηγός επικοινωνίας, το ART TV που βρίσκεται συνεχώς κοντά στις εκδηλώσεις του Δήμου και τους δεκάδες χορηγούς επικοινωνίας και υποστηρικτές τους οποίους ανέφερε έναν -έναν η παρουσιάστρια της εκδήλωσης δα Αντιγόνη Δήμα.


Τη διαδρομή της ελιάς και του ελαιολάδου στη μαγειρική ανέπτυξε σε ομιλία του ο επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας ο κ. Τάσος Τόλης ο οποίος μαζί με τον εκπρόσωπο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας στο Νομό Πρέβεζας κ. Θανάση Βρεττό και άλλα μέλη της Λέσχης δίνουν το δικό τους ξεχωριστό χρώμα και τόνο στην εκδήλωση.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας παρουσίασε η επίδειξη που έκανε το συλλέκτης λαογραφικών σκευών κ. Λαμπρούσης Αναστάσιος από την Τ.Κ. Άσσου, ο οποίος παρουσίασε την παραδοσιακή διαδικασία, από τη συλλογή της ελιάς με το βέργισμα’, μέχρι την εξαγωγή του λαδιού με υλικά και εργαλεία που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα, όπως ήταν τα σακιά, τα κοφίνια, οι μπλάντρες, κ.ά.


Χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη

Κατά την έναρξη του 3ου Συμποσίου Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου διαβάστηκε χαιρετισμός της νέας Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη, που ανέφερε τα εξής:

“Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Μας τιμά η πρόσκλησή σας. Πράγματι, η γαστρονομία έχει ευθεία σύνδεση με τον Πολιτισμό. Είναι η Τέχνη της απόλαυσης στην οποία το έδεσμα όχι μόνο παρασκευάζεται με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα για να αναδείξει την γεύση, αλλά και παρουσιάζεται στο πιάτο με τρόπο τολμηρό, όπου τα χρώματα και τα σχήματα κάνουν τα μάτια να απολαμβάνουν.
Καθώς βλέπω ότι η κεντρική θεματική του τρίτου Φεστιβάλ Γαστρονομίας είναι η ελιά, η διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου και τα παράγωγά της, με κάνετε να σκεφτώ τον ευλογημένο ρόλο που έπαιζε στην διατροφή ακόμη από τα μινωικά χρόνια. Τα υπερμεγέθη πιθάρια στις αποθήκες του ανακτορικού συγκροτήματος της Κνωσσού αποδεικνύουν ότι το λάδι ήταν βασικό στοιχείο στο τραπέζι της εποχής. Φέρνετε στο νου μου τα συμπόσια των Ελλήνων, όπου ανάμεσα σε οίνο και πλούσια εδέσματα απολάμβαναν τις φιλοσοφικές τους συζητήσεις.
Με συγκινεί βαθύτατα ότι το φεστιβάλ γαστρονομίας γίνεται στη Λάκκα Σουλίου, μια περιοχή με σπουδαίο πολιτιστικό απόθεμα και ανθρώπους του μόχθου. Με την επιμονή και την εργασία σας προσφέρετε στη μείζονα περιοχή σας, όχι μόνο τη συμμετοχή σε μια απολαυστική διαδικασία, αλλά βοηθάτε τους παραγωγούς να προτείνουν τα προϊόντα τους. Μ’ ένα λόγο προσφέρετε έναν οικονομικό πόρο στην περιοχή σας. Θέλω να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας. Είναι στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού η προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε περιοχής.

Σας υπόσχομαι το τέταρτο Συμπόσιο να το εγκαινιάσουμε μαζί.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία!

Λίνα Μενδώνη
Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού”.


Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρες άρχισε με ομιλίες για τη διατροφική αξία της ελιάς και του ελαιολάδου, αλλά και για τις ευεργετικές ιδιότητες στην καλή υγεία του ανθρώπου, από τον διατροφολόγο κ. Ευάγγελο Κίτσο και τον καρδιολόγο κ. Γεώργιο Χρήστου.
Στη συνέχεια τα παιδιά των ΚΔΑΠ Δήμου Ζηρού, έκλεψαν την παράσταση παρουσιάζοντας τα παρασκευάσματά τους, ενώ έπλασαν κουλούρια με ελαιόλαδο. Σε συνεργασία με τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας οι μικροί φίλοι δημιούργησαν ένα πρωινό για παιδιά.
Επίσης μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νικολιτσίου “Η Αναγέννησις” μαγείρεψαν παραδοσιακό τραχανά, ο οποίος αποτελούσε ένα από τα βασικά πρωινά γεύματα (κολατσιό) των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Καλαντζής: “Το πρόσημο ήταν θετικό”

Ο δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, κάνοντας τον απολογισμό του 3ου Συμποσίου Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, τόνισε ως γενικό συμπέρασμα ότι “το πρόσημο είναι θετικό”. Στάθηκε ιδιαίτερα στις συμμετοχές των νέων ως παραγωγοί, επιχειρηματίες αλλά και μέλη Συλλόγων. Εξήρε και συνεχάρη την προσπάθεια όλων των συμμετεχόντων, ευχαρίστησε θερμά τα μέλη των Συλλόγων τα οποία για μία ακόμη χρονιά έφτιαξαν καταπληκτικές δημιουργίες, τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας τα οποία από την πρώτη χρονιά είναι βασικοί στυλοβάτες του Συμποσίου, τον Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό Σύλλογο πρ. Δήμου Θεσπρωτικού, τους ομιλητές του Συμποσίου, την δα Αντιγόνη Δήμα για την αψεγάδιαστη παρουσίαση της εκδήλωσης, τους υποστηρικτές του Συμποσίου, την εταιρία “ΝΕΑ ΟΔΟΝ Α.Ε.” και το “Φυσικό μεταλλικό νερό ΘΕΟΝΗ”, την ΕΡΤ που ήταν ο μεγάλος χορηγός επικοινωνίας, αλλά και όλα τα Μ.Μ.Ε. που ήταν χορηγοί επικοινωνίας και πρόβαλαν τα δρώμενα του Συμποσίου, μεταφέροντας το μήνυμά του σε όλο τον κόσμο.
Ακολούθησαν οι βραβεύσεις των Συλλόγων που παρουσίασαν τις καλύτερες γαστρονομικές προτάσεις με τον εξωραϊστικό Σύλλογο Νικολιτσίου “Η Αναγέννησις” να παίρνει το πρώτο βραβείο και οι απονομές των επαίνων συμμετοχής.
Κλείνοντας σημείωσε το εξής: “Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο και συνεχίζουμε την προσπάθεια που για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα πρέπει να είναι συλλογική”.
Το πρόγραμμα έκλεισε με παραδοσιακή μουσική από το συγκρότημα του Ηλία Πλαστήρα.
Όλοι ανανέωσαν το ραντεβού για το καλοκαίρι του 2020 για ένα ακόμη πιο αναβαθμισμένο 4ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου.

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites