Καρδιολογική μονάδα με Αιμοδυναμικό εργαστήριο στην Πρέβεζα -Λευκάδα. Είναι δυνατόν;

Με αφορμή μια συζήτηση μεταξύ υποψηφίων βουλευτών γιατρών για την υγεία τέθηκε και το θέμα της καρδιολογικής μονάδας της Πρέβεζας που υπολειτουργεί. Αν ανοίξει και της Λευκάδας θα έχουμε δυο μονάδες που θα υπολειτουργούν ουσιαστικά άχρηστες. Η γνώμη μου ως καρδιολόγου και υποψήφιου της Λαϊκής Ενότητας είναι ότι η συνέχιση της λειτουργίας της έχει νόημα μόνο αν γίνει και αιμοδυναμικό που θα αντιμετωπίζεται επεμβατικά το έμφραγμα με Stent αλλά και να τοποθετούνται βηματοδότες και ότι άλλο μπορεί να γίνει .

Η καρδιολογική μονάδα που ιδρύθηκε από τον κ. Νόβα πριν 25 χρόνια έπαιξε το ρόλο της τότε αλλά σήμερα δεν έχει λόγο ύπαρξης. Αυτή είναι και η κατεύθυνση που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Ακόμα και οι θρομβολύσεις έχουν σταματήσει να γίνονται.Μάλιστα στην Δανία υπάρχουν και κινητές αιμοδυναμικές μονάδες όπου το λεγόμενο μπαλονάκι γίνεται επί τόπου. Στην Γαλλία που γνωρίζω, καρδιολογική κλινική χωρίς επεμβατική αιμοδυναμική μονάδα δεν υπάρχει .Τις κλείνουν και εντάσσουν τους καρδιολόγους σε πολυδύναμες παθολογικές κλινικές.. Και δεν γίνεται για οικονομικούς λόγους αλλά για καθαρά επιστημονικούς . Στο ερώτημα αν μπορεί να γίνει εδώ στην περιοχή μας η απάντηση είναι ναι.

Οι δύο καρδιολογικές Πρεβεζα – Λευκάδα έχουν 7 καρδιολόγους κατά πλειονότητα νέους, καταρτισμένους που με μια ταχύρυθμη εκπαίδευση τριών μηνών μπορεί να στήσουν το αιμοδυναμικό εργαστήριο . Διάβαζα στις ειδήσεις ότι η περιφέρεια Αττικής δίνει δωρεάν 6 στεφανιογράφους που δεν τους παίρνει κανένα από τα μεγάλα αθηναϊκά νοσοκομείο. Ειδικά το νέο νοσοκομείο Λευκάδας έχει υποδομή για να τους υποδεχθεί. Πολιτική μόνο βούληση χρειάζεται από τον ΥΠΕΑρχη κ. Νικολόπουλο και τους διοικητές των τοπικών νοσοκομείων Πρέβεζας Λευκάδας Αν δεν το κάνουν θα το κάνει ο Μητσοτάκης ιδιωτικοποιώντας το βέβαια, δίνοντας το σε ένα από τα μεγάλα Ιατρικά κέντρα των Αθηνών. Η διάφορα θα είναι ότι ο ασθενής θα βάλει βαθιά το χέρι στη τσέπη του ενώ στο δημόσιο νοσοκομείο θα γίνεται δωρεάν Δεν γράφω υπερβολικά και αδύνατα πράγματα .Στη Δράμα και στη Βέροια έχουν γίνει αιμοδυναμική με πολύ λιγότερους καρδιολόγους.

Δεν είναι μια ιατρική αντιπαράθεση, είναι μια καθαρά πολιτική αντιπαράθεση με σκοπό να σωθούν ζωές !

Νίκος Λιβιεράτος καρδιολόγος υποψήφιος βουλευτής της Λαϊκης Ενότητας.


1 σχόλιο για “Καρδιολογική μονάδα με Αιμοδυναμικό εργαστήριο στην Πρέβεζα -Λευκάδα. Είναι δυνατόν;”

  1. Ο/Η Πανταζής Δημήτρης λέει:

    Αγαπητέ συνάδελφε Νίκο, κατ΄αρχάς καλή επιτυχία στον Εκλογικό σου αγώνα.Επίτρεψέ μου να εκφράσω κάποιες σκέψεις για την πρότασή σου.
    1.Θα συμφωνήσω απόλυτα οτι ο τρόπος αντιμετώπισης των εμφραγμάτων άλλαξε.Η θρομβόλυση γίνεται σε πολύ λιγότερα περιστατικά-γιατι έχει αλλάξει και ο τρόπος παρουσίασης αλλά και ο αριθμός των οξέων περιστατικών-αλλά δεν δεν καταργήθηκε, τουναντίον γίνεται ακόμη και -μαζύ με την στεφανιογραφία/αγγειοπλαστική που ακολουθεί-έχει βοηθήσει σε παρα πολλές περιπτώσεις, στα μικρά περιφερικά Νοσοκομεία.
    2.Δεν νομίζω όμως οτι ένα τέτοιο θέμα (δηλ. η αλλαγή της μορφής ενός Νοσοκομείου απο 2βάθμιο σε 3βάθμιο) αφορά τους Δ/κοιτές των Νοσοκομείων ή των ΥΠΕ. Ειναι θέμα κεντρικού Σχεδιασμού για την Υγεία, που δεν υπήρξε ποτέ μέχρι τώρα και (λυπάμαι) αλλά μάλλον ουτε προκειται να υπαρξει γιατι απλά το θέμα ποσο Σοβαρά βλέπουμε την υγεία…
    3.Δεν γνωρίζω αν το Νοσ/μειο Λευκάδος έχει την υποδομή να υποδεχθεί Σ/Φο αλλα υποθέτω οτι αν αυτό δεν σχεδιασθεί απο την αρχή, μάλλον είναι δύσκολο – οχι απιθανο όμως- να γίνει εκ των υστέρων.
    4.Αληθεύει όμως οτι το Νοσοκομείο Λευκάδος δεν έχει ακόμη νέο υπερηχογράφο/Δοκιμασία κόπωσης; όπως και αυτό της Πρέβεζας άλλωστε…Μήπως να αρχίζαμε απο τα …Βασικά;
    5.Οι μόνιμοι νέοι συνάδελφοι είναι μόλις 2 απο τους 7 που αναφέρεις. Δυστυχώς ή ευτυχώς η ειδικότητα της Καρδιολογίας έχει ήδη -αν και οχι επίσημα– υποειδικότητες, και όπωγνωρίζεις δεν είναι εύκολο αφου τελειώσεις την ειδικότητα να αλλάξεις …κατεύθυνση και επιπλέον να μάθεις “κόλπα σε γέρικα σκυλιά”… Προσωπικά δεν θα ήθελα να κάνω σε κανέναν ασθενή Σ/Φ αλλα και αγγειοπλαστική μετα απο 3-μηνη εκπαίδεση… και το σημαντικό, χωρίς κάλυψη Καρδιοχειρουγικής Κλινικής (νομικά απαραίτητο)και χωρίς να χρειαζεται να διακομισθεί ο ασθενής πάλι στα Γιάννενα, γιατι αυτό ειναι το ζητούμενο και όχι τι θά κάνουμε με τα… ντουβάρια που φτιάξαμε (νεο Νοσοκομείο)
    6.Για να μην λέμε άλλα …ψέμματα αυτό που λέμε “Δημόσιο Νοσοκομείο” δεν είναι Δωρεάν…και όλοι γνωρίζουμε τους λόγους.
    7.Αυτό που νομίζω οτι χρειάζεται η περιοχή και όχι μόνο- είναι η συστηματική εφαρμογή προληπτικής Ιατρικής εναντια στο κάπνισμα, στην παχυσαρκία, στην υπέρταση, στον τρόπο ζωής κλπ και απο την σχολική ηλικία, αν είναι δυνατόν. Αυτό ειναι που θα προλάβει εμφράγματα και θανάτους. Επιπλέον κοστίζει πολύ λιγότερο απο ότι να στήσουμε …Αιμοδυναμικά παντου.Αυτό χρειάζεται πολύ καλή πρωτοβάθμια περίθαλψη…
    8.Για την λειτουργία των 2 Καρδιολογικών Κλινικών, δεν είναι της ώρας…

    Χωρίς καμμία διάθεση αντιπαράθεσης είτε ιατρικής είτε πολιτικής…

    Πανταζής Δημήτρης, Καρδιολόγος, Δ/ντής ΕΣΥ, Νοσοκομείο Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites