Ξανά στο μηδέν το έργο-σκούπα στον αυτοκινητόδρομο της Αμβρακίας Οδού

Ανακλήθηκε τελικά η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών της έγκρισης του αποτελέσματος του διαγωνισμού για το έργο-σκούπα στον αυτοκινητόδρομο της Αμβρακίας Οδού (Άκτιο-Αμβρακία). Να θυμίσουμε ότι είχε μειοδοτήσει η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ και αμέσως μετά είχε ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι προσφυγών τόσο στην Προδικαστική Αρχή όσο και στο ΣτΕ από την GD Infrastrutture που είχε ως αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί η διαγωνιστική διαδικασία του έργου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η ανάκληση του αποτελέσματος του διαγωνισμού γίνεται κατ`εφαρμογή της υπ`αρίθμ.40/2019 απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όπως αναφέρουν στο ypodomes.com, πηγές πολύ κοντά στο θέμα, η ανάκληση αναδοχής του έργου, ουσιαστικά κάνει μη απαραίτητη την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ καθώς πλέον δεν υπάρχει ο βασικός λόγος της προσφυγής.

Με το κοντέρ του διαγωνισμού να ….μηδενίζει, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Θα πρέπει να περιμένουμε αν μέσα σε διάστημα 20 ημερών ασκηθούν ένδικα μέσα κατά της απόφασης και αν όχι, τότε το επόμενο βήμα θα έχει πολύ ενδιαφέρον μιας και ουσιαστικά επιστρέφουμε στο περιβάλλον του διαγωνισμού.

Σε κάθε περίπτωση και λόγω της περιπλοκότητας αλλά και της χρονοβόρας διαδικασίας τέτοιων καταστάσεων σε διαγωνισμό, ο πολύκροτος διαγωνισμός θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Το έργο που έχει κόστος 150εκατ.ευρώ (και άλλα 10εκατ.ευρώ ως προαίρεση) έχει ως αντικείμενο την ολοκλήρωση κατασκευής ενός νέου κλειστού αυτοκινητόδρομου με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση που ενώνει την Ιόνια Οδό (στο νότιο άκρο της λίμνης Αμβρακίας) με την υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου-Πρέβεζας. Σημειώνουμε πως πριν από περίπου 1,5 μήνα είχε ένα πρώτο τμήμα 15χλμ από το Άκτιο μέχρι την πόλη της Βόνιτσας.

Ο διαγωνισμός είχε διεξαχθεί στις 26 Ιουνίου 2018 και από τη διαδικασία αποσφράγισης των προσφορών είχε προκύψει μειοδότρια η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ με ποσοστό έκπτωσης 49,85% το οποίο εγκρίθηκε στις 15 Οκτωβρίου. Στις 24 Οκτωβρίου υποβλήθηκε προδικαστική προσφυγή η οποία εξετάστηκε στις 31 Οκτωβρίου και έγινε δεκτό το σχετικό αίτημα αναστολής-προσωρινώ μετρών. Στις 11 Δεκεμβρίου έχουμε νέα απόφαση της ΑΕΠΠ με την οποία απορρίφθηκε η προηγούμενη προσφυγή και στις 20 Δεκεμβρίου νέα απόφαση της ΑΕΠΠ αναιρεί την προηγούμενη. Το οριστικό πάγωμα στο έργο έφερε η απόφαση 40/2019 της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία έγινε εν μέρει αποδεκτή η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης της από 11.1.018 απόφασης της ΑΕΠΠ. Στις 4 Μαρτίου ακολούθησε και αίτηση ακύρωσης της απόφασης για την αναδοχή του έργου από την GD Infrastrutture.

H “καυτή πατάτα” του αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού που υπεγράφη (σαλαμοποιημένος σε 4 τμήματα) τον Μάρτιο του 2010, θα απασχολήσει την επόμενη ηγεσία του Υπ.ΥΠΟΜΕ που θα κληθεί να τελειώσει το έργο χωρίς να χαθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που έχουν δεσμευθεί στην τωρινή προγραμματική περίοδο και που έχουν καταναλωθεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013 (πρόκειται για έργο-γέφυρα). Σε κάθε περίπτωση το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2023 (η διάρκεια της σύμβασης είναι 36 μήνες).

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

03/01/2024, 6:04 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες Έρευνες

20/11/2023, 1:00 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη τελετή έναρξης στον Μύλο των Ξωτικών

20/11/2023, 12:40 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2023, 7:59 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία κατά την περίοδο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

09/08/2023, 11:30 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση-Τα καινούργια πρόσωπα και τα νέα υπουργεία

26/06/2023, 5:55 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές χωρίς διόδια : Πότε θα είναι ελεύθερη η διέλευση

21/06/2023, 2:09 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τις εκλογές της Κυριακής 25ης Ιουνίου

21/06/2023, 1:51 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites