Διήμερο πανηγύρι, στην Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος (Φανερωμένης) Λεκατσά Μυρσίνης Πρέβεζας, στις 16 το βράδυ & 17 Ιουνίου 2019, το πρωί, διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαδένδρου.
Μετά την περσινή και προπέρσινη, μοναδικές επιτυχίες και την μεγαλειώδη συμμετοχή του κόσμου και φέτος, στο απείρου φυσικού κάλους αλλά και μοναδικής μεσογειακής χλωρίδας και πανίδας, δάσος Λεκατσά Μυρσίνης Πρέβεζας, στις 16 & 17 Ιουνίου 2019, Κυριακή βράδυ και Δευτέρα το πρωί, του Αγίου Πνεύματος, θα πραγματοποιηθεί το παραδοσιακό ηπειρώτικο πανηγύρι (νυχτερινό παραμονή και ολοήμερο ανήμερα της γιορτής), στον περιβάλλοντα χώρο του Μοναστηριού του Λεκατσά, μετά από πρωτοβουλία για φέτος, του Πολιτιστιικού Συλλόγου Μεγαδένδρου, με την συνδρομή του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κοινότητας Μυρσίνης και τη συμμετοχή του Δήμου Πρέβεζας.
Την Κυριακή το βράδυ το πανηγύρι θα ξεκινήσει μετά την τέλεση του Εσπερινού, ενώ την Δευτέρα, μετά την περάτωση της Θείας Λειτουργίας μέχρι τις απογευματινές ώρες, όπως γίνεται στα Ηπειρώτικα ολοήμερα πανηγύρια
Θα γλεντήσουμε όπως παλιά, μιάς και η διοργάνωση αυτού του πανηγυριού, έχει τις ρίζες του πολλά χρόνια πίσω, πριν από την απελευθέρωση της Ηπείρου, από τους Οθωμανούς.
Ιερά Μονή Λεκατσά, του Αγίου Πνεύματος, στην Μυρσίνη Πρέβεζας
Η Ιερά Μονή Λεκατσά βρίσκεται στη θέση Κόρτος, σε μια τοποθεσία απείρου φυσικού κάλλους, μέσα στο δάσος Λεκατσά, που είναι σπάνιας Μεσογειακής χλωρίδας και καταφύγιο αγρίων θηραμάτων, πτηνών και ζώων που έχουν τεθεί υπό προστασία λόγω του κινδύνου εξαφάνισης τους.
Γεωγραφικά ανήκει στην πρώην Κοινότητα Μυρσίνης, που σήμερα είναι δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πρέβεζας.
Είναι κτισμένη σε τέτοιο σημείο, που είιναι ηλιόλουστη όλη μέρα και έχει οπτική εικόνα με το Ιόνιο πέλαγος.
Βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ βορειοδυτικά του οικισμού Μυρσίνης Πρέβεζας, ο δε δρόμος που σε φέρνει μέχρι εκεί, μέσω του συγκεκριμμένου χωριού, είναι ασφαλτοστρωμένος και καλοδιατηρημένος.
Πανηγυρίζει του Αγίου Πνεύματος.
Πιθανώς ιδρύθηκε τον 16° αιώνα. Το καθολικό της μονής είναι μονόχωρος, ξυλόστεγος ναός μεγάλων διαστάσεων. Κτίστηκε το 1744 και επισκευάστηκε το 1870.
Αρχικά ο ναός ήταν θολωτός. Το 1870 κατεδαφίστηκε η καμάρα και τοποθετήθηκε η ξύλινη στέγη.
Οι περισσότερες τοιχογραφίες του Ναού είναι ασβεστωμένες και σήμερα γίνονται έργα καθαρισμού και αναστήλωσης των τοιχοωραφιών και εικόνων.
Το τέμπλο του Ναού που διασώζεται σήμερα και είναι ξυλόγλυπτο και οι εικόνες είναι του Αγιογράφου Αθανασίου Τσούκα από την Σαμαρίνα και φέρουν υπογραφή του 1916.