Χρήστος Κοτσίνης : “Η ψήφος δεν είναι υποχρέωση σε κάποιον… είναι υποχρέωση στον τόπο μας και στα παιδιά μας”

Ο Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε Πρέβεζας με τον συνδυασμό “Κοινό Των Ηπειρωτών”,  Χρήστος Κοτσίνης μιλά στο mypreveza.gr για τις εκλογές, την Ήπειρο και την Πρέβεζα.

Διαβάστε την συνέντευξη του Χρήστου Κοτσίνη στην Δημοσιογράφο Ανδριάνα Σολδάτου:

1.Είναι η πρώτη φορά που είστε υποψήφιος στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Όχι έχω συμμετάσχει στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με διάφορους τρόπους:

Το 2010 είχα την τιμή να συνυπογράψω την ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού “Δημόσιος Χώρος, Πρέβεζα, Λούρος, Ζάλογγο” με επικεφαλής τον κο Γιάννη Ρέντζο. Όμως, για λόγος προσωπικούς δεν μπόρεσα να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο, χωρίς αυτό να με εμποδίσει να είμαι παρών σε όλη την προεκλογική προσπάθεια του όμορφου και τίμιου εκείνου αγώνα.

Μετά ήρθε το 2014 με τις απαιτήσεις του κόσμου απο τον ιδεολογικοπολιτικό χώρο στον οποίο ανήκω να είναι πλέον αυξημένες. Ο κος Ρέντζος – ήδη Δημοτικός Σύμβουλος – αποφασίζει να μην συμμετάσχει στις εσωπαραταξιακές εκλογές για τον επικεφαλής της νέας διευρυμένης παράταξης. Έτσι στις 15 του Φλεβάρη ο κος Δημήτρης Βασιλείου, ο κος Τάσος Γάτσιος και εγώ οδηγηθήκαμε σε εκλογές για την ανάδειξη επικεφαλής. Τότε προκρίθηκε η επιλογή του κου Βασιλείου.

Στις εκλογές που ακολούθησαν τον Μάη του 2014 τελικά ήμουν υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Πρέβεζας με επικεφαλής Αντιπεριφερειάρχη τον κο Δημήτρη Κωνή και υποψήφια Περιφερειάρχη την κα Όλγα Γεροβασίλη με την παράταξη “Ήπειρος Ανατροπής”. Η παράταξη “Ήπειρος Ανατροπής” συνεργάστηκε με την παράταξη “Συμμαχία Ηπειρωτών” και προέκυψε το “Κοινό των Ηπειρωτών”, ο συνδυασμός με τον οποίο είμαι σήμερα υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος.

2.Ο συνδυασμός με τον οποίο συμπορεύεστε ονομάζεται “Κοινό των Ηπειρωτών” . Πως μεταφράζετε αυτή την φράση;

Κάποτε (231 π.χ.) στα χώματα της πατρίδας μας της Ηπείρου οι τότε ετερογενείς πολιτικοί σχηματισμοί (πόλεις-κράτη) προχώρησαν σε μια εθελοντική συμμαχία σε επίπεδο ομοσπονδίας. Στη Δωρική τους διάλεκτο την συμμαχία την ονόμασαν “Κοινὸν Ἀπειρωτᾶν” (Κοινό των Ηπειρωτών) και θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτό συγκροτήθηκε τότε σε μια εποχή μετάβασης. Η Ιστορία, προχωρούσε από τους κλασικούς στους ελληνιστικούς χρόνους.

Συγκροτήθηκε ώστε όλοι οι Ηπειρώτες μαζί, οικειοθελώς και δημοκρατικά να αντιμετωπίσουν τα προτάγματα των νέων, για αυτούς, καιρών. Προτάγματα ισχυρότερα της δυναμικής των πεπερασμένων “πόλεων-κρατών”, πιο οικουμενικά.

Σαν να επαναλαμβάνεται τρόπον τινά η Ιστορία και η πατρίδα μας η Ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα με αντίστοιχου τύπου διακυβεύματα. Η περιοχή μας τολμάει να κάνει όνειρα χωρικής ενοποίησης με την υπόλοιπη χώρα, με τα υπόλοιπα Βαλκάνια, με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τολμάει να ονειρεύεται αυτό που λέμε απλά: άρση της απομόνωσης, εξωστρέφεια. Μόνο που η άρση αυτή δεν επιτυγχάνεται αυτόματα με την αποπεράτωση υποδομών και τεχνικών έργων˙ έχει να κάνει επίσης με ζητήματα αντιλήψεων, νοοτροπιών, συμπεριφορών κ.α.

Έτσι φαντάζει επίκαιρο και επιτακτικό ένα νέο Κοινό των Ηπειρωτών, όπου όλοι μαζί με αλληλεγγύη μεταξύ μας και χωρίς αποκλεισμούς, να συνδράμουμε στην ανάδειξη των προοπτικών και δυναμικών του τόπου μας.

Ένα τέτοιο Κοινό ονειρεύτηκαν οι δυο προοδευτικοί συνδυασμοί του απερχόμενου Περιφερειακου Συμβουλίου: “Ήπειρος Ανατροπής” και “Συμμαχία Ηπειρωτών”. Ένα τέτοιο Κοινό είναι περισσότερο εφικτό μετά την απλή αναλογική και τον θεσμό των τοπικών δημοψηφισμάτων που μας φέρνει, μεταξύ άλλων, ο νέος αυτοδιοικητικός νόμος του “Κλεισθένη Ι”, γιατί πολύ απλά οι αρχαίοι Ηπειρώτες στο Κοινό τους χρησιμοποιούσαν την απλή αναλογική, αδιαπραγμάτευτα. Κανείς δεν διοικούσε συγκεντρωτικά, καμία άποψη δεν ενισχύονταν με ψήφους μπόνους, εκτός του γεγονότος ότι οι αιρετοί εκπρόσωποι είχαν πεπερασμένες θητείες.

Είμαστε ο συνδυασμός που τολμάμε να πούμε: κανείς πιά αυτοδύναμος, ανεξέλεγκτος, συγκεντρωτικός, αδιαφανής, κανείς άρχον ισοβίως… μπορούμε να διοικήσουμε απο κοινου οι Ηπειρώτες!

3.Ποιο είναι το όραμα σας για την Περιφέρεια Ηπείρου και την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας;

Το όραμά μας είναι να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε τις εξελίξεις ώστε η Περιφέρεια Ηπείρου να γίνει μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια. Να μην κατέχει τις τελευταίες θέσεις σε όλους τους αναπτυξιακούς και άλλους δείκτες, ενώ ταυτόχρονα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των Περιφερειών με τις περισσότερες ενδοπεριφερειακές ανισότητες.

Να προετοιμαστούμε για τα διακυβεύματα των καιρών, προσπαθώντας να συνδέσουμε την Ήπειρο με τον υπόλοιπο κόσμο, με ευρυζωνικά ισχυρά δίκτυα, δίκτυα μεταφορών, αλλά και δίκτυα μεταφοράς εξειδικευμένης πληροφορίας και τεχνογνωσίας. Να μπορέσουμε να αναδείξουμε την υπάρχουσα αστική Πολυκεντρικότητα του τόπου μας ώστε να μην φτάσει η Ήπειρος να γίνει μια έρημη πατρίδα με δύο τρία πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα χωρίς καμία επαφή με την ύπαιθρο και τον πρωτογενή τομέα.

Να στηριχτούμε λοιπόν στην θέση μας (η Περιφέρειά μας αποτελεί την είσοδο της Ευρώπης στην Ανατολή), την κουλτούρα μας (παραγωγικές διαδικασίες εντονα συνθρωμένες με τον χώρο) και την ιδιαίτερη πολιτιστική μας κληρονομιά, ώστε να κοιτάξουμε το μέλλον.

Τέλος για την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια και δυστυχώς όταν μιλάμε για έντονες ενδοπεριφερειακες ανισότητες, εννοούμε και την Περιφερειακή Ενότητά μας. Οφείλουμε να άρουμε την απομόνωση της Π. Ε. Πρέβεζας ταυτόχρονα με την άρση της απομόνωσης της Ηπείρου.

4.Ποιο μοντέλο ανάπτυξης πιστεύετε ότι ταιριάζει περισσότερο στην Π.Ε Πρέβεζας;

Η Πρέβεζα και η Περιφερειακή της Ενότητα έχει το μεγάλο προνόμιο της θάλασσας του Ιονίου, αλλά και του Αμβρακικού. Έχει την μοναδικά όμορφη Πάργα, ένα από τα σημεία αναφοράς τους τουρισμού της χώρας, και ταυτόχρονα μια αναπτυσσόμενη τουριστικά ακτογραμμή από την Πάργα μέχρι την Πρέβεζα. Έχει υψηλή παραγωγή χοιρειου κρέατος, πουλερικών, τυροκομικών στα ημιορεινά του, αλλά και γάμπαρες, σαρδέλες, αυγοτάραχα. Επίσης Βιομηχανική Περιοχή, λιμάνι, διεθνές αεροδρόμιο, και ένα όνομα που σημαίνει πέρασμα.

Ο τόπος μας είναι ιδιαίτερος και στους ιδιαίτερους δεν ταιριάζουν οι πανάκειες. Το μέσο αναπτυξιακό μοντέλο δεν μπορεί να αντιγραφεί και να εφαρμοστεί στα καθ’ ημάς’ θα αποτύχει. Θα πρέπει να παλέψουμε για το δικό μας ιδιαίτερο, όπως ο τόπος μας, μοντέλο. Όπως ήδη ανέφερα, στον τόπο μας έχει αναπτυχθεί αυθόρμητα, απο την συνάρθρωση του χώρου και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων ένα ιδιαίτερο μοντέλο ανάπτυξης με μικρής κλίμακας παραγωγικές δραστηριότητες, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Κατά την άποψή μου, ζητήματα κλίμακας θα πρέπει να μας απασχολήσουν στην προσπάθειά μας να στοιχειοθετήσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο… τουρισμός με σεβασμό στον χώρο και στο τοπίο, θεματικός, ιστιοπλοϊκός, αγροτουρισμός κ.α. με πολλές μικρές αποκεντρωμένες υποδομές. Πρωτογενής τομέας που να απευθύνεται στην μεγάλη κλίμακα ως αποτέλεσμα συνέργειας (clasters) των μικρής κλίμακας παραγωγικων δραστηριοτήτων.

5.Ποια είναι τα σημεία σύγκλισης που έχετε με τον επικεφαλής του συνδυασμού “Κοινό των Ηπειρωτών” και που σας οδήγησαν να πείτε ΝΑΙ στο να θέσετε υποψηφιότητα ως σύμβουλος στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας;

Πρώτα απ’ όλα να θυμίσω πως ως μέλος της παράταξης “Ήπειρος Ανατροπής” συμμετείχα ενεργά σε όλες τις διαδικασίες για την συγκρότηση του κοινού με την “Συμμαχία Ηπειρωτών” συνδυασμού μας. Η προσπάθεια συνεργασίας ξεκίνησε από κάτω, από εμάς, τα μέλη και δεν μας επιβλήθηκε τίποτα, ούτε ο επικεφαλής. Σε όλες αυτές τις διαδικασίες ο κος Ζάψας λειτούργησε υποδειγματικά δημοκρατικά, οπότε όταν μου πρότεινε δεν είχα καμία αμφιβολία στην πίστη του σε αξίες συμμετοχικότητας, μη αποκλεισμού, σεβασμού στην άλλη άποψη, συναίνεσης και συνεργατικότητας.

Έμενε όμως μια ερώτηση να μου απαντήσει ο κος Ζάψας για να δεχτώ να μπω στο ψηφοδέλτιο. Όταν του επεσήμανα πως ίσως χρειαστεί να διαφωνήσουμε, πως ίσως σε κάποιο θέμα να έχω προσωπική, διαφορετική άποψη, μου απάντησε, ορθά κοφτά: “Να λές ότι θες!”

6.Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους ψηφοφόρους που την Κυριακή 26 Μαϊου θα ψηφίσουν για την επόμενη Περιφερειακή Αρχή;

Η ψήφος δεν είναι υποχρέωση σε κάποιον… είναι υποχρέωση στον τόπο μας και στα παιδιά μας.

Χρήστος Κοτσίνης

Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε., MSc, “Πολεοδομίας – Χωροταξίας”

Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Πρέβεζας

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Χρήστος Κοτσίνης , γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1972. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός Υποδομών στο Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον τομέα της Χωροταξίας και Πολεοδομίας. Στη Διπλωματική του διατριβή ασχολήθηκε με την έννοια της Αστικής Ανθεκτικότητας, χρησιμοποιώντας ως περίπτωση μελέτης την Πρέβεζα. Η εργασία του αυτή παρουσιάστηκε στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χωροταξίας και Πολεοδομίας στον Βόλο τον Σεπτέμβρη του 2018.

Από πολύ νωρίς, το 1987, άρχισε να εργάζεται εποχιακά στον τουρισμό, στο πρώην Κάμπινγκ Κανάλι (νυν Μπουράνο) ως το 2005.

Το 1999 άρχισε να δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας ασκώντας διάφορες δραστηριότητες (κατασκευαστική, εμπορική, υπηρεσιών ως μηχανικός, τουρισμό).

Από το 2002 ως το 2014 μαζί με τη σύζυγό του Αράπη Μαριάνθη (με την οποία έχουν δυο παιδιά) διεύθυναν την “Ατραπό του βιβλίου”, ένα αμιγές βιβλιοπωλείο στο Σαϊτάν Παζάρ της Πρέβεζας. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας οργανώθηκαν πάνω από 60 παρουσιάσεις βιβλίου με προσκαλεσμένους επιφανείς ανθρώπους του χώρου των γραμμάτων.

Διετέλεσε μέλος της Κ. Ε. της Κινηματογραφικής Λέσχης Πρέβεζας από το 1990 ως το 1993, μέλος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Πρέβεζας από το 2004 ως το 2006. Επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα” από το 2010 ως το 2013. Τέλος ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το θέατρο ως μέλος της Θεατρικής Σκηνής Πρέβεζας από το 1998 ως το 2005.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites