Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Αρχαία Νικοπολη

Τα ευρήματα από τις ανασκαφές του Μνημείου της νίκης του Οκταβιανού Αυγούστου στη Νικόπολη, προκάλεσαν το ενδιαφέρον της εφημερίδας Independent, λόγω της ιστορικά αποδεδειγμένης αξίας τους.

Ο Κωνσταντίνος Ζάχος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων και συντονιστής της εν λόγω ανασκαφής και μελέτης των ευρημάτων, δήλωσε σχετικά στην Independent: «Αυτό το εντυπωσιακό Ρωμαϊκό οικοδόμημα έχει ιδιαίτερη παγκόσμια ιστορική και αρχαιολογική αξία, και η συνεχιζόμενη έρευνα αναμένεται να φωτίσει περισσότερο τις πτυχές της ναυμαχίας του Ακτίου που προκάλεσε τη γέννηση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας».

Επίκεντρο του μνημείου, κτισμένου επάνω στον ιερό λόφο του Απόλλωνος, αποτελούσε ένας μνημειώδης βωμός που έφερε δυο επάλληλες ζωφόρους, μήκους περίπου εικοσιτεσσέρων μέτρων, διακοσμημένες με ανάγλυφες παραστάσεις. Στην κατώτερη ζωφόρο απεικονίζονταν λάφυρα του εχθρού και στην ανώτερη ο περίφημος θρίαμβος που τέλεσε ο Αύγουστος στη Ρώμη το καλοκαίρι του 29 π.Χ. για τη νίκη του επί του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) υποστηρίζει με δωρεά το Σωματείο Ερευνών Νικοπόλεως για τη συντήρηση, καταγραφή, τεκμηρίωση και μελέτη των θραυσμάτων με τις ανάγλυφες παραστάσεις που προέκυψαν από τις ανασκαφές στο Μνημείο, καθώς επίσης και της δημιουργίας επιστημονικής έκδοσης για την παρουσίαση των ευρημάτων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαβάστε το άρθρο της Independent εδω


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εξιχνιάσθηκε κλοπή από αυτοκίνητο σε περιοχή της Πρέβεζας

02/07/2022, 12:09 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ απέκλεισαν χώρο για την προστασία φωλιάς καρέτα – καρέτα στο Μονολίθι

02/07/2022, 11:07 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Πρέβεζα μετατρέπεται σε “Έξυπνη” πόλη – Ποιες είναι οι πρώτες παρεμβάσεις που έγιναν

02/07/2022, 10:31 πμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Μωβ κάδοι στον Δήμο Πάργας – Ξεκίνησε η ανακύκλωση χρησιμοποιημένων ρούχων

01/07/2022, 1:30 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Ενημερωτική ημερίδα πραγματοποίησε η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού Κόλπου

01/07/2022, 1:23 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Παρέμβαση του Δημάρχου Πάργας για την κακή λειτουργία των δομών υγείας της περιοχής

01/07/2022, 1:16 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites