Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Έναν αιώνα μετά, η μνήμη παραμένει ζωντανή, όπως και ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Εκατό χρόνια μετά και με τις μνήμες των ανθρώπων που έζησαν την προσφυγιά να είναι ακόμα ζωντανές, στη Νέα Σαμψούντα, ένα από τα προσφυγοχώρια της Πρέβεζας το Σάββατο 18 Μάη 2019 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης για τους 353.000 Έλληνες του Πόντου, που την περίοδο 1916-1923, σφαγιάστηκαν και εκτοπιστηκαν βίαια από τον Κεμαλικό φανατισμό.
Ο όμορφα στολισμένος δίσκος για τις ψυχές των άδικα σκοτωμένων Ποντίων που έφτιαξε η κα Αϊβατίδου Περσεφόνη, ήταν όπως κάθε χρόνο στη θέση του μπροστά από το μνημείο των αλησμόνητων Πατρίδων, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. κ. Χρυσόστομος τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους αιρετών φορέων, ένστολων αρχών, απόστρατων, εκπροσώπων συλλόγων.
Στη συνέχεια η εκδήλωση συνεχίστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Σαμψούντας, όπου πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα : Η Γενοκτόνος πολιτική των Νεοτούρκων Εναντίων των Ελλήνων του Πόντου κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα» από τον ιστορικό- αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Ζαφειρίδη.
Μίλησαν επίσης οι : Ηλιόπουλος Αναστάσιος, Παπαδόπουλος Γρηγόριος, Παπαδόπουλος Ιωάννης, Χατζηελευθερίου Γεώργιος.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, η Παραδοσιακή Χορωδία Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας και οι μουσικοί:
Κατωτοικίδης Γιάννης: φωνή
Βισβίκης Θανάσης: φωνή
Ψαθά Δέσποινα: κιθάρα-φωνή
Στεφανίδης Αλέξης: λύρα-φωνή
Ζήγος –Χαϊτίδης Γιάννης: λύρα
Ζήγος-Χαϊτίδης Γιώργος: λύρα
Αρβανίτης Παναγιώτης: κιθάρα
Ευθυμιάδης Παναγιώτης: νταούλι
Κακαρώνης Γιάννης: σάζι
Κανταρίδης Ανδρέας: καβάλ
Καραγεώργος Παναγιώτης: ούτι
Πετρινιώτης Βαγγέλης: μπουζούκι