Άριστοι η αρεστοί;

Άρθρο του Σπύρου Κυριάκη στο Liberal.gr*

Λίγες ώρες μένουν μόνο, μέχρι την 26η Μαΐου. Λίγες ώρες μέχρι ο Ελληνικός λαός να προσέλθει σε πολλαπλές κάλπες και ν ‘αποφασίσει για τα κόμματα, τους συνδυασμούς αλλά και τα πρόσωπα που θα τον εκπροσωπήσουν σε Ευρωπαϊκό, περιφερειακό, δημοτικό και τοπικό επίπεδο.

Όσο και αν οι ευρωεκλογές για παράδειγμα μοιάζουν ανόμοιες με τις εκλογές του συμβουλίου μιας τοπικής κοινότητας, η απόφαση για το ποιον να ψηφίσουμε θα πρέπει να διέπεται από τα ίδια συγκεκριμένα κριτήρια.

Το βασικό κριτήριο για όσους διαθέτουν ήδη κάποιο πολιτικό αξίωμα και επαναδιεκδικούν την ψήφο των πολιτών δεν μπορεί να είναι άλλο από την αξιολόγηση του έργου τους, αναλογικά με την θέση ευθύνης την οποία είχαν. Εάν θεωρούμε πως ο πολίτικος επιτέλεσε με επιτυχία τα καθήκοντα του ,τότε καλούμαστε να τον επιβραβεύσουμε με την ψήφο μας. Αν όχι, η αν πιστεύουμε πως κάποιος άλλος μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις σε νέα πρόσωπα.

Το βασικό ερώτημα όμως που τίθεται είναι πως ακριβώς αξιολογούμε κυρίως τα νέα, αλλά και τα παλιά πολιτικά πρόσωπα.

Με ποια κριτήρια θα πρέπει να επιλέξουμε κάποιον που για πρώτη φορά διεκδικεί την ψήφο μας και πως μπορούμε να τον συγκρίνουμε με αυτόν που μέχρι σήμερα κατέχει μια συγκεκριμένη θέση ευθύνης.

Στην πολιτική δεν υπάρχουν πάρα μόνο δυο κατηγορίες πολιτικών. Είναι οι πολιτικοί που έρχονται για να δώσουν και οι πολιτικοί που έρχονται για να πάρουν. Αυτοί που μπαίνουν στον στίβο της πολιτικής με διάθεση για προσφορά και αυτοί που μπαίνουν στο στίβο της πολίτικης για να λύσουν κάποιο από τα προβλήματα τους (οικονομικό, εργασιακό, προσωπικό κτλ).

Πολλές φορές ο διαχωρισμός αυτών των δυο βασικών κατηγοριών πολιτικών, είναι ιδιαίτερα δύσκολος από την μεριά των ψηφοφόρων παρόλο που εκ πρώτης όψεως είναι ιδιαίτερα απλοϊκός. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι οι πολίτες, συγχέουμε την αξιοσύνη με την δημοφιλία. Μπερδεύουμε τον άξιο με τον γνωστό και καταλήγουμε να ψηφίσουμε τον πιο κοινωνικό μεταξύ των υποψήφιων και όχι απαραίτητα αυτόν που πραγματικά αξίζει. Επιλέγουμε συνήθως αυτόν που μας χτυπάει την πλάτη, αυτόν που νιώθουμε πιο κοντά μας ή αυτόν που τα λεγόμενα του ακούγονται πιο εύηχα και όχι αυτόν που πραγματικά έχει διάθεση να ενσκήψει και να δουλέψει πάνω στα προβλήματα. Κυρίως όμως ψηφίζουμε άκριτα αυτόν που «τάζει» ή λαϊκίζει και έχουμε την προδιάθεση να απαξιώνουμε όποιον προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Έχουμε ταυτόχρονα την τάση να αγνοούμε πως η προσπάθεια επίτευξης της αξιοσύνης ως διαδικασία είναι τις περισσότερες φορές μοναχική, με τους άξιους ανθρώπους να θεωρούνται πολλές φορές και αντικοινωνικοί. Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνες που αξιοσύνη και δημοφιλία συνδυάζονται αλλά οι περιπτώσεις αυτές είναι ελάχιστες και σχετικά εύκολα διακριτές.

Ποια είναι όμως τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας υποψήφιος έτσι ώστε να θεωρείται «άξιος» να μας εκπροσωπήσει;

Αρχικά, το πρώτο στοιχείο που οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν μας είναι η μέχρι τώρα πορεία στην ζωή του εκάστοτε υποψηφίου. Τόσο η επαγγελματική του πορεία αλλά και η οικογενειακή του κατάσταση αποτελούν στοιχεία που καταδεικνύουν την προσωπικότητα του, με βασικό γνώμονα και στις δυο περιπτώσεις την δημιουργία αλλά και την διατήρηση.

Η μόρφωση, οι γνώσεις και η εν γενεί παιδεία του ατόμου που τίθεται στην κρίση των πολιτών θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν όπως επίσης και η συμπεριφορά του πριν ασχοληθεί με τα κοινά. Πολύ σημαντικό ρόλο επίσης στην απόφαση μας πρέπει να έχει και η πολιτική υπόσταση του προσώπου κάτι το οποίο καταδεικνύεται από τα αν και κατά πόσο μπορεί να διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις, αν προτείνει εφαρμόσιμες λύσεις και αν παίρνει ξεκάθαρες θέσεις στα πολιτικά ζητήματα που ανακύπτουν.

Τέλος το ήθος, οι αξίες ,η υπευθυνότητα αλλά και η διάθεση για συνεργασία είναι βασικά κριτήρια επιλογής, ενώ δυστυχώς στην χώρα μας εν έτη 2019 η τιμιότητα και η ηθική ενός πολιτικού προσώπου είναι ζητούμενο για τους ψηφοφόρους, ενώ θα έπρεπε κανονικά να αποτελεί προαπαιτούμενο της συμμετοχής στα κοινά.

Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό μας καλούμαστε πολύ σύντομα να ψηφίσουμε για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και για την εκπροσώπηση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση . Ο Μπερτολ Μπρεχτ είχε πει πως «αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής, είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται». Γι’ αυτό το λόγο, η συμμετοχή μας στις επερχόμενες εκλογές είναι επιβεβλημένη και το βασικό ερώτημα το οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε προσερχόμενοι στις κάλπες είναι ποιοι πραγματικά θέλουμε να μας εκπροσωπήσουν. Άριστοι η αρεστοί;

* Ο Σπύρος Κυριάκης είναι επιχειρηματίας και πρώην μέλος Π.Ε. Νέας Δημοκρατίας


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites