“Oι 11 υπέροχοι υποψήφιοι των Οριζόντων Ηπείρου στην Π.Ε. Θεσπρωτίας”

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου και επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος παρουσίασε σήμερα Μεγάλη Δευτέρα στην Ηγουμενίτσα, το πλήρες ψηφοδέλτιο για την περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας.

Σε αυτό μετέχουν οι:

  • Ανυφαντής Σπύρος, Ιδιωτικός Υπάλληλος
  • Βέτου Άννα, Επιχειρηματίας – Παραγωγός Αγροτικών Προϊόντων
  • Βλάχος Σπύρος, Επιχειρηματίας – Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας – Πρέβεζας
  • Γκαμπρέλας Δημήτριος, Επιχειρηματίας
  • Ζώης Δημήτρης, Εκπαιδευτικός
  • Κοσιώρης Ευάγγελος, Εκπαιδευτικός – Διευθυντής ΕΠΑΛ Φιλιατών
  • Κοτσώνη Αλέκα, Πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης Αριάδνη – Εκπαιδευτικός
  • Κυβράνογλου Βασιλική, Ελεύθερη Επαγγελματίας
  • Μόσχου Μαρία, Εκπαιδευτικός / Δημοσιογράφος – Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών
  • Μπαζίνα Αικατερίνη, Ιδιωτική Υπάλληλος
  • Τάτση Μάγδα, Ιατρός

 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος είπε μεταξύ των άλλων:

Η παρουσία μου εδώ σήμερα είναι τόσο ουσιαστική όσο και συμβολική. Όπως ακριβώς κάναμε στην Άρτα έτσι και σήμερα εδώ επιλέξαμε να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση -μαζί με το bonus- του ψηφοδελτίου στη Θεσπρωτία. Θέλω να ευχαριστήσω τον Σπύρο Ανυφαντή γιατί είναι μια βασική εικόνα όσων συστρατεύονται μαζί μας. Άνθρωποι καθαροί που έχουν ως βασικό στόχο τη μεγάλη αλλαγή στην Ήπειρο.

Χωρίς δεύτερη σκέψη βρέθηκε μαζί μας, με πολλούς άλλους, παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς. Τα έχουμε αντιπαρέλθει όλα και έως σήμερα αριθμούμε 75 υποψηφίους σε όλη την Ήπειρο. Είμαι εξαιρετικά ευτυχισμένος και υπόχρεος απέναντί τους.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες που διαμορφώνουν τα συστήματα διαφθοράς και διαπλοκής στην Ήπειρο θα είμαστε δυνατοί, θα είμαστε πρώτοι και θα καταφέρουμε -με αυτή την πρωτιά- να δείξουμε το δρόμο μιας άλλης εποχής στην Ήπειρο η οποία δυστυχώς έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι τελευταία στην ανάπτυξη και πρώτη στην ανεργία.

Για το σχέδιο e

Έχω μπροστά μου το σχέδιο e. Είναι εμπνευσμένο μέσα από την έννοια της Ηπείρου και έχει στηθεί πάνω σε τρεις παραδοχές.

Η μία είναι ότι προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα μετά από διερεύνηση δύο ετών στην Ήπειρο και με την πολυετή μου εμπειρία ως εξωτερικός συνεργάτης δημόσιας διοίκησης να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα τελικά πόσο μεγάλο είναι το εύρος της δημόσιας διοίκησης. Και πόσο η δημόσια διοίκηση καταπιέζει την τοπική αυτοδιοίκηση στο να μην προχωρά σε καινοτόμες προτάσεις.

Ανακαλύψαμε κάτι πολύ απλό. Έχουμε μια τοπική αυτοδιοίκηση που έχει αποφασίσει ότι δεν θέλει να δουλέψει σκληρά. Έχει κρυφτεί πίσω από μία ψευδαίσθηση ότι αυτά δεν γίνονται διότι «είναι του κεντρικού κράτους». Έτσι, βρήκαμε ένα τεράστιο περιθώριο διαμόρφωσης πολιτικών προτάσεων. Και ότι έχουμε προτείνει γίνεται με τη λογική ότι δεν υπάρχει κανένας νόμος, διάταγμα ή υπουργική απόφαση που απαγορεύει οτιδήποτε προτείνουμε αυτή τη στιγμή.

Η δεύτερη παραδοχή είναι ότι το βασικό μας στοίχημα είναι η καταπολέμηση της ανεργίας. Είναι ένα θέμα που στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν το ακουμπά κανείς λέγοντας ότι αυτό δεν αφορά την Περιφέρεια και τους δήμους. Εμείς το κάναμε έμπρακτα.

Το τρίτο κομμάτι είναι η πλήρης αποκατάσταση αυτού που θεωρούμε ότι είναι δουλειά του Περιφερειάρχη. Θεωρούμε ότι λόγω του πελατειακού κράτους, της έλλειψης γνώσης, εμπειριών, ανικανότητας και διαπλοκής του απερχόμενου Περιφερειάρχη, η Ήπειρος έχει κυβερνηθεί όλα αυτά τα χρόνια σε μία λογική και μία παραδοχή όπου έχουμε αντικαταστήσει τα μεγάλα περιφερειακά έργα με τα «μικρά» έργα, εξίσου σημαντικά και καθημερινά τα οποία θα έπρεπε να εξαντλούνται στο πλαίσιο των δήμων.

Σε αυτό το ζήτημα λοιπόν, θα αποκαταστήσουμε πλήρως τη σχέση αξιοπρέπειας και μέσα στον πέμπτο άξονα του προγράμματός μας, τον άξονα της διακυβέρνησης, έχουμε βάλει και τη δημιουργία της επιτροπής παρακολούθησης έργων. Μέσα από αυτήν θα ακούει ο κάθε δήμαρχος τι ανάγκες υπάρχουν στους υπόλοιπους δήμους και όλοι μαζί θα αποφασίζουν για τις προτεραιότητες.

 

Σε αυτό το πλαίσιο προτάξαμε πέντε άξονες. Βέβαια και άλλοι υποψήφιοι μπορεί να έχουν τους ίδιους άξονες. Αλλά σταματούν εκεί. Εμείς έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

  • Ο πρώτος άξονας είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, που είναι και μία από τις βασικές παραδοχές.
  • Ο δεύτερος είναι τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός.
  • Ο τρίτος είναι ανάπτυξη ενέργεια και υποδομές.
  • Ο τέταρτος είναι η πρωτογενής παραγωγή.
  • Και ο πέμπτος είναι η αλλαγή στη στρατηγική μιας χρηστής διακυβέρνησης στα οικονομικά της περιφέρειας γιατί θεωρούμε ότι από την διάρθρωσή του ο προϋπολογισμός είναι εντελώς λάθος, φέτος θα είναι ελλειμματικός. Από το καθεστώς των απ’ ευθείας αναθέσεων και από την έλλειψη οράματος στην υλοποίηση των προτάσεων.

Για την Περιφερειακότητα και τα μεγάλα έργα

Η έννοια των μεγάλων έργων έχει ως στόχο την έμμεση ή άμεση στήριξη της περιοχής. Έχουμε 18 δήμους και εδώ έχει συντελεστεί ένα έγκλημα καθώς οι δήμοι είναι τόσο μικροί αλλά συγχρόνως και τόσο συνεκτικοί που ακριβώς λόγω των τοπικιστικών συγκρούσεων ο καθένας προσπαθεί να πάρει ένα κομμάτι που όμως δεν υπάρχει.

Μπορεί η κάθε περιοχή να έχει τα δικά της χαρακτηριστικά όμως σαν οικονομία επειδή είναι συμπαγής και μικρή -υπολογίστε ότι το σύνολο των ψηφοφόρων της Ηπείρου δεν ξεπερνάει την Πάτρα- είναι αυτοκτονικό να προσπαθείς, λειτουργώντας πελατειακά για να ελέγχεις τους δημάρχους, να τα μοιράζεις κομμάτι κομμάτι διαμορφώνοντας υπολανθάνουσες αναπτυξιακές διαδικασίες.

Για παράδειγμα: Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η αναρχία στην κτηνοτροφία. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υπάρχουν κονδύλια στις Βρυξέλλες για τα κτηνοτροφικά πάρκα και να μην προσπαθεί κανείς να τα αξιοποιήσει. Η ιδέα για τα κτηνοτροφικά πάρκα προέκυψε από την κοινωνική διαβούλευση και δεν μου ήρθε γιατί είμαι σοφός. Εκεί μου εξηγήθηκε ότι η οργανωμένη κτηνοτροφία δίνει δυνατότητα επιδότησης των υποδομών και αυτό βγάζει από το «λούκι» όλους εκείνους που θέλουν να κινηθούν ανεξάρτητα. Κινείσαι ανεξάρτητα αλλά σε ένα πλαίσιο με πολλαπλή αξιοποίηση.

Στο θέμα των κάμπων: Εγώ δεν βλέπω Σούλι, κάμπος. Υπάρχουν 6 κάμποι σε όλη την Ήπειρο και τα βασικά προβλήματα είναι οριζόντια. Έχουμε τόσα ποτάμια, βρέχει τόσο πολύ και δεν υπάρχει νερό.

Και έρχομαι και λέω. Δεν μπορεί να μπλοκάρονται οι επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί οι αγρότες χρωστάνε νερό. Έχουμε μπει σε ένα φαύλο κύκλο και πρέπει να τον σπάσουμε. Άρα πρέπει να φτιάξουμε ένα χωροταξικό σχέδιο νερού. Βασικός στόχος να δώσουμε νερό όσο πιο φτηνό γίνεται. Αυτός είναι ο ένας πυλώνας.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η ενέργεια. Και ενώ στο φορολογικό πλαίσιο δεν μπορώ να κάνω κάτι, το 40% του κόστους λειτουργίας μιας μονάδας είναι το κόστος της ενέργειας που καταναλώνει. Πρέπει να μειώσω το κόστος. Τι να το κάνω αν υπάρχει αγροτικό τιμολόγιο στη ΔΕΗ και δεν τηρείται. Δεν μπορώ να περιμένω από το κράτος πότε θα αποφασίσει. Όταν πήγα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας ενημερώθηκα ότι λόγω έλλειψης επενδύσεων έχει κολλήσει το τρίτο κομμάτι, των αποθηκευτικών χώρων Lng, από όπου θα εφοδιάζονται τα μεγάλα τάνκερ που κινούνται με φυσικό αέριο.

Δεν μπορεί λοιπόν να φτάνει το φυσικό αέριο έως εδώ και να μην μπορεί να αναπτύξω ένα δίκτυο για να φτάσει στα σπίτια, στους αγρότες και στις βιομηχανίες. Και αυτό είναι απίστευτο κίνητρο για προσέλκυση επενδύσεων.

Συνεπώς το ζήτημα δεν είναι τι θα κάνεις για τη Θεσπρωτία. Το ζήτημα είναι τι σχεδιάζεις για όλη την Ήπειρο και πως αυτό «κουμπώνει» στη Θεσπρωτία.

Ένα άλλο παράδειγμα, είναι το project του Αχέροντα. Χάθηκαν απίστευτα χρήματα στη μελέτη. Την έφτιαξαν και μετά είπαν πάμε να βρούμε τα λεφτά για την εφαρμογή της.

Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι «200 στρώματα μελέτες και υλοποίηση κανείς». Εγώ λοιπόν τι έκανα; Την πήρα, ως αρχές, και πήγα στην Παρευξείνια τράπεζα την οποία δεν γνωρίζει κανείς στην Ήπειρο. Είναι κομμάτι ενός οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν όλες οι χώρες των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας. Ο οργανισμός έχει έδρα στην Κωνσταντινούπολη και η τράπεζα στη Θεσσαλονίκη. Ρώτησα λοιπόν: αυτό που λέγεται Αχέροντας μπορείτε να το χρηματοδοτήσετε;

Για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον απερχόμενο περιφερειάρχη

Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Δεν ξέρω σε πόσες γλώσσες πρέπει να σας το πω. Με τι χροιά τόνου και φωνής. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Η ερώτησή σας είναι σωστή. Αλλά εγώ δεν μπαίνω στην πολιτική για να ρίξω νερό στον ηθικό αυτουργό που κατέστρεψε την Ήπειρο.

Η πολιτική είναι σαν τη μετοχή. Η προηγούμενη πορεία μιας μετοχής δεν προεξοφλεί το μέλλον. Και εν τοιαύτη περιπτώσει έρχονται οι πολιτικές μετοχές του απερχόμενου και λένε: τι έχεις κάνει; Τίποτε. Τι θεωρείς περιφερειακό έργο; Τη λακκούβα. Έχουμε ανεργία; Ναι. Φεύγει ο κόσμος; Ναι. Έχουμε άνεργους επιστήμονες; Ναι. Ερημώνουν τα χωριά; Ναι. Είναι η ανάπτυξη στον πάτο; Ναι.

Άρα, από εκεί και πέρα αν με ρωτάτε τι θα κάνουν οι πολίτες δεν το ξέρω. Επειδή με ρωτήσατε αν θα συνεργαστώ μαζί του, εμένα με ενδιαφέρει ο δικός μου καθρέφτης. Δεν μπορώ να συνεργαστώ με έναν άνθρωπο τον οποίο θεωρώ ηθικό αυτουργό αυτής της κατάστασης.

Εγώ έχω καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Με πρακτικά πράγματα τα οποία γίνονται. Μπορεί να φαίνονται μεγαλεπήβολα. Μπορεί να φαίνονται δύσκολα. Όμως, δεν έχουμε τις ίδιες καταβολές, δεν έχουμε το ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης, δεν έχουμε τις ίδιες εμπειρίες, δεν έχουμε τις ίδιες γνωριμίες.

Εγώ λοιπόν όλα αυτά δεν τα βάζω μέσα στον ντορβά μιας ψευτοπολιτικής επετηρίδας που δεν με εκφράζει. Δεν με αφορούν. Γι αυτό και βλέπω ότι υπάρχει και το τεράστιο άγχος της άμυνας του απερχόμενου ο οποίος λέει «από την πρώτη Κυριακή ή πάω σπίτι μου».

Τι θα πει πας σπίτι σου. Σε τίμησαν τόσες φορές. Τη μοναδική φορά που οι Ηπειρώτες συνειδητοποιούν ότι υπάρχει αντίπαλο δέος και ότι υπάρχει αλλαγής, πας σπίτι σου; Τότε μην κατεβαίνεις. Τι κατεβαίνεις; Απ’ αυτή την αλαζονεία και μόνο δεν θα έπρεπε να βρει ούτε ψηφοδέλτιο στις κάλπες.

Άρα, πετάω τη μπάλα πίσω στην κοινωνία. Εγώ δεν θα το κάνω εύκολο σε κανέναν. Γιατί με ενδιαφέρει να πω τα σωστά.

Και αν θέλετε, εγώ έχω ήδη πετύχει. Δεν πρόκειται να τον αφήσω επί τέσσερα χρόνια ακόμη κι αν θεωρητικά είμαι στην αντιπολίτευση να κάνει ότι θέλει και το ξέρει. Εκ των πραγμάτων η απλή αναλογική μου δίνει τη δυνατότητα του ρυθμιστή. Συνεπώς η κοινωνία πρέπει να αποφασίσει αν με θέλει ρυθμιστή ή με θέλει μπροστάρη να δώσω έναν τόνο ανάπτυξης που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Η κοινωνία θα το αποφασίσει, αλλά δεν μπορεί να μου επιβάλλει καμία συνεργασία. Εγώ με ηθικούς αυτουργούς και πολιτικούς εγκληματίες δεν συνεργάζομαι.

Τώρα αν με ρωτάτε τι θα κάνει ο κ. Καχριμάνης μετά την ήττα. Θα παραιτηθεί από επικεφαλής του συνδυασμού του, αυτό προβλέπω ότι θα γίνει, γιατί δεν εκπροσωπεί εσάς, τον εαυτό του εκπροσωπεί.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites