Μερικές επισημάνσεις από τον Σύλλογο Γεωπόνων Πρέβεζας για το πρόγραμμα Δακοκτονίας 2019

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης, τόνισε πρόσφατα ότι για τη δακοκτονία του 2019 έχει ξεκινήσει η διαδικασία τέσσερις μήνες νωρίτερα και είναι όλα έτοιμα, όσον αφορά το προσωπικό, τις πιστώσεις στις Περιφέρειες, τα φάρμακα και το ζήτημα εργατών γης.

Πράγματι, ένα σοβαρό ζήτημα που αποτελούσε “αγκάθι” τα προηγούμενα χρόνια για την ομαλή εκτέλεση του προγράμματος, το ασφαλιστικό των εργατών που απασχολούνταν από τους εργολάβους, επιλύθηκε και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό.

Ωστόσο φαίνεται ότι και πάλι πριν τα μέσα Ιούνη δεν θα υπάρχει ετοιμότητα για την έναρξη του προγράμματος, γιατί ενώ οι συνάδελφοι που στελεχώνουν το αρμόδιο τμήμα στις κατά τόπους ΔΑΟΚ παρέχουν υπηρεσίες πολύ υψηλού επιστημονικού επιπέδου, πρόκειται για μια ιδιαίτερα γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία.

Με την κλιματική αλλαγή πιθανώς υπάρχει η ανάγκη επικαιροποίησης πολλών στοιχείων που αφορούν την δακοκτονία, όπως το χρονικό διάστημα εμφάνισης της πρώτης γενιάς του δάκου και ο ακριβής χρόνος πήξης του πυρήνα της ελιάς. Πέρυσι οργανώσεις παραγωγών στην Κρήτη μιλούσαν για πήξη πυρήνα (άρα και ουσιαστική έναρξη των δακοπροσβολών) από τα τέλη Μαΐου (!) ενώ και στην Πρέβεζα υπήρξε, κατά γενική ομολογία, μια πρωίμιση του βιολογικού κύκλου της ελιάς περίπου κατά 15 ημέρες.

Για να επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη ανάγκη και να διαπιστωθούν όλα αυτά στην πράξη θα πρέπει να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό σε ετοιμότητα, όπως οι τομεάρχες δακοκτονίας, οι οποίοι όμως δυστυχώς προσλαμβάνονται περί τα μέσα Ιούνη.

Για το λόγο αυτό ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας προτείνει,  όλη η διαδικασία της δακοκτονίας να ξεκινήσει ακόμη πιο νωρίς και ειδικά η πρόσληψη του προσωπικού, με στόχο την ενδελεχή εποπτεία της συμπεριφοράς του εντόμου στα νέα δεδομένα που πιθανώς έχει φέρει η κλιματική αλλαγή.

Με τα νέα κλιματικά (και όχι μόνο) δεδομένα που διαμορφώνονται στην ελαιοκαλλιέργεια η πρόσληψη τομεαρχών δακοκτονίας και παγιδοθετών νωρίτερα πανελλαδικά μπορεί να χρησιμεύσει στη συγκέντρωση στοιχείων του βιολογικού κύκλου και της πρωιμότητας, τα οποία ενδεχομένως θα επικαιροποιήσουν συνολικά το πρόγραμμα της Δακοκτονίας, για την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Πάνω από 1,2 εκατομμύρια ευρώ σε παραγωγούς χοίρων και μελιού λόγω πανδημίας

18/01/2022, 11:00 πμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εγκρίθηκε ερευνητικό πρόγραμμα καταπολέμησης του μαύρου αλευρώδη των εσπεριδοειδών.

23/11/2021, 12:37 μμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας : Σχέδιο ΚΥΑ από το ΥΠΑΑΤ για την διαχείριση των κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων

20/04/2021, 12:13 μμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Ξεκινά ο δεύτερος ψεκασμός των ελαιοδένδρων  στα πλαίσια του προγράμματος Δακοκτονίας 2020

31/07/2020, 10:39 πμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Πρέβεζα για κτηνοτρόφους, παραγωγούς επαγγελματίες και εργαζόμενους στους κλάδους κρέατος και τυροκομικών προϊόντων

02/07/2020, 1:14 μμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παράταση προθεσμίας μέχρι 16 Μαϊου για νέα οινάμπελα

13/05/2020, 7:47 μμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Προσλήψεις μόνιμων γεωπόνων στο ΥΠΑΑΤ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ

08/05/2020, 11:53 πμ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για τον έλεγχο της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων

15/04/2020, 4:01 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites