Εκπαιδευτική επίσκεψη του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας στο Sarlat της Γαλλίας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ N.A.T.A

Από τις 19 έως τις 26 Μαρτίου 2019, 15 μαθητές και 4 εκπαιδευτικοί του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας, επισκεφτήκαμε  το Sarlat La Caneda της Γαλλίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS + N.A.T.A. (News Across The Atlantic)  για την δημιουργία εφημερίδας σε τρία τεύχη που θα αφορούν την κοινωνική και πολιτιστική ζωή καθώς και την σχολική και εκπαιδευτική καθημερινότητα των τριών χωρών που συμμετέχουν στην σύμπραξη :  Γαλλία, Γροιλανδία και Ελλάδα.

Την πρώτη μέρα της επίσκεψης μας υποδέχθηκαν όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Κολεγίου Saint Joseph  στο χώρο του ναού που υπήρχε στο προαύλιο του σχολείου – ενός κτιρίου που είναι κτισμένο το 19ο αι. και λειτουργούσε σαν  σχολείο των Ιησουιτών-. Οι σχολικές ομάδες μετά τις εναρκτήριες ομιλίες και την ανταλλαγή δώρων,  εξερευνήσαμε και γνωρίσαμε τους χώρους του ιδιωτικού κολεγίου μέσα από ένα διαδραστικό και διασκεδαστικό παιχνίδι (κυνήγι του θησαυρού).  Έτσι γνωριστήκαμε καλύτερα μεταξύ μας , εξοικειωθήκαμε με τους χώρους του σχολείου και με το χώρο του άριστα εξοπλισμένου εστιατορίου που καθημερινά μας παρέχονταν μεσημεριανό  .

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας επισκεφτήκαμε χώρους πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος καθώς και χώρους παραγωγής τοπικών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό ο πρώτος μας σταθμός ήταν η επίσκεψη μας   στο σπήλαιο Λασκό- Lascaux Caves -, το οποίο προστατεύεται ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Πρόκειται για ένα σπήλαιο παλαιολιθικής εποχής με έγχρωμες εικόνες και χαρακτικά ζώων ηλικίας 17000 χρόνων. Το εκπληκτικό ήταν ότι ο χώρος που επισκεφτήκαμε ήταν μια αναπαράσταση του αρχικού σπηλαίου , όπου με ψηφιακά μέσα και τη δημιουργία στοών όπως ακριβώς το αρχικό σπήλαιο μεταφέρει τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο. Το πραγματικό σπήλαιο παραμένει κλειστό στο κοινό από τη δεκαετία του ’80 καθώς κινδύνεψαν οι παραστάσεις από μικρόβια και μικροοργανισμούς λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας .

Επόμενος σταθμός ήταν η περιήγηση μας στα κάστρα. Στην περιοχή που επισκεφτήκαμε υπάρχουν πολλά μεσαιωνικά κάστρα. Πέντε από αυτά   είναι χτισμένα γύρω από το ποταμό Ντορντόν και αποτελούν μοναδικά κοσμήματα αρχιτεκτονικής. Ένα από αυτά που ξεναγηθήκαμε , το Castelnaud -la- Chapelle Castle περιτριγυρίζεται  από πανέμορφα χωριά και αγροικίες.

Στο πλαίσιο της γνωριμίας με την περιοχή και την ιστορία της επισκεφτήκαμε  την πόλη Μπορντό, που είναι γνωστή παγκοσμίως για τα περίφημα κρασιά της, σπουδαίο λιμάνι και  χτισμένη στις όχθες του ποταμού Garonne . Βρεθήκαμε στην ξακουστή όπερά της και είδαμε ένα μέρος της τεράστιας κεντρικής πλατείας της. Μετά την πόλη Μπορντό, αφού διασχίσαμε μια τεράστια έκταση γεμάτη αμπέλια , επισκεφτήκαμε το Saint Emillion  , μια περιοχή που είναι ευρέως γνωστή για τα περίφημα κρασιά της.

Περπατήσαμε στην κεντρική αγορά της πόλης Sarlat  και βρεθήκαμε στο Δημαρχείο, όπου είχαμε συνάντηση με τον αξιότιμο δήμαρχο της πόλης σε μια ζεστή και όμορφη τελετή υποδοχής. Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων  μεταξύ των δύο πλευρών. (Το σχολείο μας του προσέφερε τοπικά προϊόντα, ιδιαίτερα γλυκίσματα, της περιοχής μας και αυτοί μας έδωσαν το πολύτιμο σύμβολο της πόλης τους με την σαλαμάντρα).

Γευτήκαμε τοπικά προϊόντα σε μια από τις πολλές φάρμες της περιοχής, ονόματι “Ελεβανγκ ντε Γκρανεγκ” , αναγνωρισμένη διεθνώς για τη παραγωγή του περίφημου φουαγκρά, το  οποίο φτιάχνεται από συκώτι χήνας. Το προϊόν είναι εξαίρετης ποιότητας και κατέχει σπουδαία θέση στα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας. Βρεθήκαμε , ακόμη, στην ευχάριστη θέση  να συμμετάσχουμε σε ένα τοπικό έθιμο της περιοχής που ήταν ένα παραδοσιακό και ιδιαίτερα διασκεδαστικό καρναβάλι.

Παράλληλα οι εργασίες μας στο σχολείο αφορούσαν την αποτύπωση των εμπειριών σε άρθρα για την ηλεκτρονική μας εφημερίδα – στόχο του προγράμματος μας.  Μέσω αυτής της συμμετοχής μας καταφέραμε να γνωρίσουμε καλύτερα όχι μόνο την πόλη, αλλά και την κουλτούρα της που την βρήκαμε αρκετά ενδιαφέρουσα. Συμμετείχαμε επίσης σε διαγωνισμό μαγειρικής “MASTERCHEF” στην άρτια οργανωμένη κουζίνα του σχολείου , όπου διακρατικές ομάδες μαθητών παρήγαγαν γαλλικές και ελληνικές συνταγές που στη συνέχεια μαθητές και γονείς δοκιμάσαμε κατά το αποχαιρετιστήριο δείπνο. Έτσι   είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και τα δικά μας πιάτα και μερικές ακόμα παραδοσιακές συνταγές της περιοχής.

Την ελεύθερη ημέρα  με τους γονείς και τους μαθητές που μας φιλοξενούσαν επισκεφτήκαμε ο καθένας ξεχωριστά με τις οικογένειες τους μερικά τοπικά αξιοθέατα και κάναμε ένα πικ νικ στη φύση.

Ήταν μια εμπειρία μοναδική την οποία ευχαριστηθήκαμε  όλοι οι μαθητές που λάβαμε μέρος και οι εκπαιδευτικοί φυσικά. Η ώρα του αποχαιρετισμού ήταν συγκινητική και δύσκολη . Ανυπομονούμε να ξαναβρεθούμε με τη γαλλική ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών αυτή τη φορά στη Πρέβεζα , στις αρχές Μαΐου .

Γεώργιος Οικονόμου – Μαθητής Γ’ Τάξης του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites