Μια ξεχωριστή διδακτική εμπειρία για τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας

Την ευκαιρία να συζητήσουν και ουσιαστικά να πάρουν συνέντευξη από δυο πρόσωπα, τα οποία παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στη ζωή τους, τελικά πέτυχαν τους στόχους τους, «σπάζοντας» τα όρια των προσδοκιών για αυτούς, είχαν οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας.

Συγκεκριμένα,την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος ROLE MODELS (Θετικά Πρότυπα), που υλοποιεί το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus +, το σχολείο επισκέφθηκαν δύο θετικά πρότυπα, ο Χρήστος και η Στελίνα ,με τον επιστημονικό υπεύθυνο της Περιφέρειας Ηπείρου τον κ.Βασίλη Κούτρα.

Τα θετικά πρότυπα είναι άτομα που έχουν προταθεί από τα συμμετέχοντα σχολεία στο Πρόγραμμα και έχουν λάβει την έγκριση της επιστημονικής επιτροπής καθοδήγησης του πιλοτικού προγράμματος. Πρόκειται για απόφοιτους των συμμετεχόντων σχολείων ή και άτομα από την τοπική κοινωνία που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ως μαθητές, λ.χ. λόγω μαθησιακών δυσκολιών, λόγω της κοινωνικής και οικονομικής θέσης της οικογένειάς τους, ή λόγω φυσικής αναπηρίας και μπόρεσαν να ενταχθούν στην κοινωνία ως χρήσιμα μέλη της, συνεχίζοντας τις σπουδές τους, ακόμα και ως ενήλικες, βιώνοντας μια πετυχημένη προσωπική και επαγγελματική πορεία.

Στο πιλοτικό πρόγραμμα συμμετέχουν για το σχολικό έτος 2018-2019 συνολικά 60 σχολεία από 3 διαφορετικές Περιφέρειες, 23 στην Ήπειρο, 18 στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη και 19 στην Κρήτη. Μεταξύ των συμμετεχόντων σχολείων είναι τόσο Δημοτικά, όσο και Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ και ΣΔΕ. Σε αυτό το πλαίσιο συμμετέχει και το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας.

Σκοπός του προγράμματος, το οποίο έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, είναι η κατανόηση της σημασίας του σχολείου από τους μαθητές, η κατανόηση της σχέσης τους με τη μάθηση, τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους, η ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους και ο αναστοχασμός των δυσκολιών που τυχόν αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι συμμαθητές τους. Η υλοποίηση του προγράμματος εποπτεύεται από πενταμελή επιστημονική ομάδα Πανεπιστημιακών, τα μέλη της οποίας προέρχονται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ η επιτόπια παρακολούθηση της υλοποίησης του προγράμματος σε κάθε σχολείο γίνεται με τη βοήθεια των επιστημονικά υπευθύνων που έχουν οριστεί ανά Περιφέρεια.

Συμμετέχοντας λοιπόν σε αυτό το πρόγραμμα, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου με την βοήθεια των υπεύθυνων καθηγητών τους,  τον κ. Χαλβατζή Βασίλη, τον κ. Κερασοβίτη Κωνσταντίνο και την κα Σιαπανίδου Ελευθερία, έγιναν για μία περίπου ώρα δημοσιογράφοι και έκαναν τις δικές τους ερωτήσεις στον Χρήστο και τη Στελίνα και εκείνοι με την σειρά τους απάντησαν σε αυτές και μοιράστηκαν με τα παιδιά τις προσωπικές τους εμπειρίες.

Ο Χρήστος στην ηλικία των 10 ετών διαγνώστηκε με εκφύλιση ωχράς κηλίδας, μία πάθηση που προκαλεί προοδευτική απώλεια της κεντρικής όρασης και αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες σοβαρής μείωσης της όρασης. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που του προκάλεσε η συγκεκριμένη πάθηση, δεν σκέφτηκε ούτε λεπτό να σταματήσει να προσπαθεί. Συνέχισε το σχολείο του, σπούδασε και είχε διακρίσεις στον κλασσικό αθλητισμό.

Η Στελίνα από μικρή ηλικία κλήθηκε να αντιμετωπίσει άλλου είδους δυσκολίες. Οι  οικογενειακές καταστάσεις που βίωσε, δεν την κατέβαλαν και ούτε μπόρεσαν να σταματήσουν την ανέλιξη της, καθώς η ίδια κατάφερε με πείσμα και θέληση να προχωρήσει στη ζωή, να σπουδάσει και να αποτελεί σήμερα ένα θετικό πρότυπο για τις νέες γενιές.

Μέσα από όλη αυτή την σημαντική διδακτική εμπειρία οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου της Πρέβεζας έμαθαν πως θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις όποιες δυσκολίες προκύψουν στη ζωή τους, μικρές οι μεγάλες, ώστε αυτές να μην σταθούν εμπόδιο στα όνειρα τους και στο μέλλον τους.

Στο τέλος, ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Βασίλης Χαλβατζής ευχαρίστησε τον Χρήστο και την Στελίνα και τους έκανε δώρο ένα βιβλίο για την Πρέβεζα.

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα: Αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν απο τον ανεμοστρόβιλο

02/02/2023, 10:53 πμ

Uncategorized, ΠΡΕΒΕΖΑ

Στην “Ανάπτυξη Τώρα” του Γιώργου Νίτσα η Ελένη Φλουρή

02/02/2023, 10:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η ΑΚΤΙΟ ΜΑΡΙΝΑ ζητά προσωπικό για πλήρη απασχόληση

02/02/2023, 10:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Θωμά Αϊδώνη

31/01/2023, 4:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνάντηση ενημέρωσης στο Δήμο Πρέβεζας για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος  2021-2027»

31/01/2023, 4:51 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Στη δημοπρασία του έργου “Διαμόρφωσης περιοχής Φόρου” προϋπολογισμού 1.080.000,00€ προχώρησε ο Δήμος

31/01/2023, 4:45 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites