Πέμπτη, 24/09/2020

Η πρώτη εικόνα μαύρης τρύπας

Μετρούσε 40 δις χιλιόμετρα - τρεις εκατομμύρια φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος της Γης - και έχει περιγραφεί από τους επιστήμονες ως "τέρας".

Η πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας, η οποία βρίσκεται σε μακρινό γαλαξία που απέχει 500 εκατομμύρια τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα φωτογραφήθηκε από ένα δίκτυο οκτώ τηλεσκοπίων σε όλο τον κόσμο.

Λεπτομέρειες σχετικά με αυτή την ιστορική στιγμή για την επιστήμη δημοσιεύθηκαν σήμερα στο Astrophysical Journal Letters.

Ο καθηγητής Heino Falcke του Πανεπιστημίου Radboud στις Κάτω Χώρες, ο οποίος πρότεινε το πείραμα, δήλωσε στο BBC News ότι η μαύρη τρύπα βρέθηκε σε ένα γαλαξία που ονομάζεται M87.

«Αυτό που βλέπουμε είναι μεγαλύτερο από το μέγεθος ολόκληρου του ηλιακού μας συστήματος», είπε.

«Έχει μάζα 6,5 δισεκατομμυρίων φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου και είναι μία από τις βαρύτερες μαύρες τρύπες που νομίζουμε ότι υπάρχουν. Είναι ένα απόλυτο τέρας, ο βαρέων βαρών πρωτοπόρος μαύρων οπών στο Σύμπαν».

Η εικόνα δείχνει ένα έντονα φωτεινό «δαχτυλίδι φωτιάς», όπως το περιγράφει ο καθηγητής Falcke, που περιβάλλει μια τέλεια κυκλική σκοτεινή τρύπα. Το φωτεινό φωτοστέφανο προκαλείται από το υπερθερμανθέν αέριο που πέφτει στην τρύπα. Το φως είναι φωτεινότερο από όλα τα δισεκατομμύρια άλλα αστέρια στον γαλαξία σε συνδυασμό – γι ‘αυτό μπορεί να δει σε τέτοια απόσταση από τη Γη.

Η άκρη του μαύρου κύκλου στο κέντρο είναι το σημείο στο οποίο το αέριο εισέρχεται στη μαύρη τρύπα, το οποίο είναι ένα αντικείμενο που έχει τόσο μεγάλη βαρυτική έλξη, ούτε και το φως μπορεί να διαφύγει.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ετικέτες:

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ