Η Πρέβεζα τιμά τον πολιούχο της Άγιο Χαράλαμπο

Με διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις, θα εορταστεί και φέτος ο Πολιούχος της Πρέβεζας Άγιος Χαράλαμπος. Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στις 6:30 απόγευμα, παραμονή της εορτής, θα τελεστή στον Πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, Μέγας Αρχιερατικός εσπερινός στον οποίο θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ.Χρυσόστομος, ενώ την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στις 7:00 το πρωί ανήμερα της εορτής, θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ.Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμμητού κ.Δανιήλ και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσόστομου και Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομου.

Θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Ιεράς εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και στη συνέχεια ο Δήμος της Πρέβεζας θα παραθέσει καφέ στην Λαϊκή Αγορά.
Στις 5:30 το απόγευμα της Κυριακής θα ψαλεί Εσπερινός και παράκληση προς τον Άγιο Χαράλαμπο προστάτη και Πολιούχο της πόλης, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την μουσική εκδήλωση που θα γίνει την ίδια μέρα στις 7:00 το απόγευμα στο Πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Άγιος Χαράλαμπος κηρύχθηκε προστάτης και πολιούχος της Πρέβεζας από το 1854,  διότι θεράπευσε τους Πρεβεζάνους από την πανώλη, που εκείνα τα χρόνια αποδεκάτισε τον πληθυσμό. Μπροστά σ’ αυτή τη μεγάλη για τους ανθρώπους δοκιμασία, η εκκλησιαστική ηγεσία της πόλης μετέβη τότε στα Μετέωρα, και συγκεκριμένα στη γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου. Εκεί φυλασσόταν η Τίμια Κάρα του Αγίου Χαραλάμπους, την οποία οι ιερείς μετέφεραν στην Πρέβεζα, στον ομώνυμο ναό. Εκεί, τέθηκε σε προσκύνημα, όπου όλοι οι κάτοικοι με ευλάβεια, πίστη και δάκρυα στα μάτια, παρακαλούσαν τον Άγιο να εξαφανίσει την πανούκλα που τους βασάνιζε. Στη συνέχεια έγινε αγρυπνία και τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε λιτανεία σε όλη την πόλη. Και οι παρακλήσεις των πιστών, σύμφωνα με την παράδοση, δεν άφησαν ασυγκίνητο τον Άγιο Χαράλαμπο, ο οποίος επενέβη άμεσα, και με ένα θαύμα σταμάτησε την πανώλη. Το θαύμα αυτό το παραδέχτηκαν και οι Τούρκοι, οι οποίοι είπαν: «Να ο Θεός της αλήθειας […] ο Θεός των Ραγιάδων είναι ζωντανός».


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites