“Το αρχείο των βενετών προβλεπτών της Πρέβεζας” – Το βιβλίο που θα βάλει νέα βάση στην ιστορική έρευνα της πόλης

Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 19:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο το Δήμου Πρέβεζας, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου της ιστορικού κ. Χριστίνας Ε. Παπακώστα, με τίτλο: Το αρχείο των βενετών προβλεπτών της Πρέβεζας.

Τα 80 χρόνια διοίκησης της Πρέβεζας από τους Βενετούς, την περίοδο 1718- 1797, ερευνήθηκαν, μελετήθηκαν και καταγράφηκαν σε μια εξαιρετική συγγραφική εργασία, αποτέλεσμα προγραμματικής σύμβασης με την ιστορικό κ. Χριστίνα Ε. Παπακώστα, που έγινε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου, μετά τον εντοπισμό στην Λευκάδα του αρχείου Ενετικής Διοίκησης της Πρέβεζας.

Σκοπός του έργου ήταν η προαγωγή της ιστορικής γνώσης και του πολιτισμού, αλλά ταυτόχρονα και η προβολή της σημαντικής ιστορίας της περιοχής κατά την περίοδο ανάπτυξής της υπό τη Βενετική Διοίκηση. Από το αποτέλεσμα του έργου προκύπτει η δομή διοίκησης της εποχής, η ναυτιλία και οι εμπορικές δραστηριότητες, η κοινωνική διαστρωμάτωση της Πρέβεζας, η δημιουργία ενοριών και των εκκλησιών τους, αλλά και στιγμές από την καθημερινότητα της εποχής των πολιτών.

Όπως αναφέρει στην αρχή του βιβλίου η κ. Παπακώστα, μέχρι το 1991 οι αρχειακές μαρτυρίες για την Πρέβεζα ήταν λίγες και ειδικότερα όσον αφορά στην περίοδο της βενετοκρατίας ήταν ελάχιστες. Πέρασαν είκοσι σχεδόν χρόνια, για να φτάσουμε στο 2010, έτος κατά το οποίο ταξινομήθηκε κεφαλαιωδώς και καταγράφηκε το υλικό, το οποίο απόκειται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Λευκάδας.
Χάρη στην αγάπη δύο ανθρώπων που αγαπούν την Πρέβεζα και την Ιστορία της έγινε εφικτό να μελετηθεί η συγκεκριμένη αρχειακή σειρά και να γραφτεί ο τόμος που που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 26 Ιανουαρίου. Το ενδιαφέρον του κ. Νίκου Δ. Καράμπελα για
τη συλλογή πληροφοριών και τεκμηρίων που σχετίζονται με την ιστορία της πόλης του, τον έφερε έως την πόρτα του Αρχείου της Λευκάδας. Ήταν ο πρώτος που είδε ταξινομημένο και οργανωμένο το υλικό του Αρχείου των προβλεπτών της Πρέβεζας. Αμέσως κοινοποίησε την ύπαρξη του υλικού αυτού στον αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου. Και οι δύο σκέφτηκαν, ότι θα
μπορούσε να μελετηθεί το αρχείο αυτό και να έρθουν στο φως στοιχεία άγνωστα για την ιστορία της πόλης κατά τη διάρκεια της βενετοκρατίας. Ο αντιπεριφερειάρχης είχε την πρωτοβουλία το αρχείο να καταστεί αντικείμενο έρευνας και δέχθηκε πρόθυμα να χρηματοδοτήσει μία τέτοια μελέτη. Φρόντισε, καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια, να την εντάξει στον οικονομικό προϋπολογισμό της
Περιφέρειας Ηπείρου το καλοκαίρι του 2011. Το έργο ξεκίνησε αμέσως και διήρκησε έως τον Μάιο του 2013. Αποτέλεσμα του ερευνητικού αυτού προγράμματος είναι το συγκεκριμένο βιβλίο, η συγγραφή του οποίου ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 και φιλοδοξεί να γίνει το κλειδί που θα ανοίξει την κιβωτό της ιστορία της βενετοκρατούμενης Πρέβεζας.

Η παρουσίαση του Βιβλίου θα γίνει από τους :

Νικόλαο Καραπιδάκη, καθηγητή Μεσαιωνικής Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου και πρόεδρο της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Δημοσθένη Δόνο, Αρχαιολόγο Διδάσκοντα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών

και Δημήτρη Αρβανιτάκη, Ιστορικό και υπεύθυνο του τμήματος εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Το πρώτο ψηφιακό μουσείο για τον Αμβρακικό άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό

27/09/2021, 12:39 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Αναστολή λειτουργίας σε όλα τα σχολεία της πόλης – Η ανοργανωσιά του Δήμου στο μεγαλείο της

27/09/2021, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα 27.9 έως και τη Δευτέρα, 04.10 – Όλη η απόφαση.

27/09/2021, 9:28 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλ. Καχριμάνης για το Τμήμα Λογιστικής : “Να λείπουν τέτοιες συζητήσεις … Δεν συζητάμε τέτοια περίπτωση”

25/09/2021, 10:30 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Η ιστορική καμπάνα του Ενετικού Πύργου του Ρολογιού να πάρει τη θέση που της αρμόζει στην ιστορία της πόλης

25/09/2021, 4:40 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Έχασε τον έλεγχο του δίκυκλου – Βρέθηκε στο έδαφος και τραυματίστηκε

25/09/2021, 4:08 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites