Σημαντικός δρόμος ανοίγει για τους Πρεβεζάνους Μουσικούς – Συνεργασία της Χορωδίας και Ορχήστρας Νέων με το συνθέτη Σωτήριο Νικόλα Κάσσο

Ανακοίνωση 34ων Πανελλήνιων Μουσικών Διαγωνισμών και συνεργασίας της Χορωδίας και Ορχήστρας Νέων με τον συνθέτη Σωτήριο Νικόλα Κάσσο για την περιοχή της Πρέβεζας

Είναι απόλυτα ορθή η παρατήρηση πως το μέλλον χτίζεται στο παρόν. Η παιδεία στις τέχνες και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η διάδοσή της σε μεγάλη εμβέλεια, ειδικά στις νέες γενιές, είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει και μας απασχολεί όλους. Καθήκον εκάστου από εμάς, είναι να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικά στον τομέα τον οποίο επαγγελλόμαστε, βοηθώντας τον σκοπό αυτό με κάθε δυνατό τρόπο. Συμφώνως προς τα παραπάνω, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την συνεργασία μας με την Χορωδία & Ορχήστρα Νέων (Χ.Ο.Ν) ώστε να ανοίξει για την ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας και τους νέους μουσικούς της, ένας σημαντικός δρόμος προς την αναγνώριση της εργασίας τους, την επαγγελματική τους αναγνωσιμότητα, αλλά και την επικοινωνία και την ζύμωση με τους συναδέλφους τους στην πρωτεύουσα και το δίκτυο της Χ.Ο.Ν. στο εξωτερικό. Επιπλέον, πρέπει να αναφερθούμε στο γεγονός πως βρισκόμαστε εν όψει των επόμενων πανελλήνιων διαγωνισμών για το 2019, αιτήσεις και πληροφορίες για τους οποίους μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στην διεύθυνση http://xonhellas.gr/.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Χ.Ο.Ν, μαέστρου και συνθέτη κ. Στέφανου Λέκκα:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά εμού ως ιδρυτή και προέδρου της Χορωδίας και Ορχήστρας Νέων να ανακοινώνω την συνεργασία μας με τον συνθέτη Σωτήριο Νικόλα Κάσσο, ως εκπρόσωπό μας στον νομό Πρεβέζης. Με την συνεργασία μας, την ιστορικότητα του οργανισμού μας και την αστείρευτη ενέργεια του κ. Κάσσου, σκοπεύουμε στην στήριξη των ταλαντούχων νέων μουσικών της περιοχής. Ανοίγει λοιπόν, μια σημαντική δίοδος προς τους σπουδαστές της σπουδαίας τέχνης και επιστήμης που ονομάζουμε Μουσική και την ανάδειξή τους στο ελληνικό και διεθνές κοινό.»

Η Χορωδία και Ορχήστρα Νέων (σε συντομογραφία Χ.Ο.Ν.) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος πλησιάζει τα 45 χρόνια ενεργούς και ασταμάτητου δράσης. Ιδρύθηκε από τον μαέστρο και συνθέτη Στέφανο Λέκκα, ο οποίος έθεσε τις αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η μακρά και επιτυχημένη πορεία της ΧΟΝ.

Πρωτεύοντα ρόλο έχει η στήριξη και ανάδειξη των νέων μουσικών, οι οποίοι κάνουν τα πρώτα βήματα σε ένα δύσκολο και άγνωστο εργασιακό περιβάλλον. Ένας θεσμός ο οποίος δημιουργήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό. Ενδεικτικά, η δράση της ΧΟΝ περιλαμβάνει την ίδρυση το 1984 του Πρώτου Μουσικού Πνευματικού Κέντρου, Βιβλιοθήκης το 1991, εκδίδοντας 70 Ποιητικές Συλλογές και 4 Μουσικά Βιβλία καθώς και την ίδρυση Συμφωνικής Ορχήστρας το 1990 όπως και την έκδοση της εφημερίδας και περιοδικού με το όνομα MELODY CLUB.

Στην εκπαιδευτική δραστηριότητά της, η ΧΟΝ μετράει επί 30 χρόνια άνω των 17.000 παιδιών, ηλικίας 8 – 18 ετών σε μουσικά όργανα: πιάνο, αρμόνιο, κιθάρα, μπάσο, ακορντεόν, κρουστά, μπουζούκι, Θεωρία Μουσικής και Βυζαντινή Μουσική. Επίσης, άνω των 38.000 παιδιών στην Χορωδία.

Η Χορωδία, ειδικά, έχει συνεργαστεί με αξιόλογους καλλιτέχνες της ελαφράς μουσικής όπως τους: Γιάννη Πάριο, Αλέξια, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Αντώνη Καλλογιάννη, Δήμητρα Γαλάνη, Μαρινέλλα, Σταμάτη Κραουνάκη, Σταμάτη Φασουλή, Γιώργο Πάντζα και Σπύρο Παπαβασιλείου.

Ειδική βαρύτητα δίνεται στην διοργάνωση του θεσμού των διαγωνισμών. Είναι ενδεικτικός ο αριθμός των 298 Πανελληνίων διαγωνισμών ποίησης, σύνθεσης πιάνου, κιθάρας, ακορντεόν, βιολιού, αρμόνιου, παιδικών χορωδιών, ελαφρού – δημοτικού και κλασσικού τραγουδιού και συμμετείχαν μέχρι σήμερα άνω των 92.000 νέων ταλέντων.

Ο Σωτήρης-Νικόλας Κάσσος είναι Μουσικός, Συνθέτης, Διπλωματούχος Μουσικοδιδάσκαλος. Τελειόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), της σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Την περίοδο 2009 έως 2011 ήταν συνεργάτης του Μουσικού Τμήματος του Ε.Μ.Π. Μουσικά έργα του και ποίηση έχουν αναμεταδοθεί από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ, στο δεύτερο πρόγραμμα και τρίτο πρόγραμμα. Συμμετείχε στο πρόγραμμα του ΕΜΠ για την αναβίωση του ιστορικού ραδιοφωνικού σταθμού ως παραγωγός προγράμματος.

Η μουσική του έχει τις βάσεις της στην κλασική και το μπαρόκ καθώς και την μινιμαλιστική μουσική. Εξερευνά τις δυνατότητες μείξης πρώιμης δυτικής και βυζαντινής μουσικής με τα πιο μοντέρνα ιδιώματα.

Έχει δημιουργήσει δύο νέες τεχνικές σύνθεσης, τις “Ψύξις” και “Ροή” για την τονική και ατονική μουσική αντίστοιχα. Ακόμη στα πεδία έρευνάς του βρίσκεται η εσωτερική μουσική -σύνθεση και πράξη- , όπως αυτή έχει εκφραστεί από την ελληνική παράδοση καθώς και από την λόγια οθωμανική και παλαιά ευρωπαϊκή μουσική.

Με τους συνεργάτες του ιδρύσανε τα Σύνολα Jerax το 2014, μουσικά σύνολα με σκοπό την έρευνα και την εκτέλεση σύγχρονης μουσικής, παλαιάς και προγραμμάτων για φορείς και ιδρύματα που αφορούν στο ευρύτερο φάσμα την εκπαίδευση. Υπό την καλλιτεχνική του διεύθυνση τα Σύνολα Jerax έχουν ήδη δημιουργήσει και εκτελέσει δεκάδες συναυλίες στην Αθήνα και την επαρχία.

Υπήρξε συνεργάτης του Μουσείου Μακρονήσου καθώς και του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας. Από το 2016 είναι συνεργάζεται με το Νομισματικό Μουσείο (Αθήνα, Ιλίου Μέλαθρον) για την κάλυψη των μουσικών εκδηλώσεών του. Ακόμη έχει αρθρογραφία σχετικά με την μουσική ανάλυση και μουσικολογία. Συνεντεύξεις του σε σχέσει με τις συναυλίες και την ανάλυσή τους μπορεί κάποιος να βρει σε πλήθος ενημερωτικών ιστότοπων σε σχέση με τον πολιτισμό, όπως LIFO, Athens Voice, Star.gr, ΕΡΤ, κλπ

Έχει συνθέσει και οργανώσει συναυλίες για τον συμβολισμό στην μουσική και την τέχνη στην Αθήνα και την επαρχία.

Υπήρξε ενεργό μέλος της UNESCO και της Delian Society – Κοινότητα με σκοπό την προώθηση της τονικής μουσικής-. Τιμήθηκε με το “Χρυσό Μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου” το 2012 με πρόταση της UNESCO Πειραιώς και Νήσων.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα: Αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν απο τον ανεμοστρόβιλο

02/02/2023, 10:53 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Στην “Ανάπτυξη Τώρα” του Γιώργου Νίτσα η Ελένη Φλουρή

02/02/2023, 10:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η ΑΚΤΙΟ ΜΑΡΙΝΑ ζητά προσωπικό για πλήρη απασχόληση

02/02/2023, 10:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Θωμά Αϊδώνη

31/01/2023, 4:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνάντηση ενημέρωσης στο Δήμο Πρέβεζας για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος  2021-2027»

31/01/2023, 4:51 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Στη δημοπρασία του έργου “Διαμόρφωσης περιοχής Φόρου” προϋπολογισμού 1.080.000,00€ προχώρησε ο Δήμος

31/01/2023, 4:45 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites