Ταινία μικρού μήκους με φόντο τα χαλάσματα των Αγίων Αποστόλων και ηθοποιούς τους κατοίκους του Αγίου Θωμά Πρέβεζας

Τα ερείπια του παλιού ναού των Αγίων Αποστόλων, επέλεξε ο Amos Stempel, για να πραγματοποιήσει τα γυρίσματα ταινίας μικρού μήκους με θέμα τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με ηθοποιούς τους κατοίκους του Αγίου Θωμά Πρέβεζας και όχι μόνο, ο ισραηλινός καλλιτέχνης μέσα από το έργο του προσπαθεί να περάσει ένα βαθύτερο μήνυμα για το πως μετά το τέλος του πολέμου τότε, η γερμανική κατοχή συνεχίζεται μέχρι σήμερα, χωρίς την χρήση όπλων, αλλά άλλων μέσων.

Σημαντική συμβολή στα γυρίσματα είχαν επίσης ο Σύλλογος Μικρασιατών κ Ποντίων,ο Σύλλογος Γυναικών του Αγίου Θωμά και φίλοι του συλλόγου, όπως ο Γιώργος αλλά και ο Χρήστος  Σαλιάρης, με τα άλογα τους και ο Γιάννης Νικολαΐδης με την κάμερα του.

Το πρώτο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στην Νάπολη της Ιταλίας και συνεχίζεται στην Πρέβεζα.

Ορόσημο στην σκηνοθετική καριέρα του Amos Stempel θεωρείται το ντοκιμαντέρ “Healing Words” του 2011 , όπου οι Εβραίοι, οι Άραβες και οι διεθνείς συμμετέχοντες βρίσκουν την ευκαιρία να ακούσουν, όπως και στις “1001 Arabian Nights”, τις ιστορίες συγκρούσεων του άλλου και να χτίσουν γέφυρες για την επίλυσή τους.

 

 


2 σχόλια για “Ταινία μικρού μήκους με φόντο τα χαλάσματα των Αγίων Αποστόλων και ηθοποιούς τους κατοίκους του Αγίου Θωμά Πρέβεζας”

  1. Ο/Η Κωστόπουλος Λοϊζος λέει:

    Από το ξωκλήσι αυτό,έχω όμορφες αναμνήσεις ως ελεύθερος τότε (προ 40 και πλέον χρόνων δηλαδή),κατασκηνωτής.Εποχη λειτουργίας των παράπλευρων παιδικών κατασκηνώσεων, που και εκείνων τα χαλάσματα, μου θυμίζουν όμορφες στιγμές. Έγινε το ξωκλήσι, καταφυγιο για πολλές οικογένειες σε ξαφνικές μπόρες, καθώς και τόπος λατρείας για πολλούς από εμάς αφού τάματα και ταξίματα λειτουργιών τα αφιέρωναν
    στους…”Αγιαποστόλους”.Θα ήθελα αν ειναι δυνατόν να μάθω που φυλάσσεται η πλούσια και ανεκτίμητη αγιογραφία, το ξύλινο τέμπλο καθώς και η μαρμάρινη σκαλιστή επιγραφή πάνω από την πλαϊνή πόρτα του ναού, η οποία αναφέρει στοιχεία ίδρυσής του (γύρω στο 1700 αν θυμάμαι καλά)επειδή… υπάρχοντα ίχνη δείχνουν ίσως…*βίαιη” αποκόλησή της. Θα ήθελα να μάθω ότι υπάρχουν όλα αυτά και θα ενισχύσουν το ποσοστό αυθεντικότητας του νέου νσΐσκου. Αγαπώ ακομα και τα χαλάσματα αυτού του ναού, αφού έχουν προστατέψει και σώσει την οικογένειά της μητέρας μου από καταδίωξη των Γερμανών. Χάρηκα για την αναδημιουργία του σε ασφαλέστερο σημείο. Σας ευχαριστώ.

  2. Ο/Η Τσιόκος Απόστολος λέει:

    Σε αυτό το ξωκλήσι βαφτίστηκα πριν 53 χρόνια.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites