Η σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού αναδείχθηκε στην εκδήλωση του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας

Με κεντρικό σύνθημα ότι ο μητρικός Θηλασμός είναι θεμέλιο ζωής για τις θηλάζουσες μητέρες και τα παιδιά τους, η Μαιευτική και Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας γιόρτασε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού.

Το φετινό σύνθημα δίνει έμφαση στη δικτύωση, τη πληροφόρηση και την δραστηριοποίηση όλων των φορέων με σκοπό την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης έως το 2030, μέσω της ασφάλειας τροφίμων και της μείωσης της φτώχειας. Είναι γνωστό πως ο θηλασμός αποτρέπει την πείνα και τον υποσιτισμό σε όλες τις μορφές τους, εξασφαλίζοντας ασφάλεια για τα βρέφη ακόμα και σε περιόδους κρίσης , ενώ βελτιώνει την υγεία, την ευημερία.

Σύμφωνα με την Μαία  κ. Καρίπογλου Βασιλική, η οποία είχε την παρουσίαση της εκδήλωσης της Μαιευτικής και Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 4 Νοεμβρίου στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης με θέμα “Θηλασμός και Στήριξη”, οι δύο κλινικές του Νοσοκομείου της πόλης με πολύ προσπάθεια και μεράκι κατάφεραν μετά από μια τρία χρόνο, από τον  Νοεμβριο του 2015 δηλαδή να ολοκληρώσουν την διαδικασία αξιολόγησης και έτσι αυτό να αποσπάσει το τίτλο του” Φιλικού προς τα βρέφη” Νοσοκομείου. Έτσι λοιπόν, όπως πρώτο το mypreveza.gr σας είχε μεταφέρει το Νοσοκομείο της πόλης μας είναι το πρώτο Περιφερειακό Νοσοκομείο που φέρει αυτή τη πιστοποίηση.

Το Νοσοκομείο της Πρέβεζας είναι το πρώτο περιφερειακό Νοσοκομείο «Φιλικό προς τα βρέφη»

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας κ. Μιλτιάδης Παππάς, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια προς την κ. Πεπόνη και τις μαίες για τον υπερβολικά μεγάλο ζήλο που επέδειξαν για να επιτευχθεί ο στόχος της πιστοποίησης, ενώ τόνισε πως η βελτίωση των πρακτικών θηλασμού παγκοσμίως θα μπορούσε να σώζει κάθε χρόνο 823 χιλιάδες παιδιά κάτω των 5 ετών.

Η Μαιευτική και Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Πρέβεζας απέσπασε τα θερμά συγχαρητήρια και του διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Παναγιώτη Νικολόπουλου, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση και απηύθυνε με τη σειρά του το δικό του χαιρετισμό.

Η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου κ. Αικατερίνη Αραβανή παίρνοντας το λόγο για να χαιρετήσει και εκείνη την εκδήλωση, ευχαρίστησε τους συντελεστές της προσπάθειας, δίνοντας τους συγχαρητήρια για αυτό το αποτέλεσμα, ενώ τόνισε πως η πιστοποίηση που κατάφερε να λάβει το Νοσοκομείο Πρέβεζας δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση . Αρκετά νοσοκομεία της χώρας μας πολύ μεγαλύτερα από το Νοσοκομείο μας, όπως ανέφερε η κ. Αραβανή  δεν κατάφεραν να έχουν αυτή την πιστοποίηση γιατί δεν είχαν τις προδιαγραφές. Το γεγονός αυτό διατρανώνει ακόμα περισσότερο τη διάκριση που πήρε έναν μικρό Νομαρχιακό Νοσοκομείο χάρις στις αέναες προσπάθειες της Μαιευτικής Κλινικής και των παιδιάτρων. Αένας γιατί η πιστοποίηση είναι μια διαδικασία που δεν σταματά.Κατά τακτά χρονικά διαστήματα το Νοσοκομείο Πρέβεζας θα αξιολογείται για το αν διατηρεί τις προδιαγραφές ώστε να φέρει το τίτλο “Φιλικού προς τα βρέφη” Νοσοκομείου.

Ιδιαίτερα χαρούμενος για το γεγονός ότι η προσπάθεια όλων αυτών των ετών απέδωσε, ήταν ο Διευθυντής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείο Πρέβεζας κ. Τζώρτζης Χασεμάκης.

“Σήμερα γιορτάζουμε το μητρικό θηλασμό. Την πρώτη επαφή της μητέρας με το παιδί και τη πρώτη επαφή του παιδιού με το περιβάλλον.Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερη αρχή για την ζωή όλων των παιδιών από το θηλασμό. Είναι ένας από τους πιο απλούς, έξυπνους τρόπους που έχουν οι άνθρωποι για να ενισχύσουν την υγεία και την ανάπτυξη, των παιδιών, των οικογενειών τους, αλλά του περιβάλλοντος τους. Δεν υπάρχει καμία άλλη παρέμβαση στην υγεία που να έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στα μωρά και στις οικογένειες όπως αυτή του μητρικού θηλασμού. Στόχος της κλινικής θα είναι πάντα να ενημερώνει και να ενθαρρύνει τις νέες μητέρες να ακολουθήσουν τον μητρικό θηλασμό ως μέσο σίτισης των παιδιών τους. Η μαιευτική και παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείο Πρέβεζας απέδειξαν για ακόμα μία φορά ότι. με δουλειά και πολύ όρεξη μπορούμε να κερδίζουμε τους στόχους.” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χασεμάκης.

Οι ομιλίες ξεκίνησαν με πρώτη αυτής της Διευθύντριας της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πρέβεζας , της κ. Ελένης Πεπόνη, η οποία μιλώντας για την πρωτοβουλία να γίνει το Νοσοκομείο “Φιλικό προς τα βρέφη και τις μητέρες”, είπε πως η ολοκλήρωση της διαδικασίας ήταν ένα προϊόν συλλογικής προσπάθειας.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι πρώτον να βελτιώσει την υγεία και την διατροφή μητέρων και των παιδιών τους και δεύτερον να ενισχύσει τον δεσμό ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί της. Δεσμός ο οποίος ενισχύεται ακόμα περισσότερο με το μητρικό θηλασμό. Η πρωτοβουλία αυτή αφορά δε μια σειρά από θεσμικές αλλαγές που πρέπει να κάνει το Νοσοκομείο και το Μαιευτήριο, ώστε η γυναίκα να απολαμβάνει  ποιοτική φροντίδα, συμβουλευτική και υποστήριξη κατά την κύηση, τον τοκετό και την λοχεία, το δε βρέφος να απολαμβάνει την ευεργετική επίδραση του μητρικού γάλακτος.

 

Από το 1991 που προωθήθηκε η πρωτοβουλία από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας και την unisef,  20 χιλιάδες νοσοκομεία σε 152 χώρες του κόσμου έχουν πιστοποιηθεί ως φιλικά προς τα βρέφη.

Κάθε χώρα έχει τον δικό της εθνικό συντονιστή. Το ρόλο του εθνικού συντονιστή για την Ελλάδα  τον παίζει το Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού με το πρόγραμμα “Αλκυόνη”. Είναι αυτό που ορίζει και εφαρμόζει τη διαδικασία της πιστοποίησης.

Πριν από λίγες ημέρες  σύμφωνα με την κ. Πεπόνη έγινε η εξωτερική αξιολόγηση. Ήρθαν στο Νοσοκομείο Πρέβεζας εξωτερικοί αξιολογητές, οι οποίοι έμειναν σε αυτό για ένα διήμερο.Αυτές τις δύο ημέρες πήραν συνεντεύξεις από το προσωπικό και παρακολούθησαν τους τοκετούς των ημερών αυτών. Πήραν συνεντεύξεις από τις λεχωίδες και τηλεφωνικές συνεντεύξεις από λεχωΐδες, οι οποίες είχαν πάρει εξιτήριο το τελευταίο δεκαήμερο. Κινήθηκαν σε όλους τους χώρους της μαιευτικής κλινικής  και όχι μόνο και παρακολούθησαν επί τόπου εάν τηρούνται τα δέκα βήματα για τον θηλασμό. Είδαν λοιπόν ότι, το Νοσοκομείο Πρέβεζας τηρούσε όλες τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ως “φιλικό προς τα βρέφη και τις μητέρες”.

Μετά την κ. Πεπόνη ακολούθησαν οι ομιλίες της μαιών του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας κ. Βασιλικής Βλανταρίτη με θέμα “Στήριξη της Θηλάζουσας”, κ.Βαρβάρας Κίτση με θέμα “Θηλασμός. Τα πέντε πρώτα λεπτά”, κ. Αυδίκου Ελένης με θέμα “Σακχαρώδης Διαβήτης και θηλασμός” και της ειδικευόμενης παιδιάτρου κ. Ελένης Καλογήρου με θέμα “Ίκτερος και θηλασμός”

 

 

 

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites