Αυξημένη ετοιμότητα από τη Περιφέρεια Ηπείρου για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων στη διάρκεια του χειμώνα

Η υποχρέωση  να υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπίζονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που συνήθως έχουν τοπικά χαρακτηριστικά, τονίστηκε κατά τη σημερινή  σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που συνήλθε υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Από όλα τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου, υπογραμμίστηκε η διαχρονική άριστη συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρεια και τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα αναδείχτηκαν και ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είτε άμεσα, είτε σε βάθος χρόνου.

Το σημαντικότερο από αυτά, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, είναι ο καθαρισμός τάφρων και ρεμάτων, ο οποίος μετά την ψήφιση του «Κλεισθένη» από τον Αύγουστο ως αρμοδιότητα έχει περιέλθει στις Περιφέρειες, χωρίς όμως να συνοδεύεται με τους αντίστοιχους πόρους.  

Η  Ένωση Περιφερειών, πρόσθεσε,  προσέφυγε στον Άρειο Πάγο καθώς πέραν της χρηματοδότησης, εκτιμήθηκε ότι δεν υπάρχει χρόνος για την αντιμετώπιση όλων των χρόνιων εκκρεμοτήτων που υπάρχουν.

Παρά ταύτα η Περιφέρεια Ηπείρου, τόνισε, έχοντας μεγαλύτερη εμπειρία έχει αναλάβει τον καθαρισμό αρκετών τάφρων, ρεμάτων καθώς και την απομάκρυνση νεκρών πλατάνων από τους ποταμούς, διαθέτοντας σημαντικά χρηματικά ποσά και μηχανήματα.  «Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, έχουμε ζητήσει και στοιχεία από τους δήμους και από την πλευρά μας θα κάνουμε αγώνα, ώστε να μειώσουμε τους κινδύνους», ανέφερε ακόμη ο Περιφερειάρχης.

Στην ετοιμότητα των υπηρεσιών τους, αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους ο Διοικητής της VIIIης Mεραρχίας Δημ. Μπολομύτης, ο Διοικητής Περιφερειακών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Ευθ. Γεωργακόπουλος, ο Διοικητής της Τροχαίας Ιωαννίνων Γεώργιος Αζέλης, οι εκπρόσωποι των Δήμων ((δήμαρχοι ή αντιδήμαρχοι κατά περίπτωση) οι εκπρόσωποι των νοσοκομείων, των οργανισμών κοινής ωφέλειας, της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε.,  της ΝΕΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. και των εθελοντικών οργανώσεων.

Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος έθεσε και το θέμα της αστοχίας των μετεωρολογικών προβλέψεων, όσον αφορά την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, εξηγώντας ότι έχει ζητήσει από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία,  σε τέτοιες περιπτώσεις να εκδίδουν Δελτίο στοχευμένο στην Ήπειρο, ώστε να μην προκαλείται άνευ ουσιαστικού λόγου αναστάτωση στους κατοίκους της, αλλά και σε όσους προγραμματίζουν να την επισκεφθούν.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που τέθηκαν ήταν και η διακοπή της διέλευσης οχημάτων κατά τους χειμερινούς μήνες από την Κατάρα για λόγους ασφαλείας,  καθώς ο αποχιονισμός είναι ασύμφορος για τις περιφέρειες Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Περικλής Βασιλάκης,   τόνισε ότι το μυστικό της επιτυχίας, είναι «συνεργασία- επικοινωνία- συντονισμός» για να συμπληρώσει ότι όπως προέκυψε στη σύσκεψη  Περιφέρεια- Δήμοι και Υπηρεσίες μέχρι σήμερα συνεργάζονται αρμονικά.

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γοργόλης, ευχαρίστησε τους παρόντες, τονίζοντας ότι τα «προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους» και αυτό πρέπει να έχουν όλοι υπόψη τους.

Μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση παρέστησαν και οι:

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κ. Ντέτσικας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κ. Μπασιούκας, οι Δήμαρχοι: Ζίτσας Μ. Πλιάκος, Κόνιτσας Αν. Παπασπύρου, Πωγωνίου Κ. Καψάλης, Ζαγορίου Βασ. Σπύρου, Αντιδήμαρχοι Δήμων Ζίτσας, Δωδώνης, η Πρόεδρος του ΓΟΕΒ κ. Νάστου, ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου κ. Ν. Παπαγρηγορίου, ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων κ, Ανδρέας Λιόλιος, ο Προϊστάμενος του ΕΚΑΒ Β. Παπαδιώτης,

Εκπρόσωποι: Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, ΤΟΕΒ. ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., ΟΤΕ Α.Ε.,  Αερολιμένος Ιωαννίνων, Εθελοντικών Οργανώσεων,


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites