Την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος προς όφελος των αγροτών ζητά ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης

Την αναθεώρηση του Άρθρου 24 του Συντάγματος, προκειμένου να αρθούν εμπόδια που υπάρχουν για  αγροτική χρήση, προτείνει με έγγραφό του προς τον Πρωθυπουργό, τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο Περιφερειάρχης,  υπογραμμίζει πώς «η προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος, είναι για όλους αδιαπραγμάτευτη αξία, εξίσου όμως προστατευμένοι πρέπει να είναι όσοι ζουν, εργάζονται και συνυπάρχουν με τα δάση και εν γένει με το (φυσικό) περιβάλλον»

Συνεχίζοντας επισημαίνει πως με την εφαρμογή του άρθρου 24, τίθενται απαγορευτικές προϋποθέσεις σε όσους θέλουν να ασκήσουν αγροτικό επάγγελμα ή και ακόμη οδηγούν σε απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων νυν αγροτών. «Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για ένταση των προβλημάτων στο εγγύς μέλλον με την αναμενόμενη εκπόνηση των χαρτών βόσκησης και αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα για ζητήματα που έχουν προκύψει:

«Σήμερα έχουμε οδηγηθεί σε ακραίες καταστάσεις: Κληροτεμάχια του Δημοσίου που είχαν δοθεί σε ακτήμονες και εγκαταλείφθηκαν προσωρινά λόγω αστυφιλίας,  έχουν δασωθεί και δεν επιτρέπεται πλέον ο καθαρισμός και η καλλιέργειά τους. Το ίδιο ισχύει και με αγροκτήματα εντός αναδασμών, ενώ εκτάσεις που στο παρελθόν καλλιεργούνταν με αμπέλια,  αδυνατούν οι ιδιοκτήτες ή οι κληρονόμοι τους να τα επαναφυτεύσουν, όπως συμβαίνει στην Αμπελουργική ζώνη Ζίτσας.

Χορτολιβαδικές εκτάσεις, στις οποίες δεν υπάρχει ούτε ένα δέντρο εντός αυτών, χαρακτηρίζονται δασικές- κάτι που αποτελεί ελληνική «εφεύρεση»-  με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα (ιδίως σε ορεινές περιοχές) για οποιαδήποτε αγροτική εργασία, ακόμη και στην απλή βόσκηση.

Πρόσθετα προβλήματα προκύπτουν με την διάταξη,  ότι τα κατά τεκμήριο δάση ή δασικές εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο. Με αυτή διαπερνά το σύνολο της κοινωνίας η λογική της μείζονος προσπάθειας, η εγκατάλειψη κάθε παραγωγικής διάθεσης στην ύπαιθρο.

Τα προβλήματα με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις είναι ήδη ορατά  με τις τελευταίες δηλώσεις ΟΣΔΕ, καθώς αγρότες που δήλωναν ως αγρούς (όπως και είναι) χορτολιβαδικές εκτάσεις βρέθηκαν εκτός κοινοτικών ενισχύσεων, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Θεσσαλία».

Καταλήγοντας  ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τονίζει πώς  «είναι επιτακτική ανάγκη να αναθεωρηθεί το άρθρο 24, έχοντας ως βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 και του 1960» και η πρότασή του συνοψίζεται ως εξής:  

  • Να αναθεωρηθεί το Άρθρο 24, ώστε να προστατεύονται οι πραγματικά και διαχρονικές δασικές εκτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη όμως και τις ασκούμενες δραστηριότητες, ώστε να μην απωλεσθούν εκτάσεις για αγροτική χρήση, όπως είναι οι χαρακτηριζόμενες σήμερα χορτολιβαδικές και παράλληλα να επιτρέπονται οι δενδρώδεις καλλιέργειες.  

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Απολογείται ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του στην Άρτα

17/08/2022, 5:56 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης στα Ιωάννινα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ 

17/08/2022, 10:57 πμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η Ήπειρος βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω στον τουρισμό

17/08/2022, 9:59 πμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Σύβοτα: Νεκρή 62χρονη από πτώση αλεξίπτωτου θαλάσσης

08/08/2022, 9:25 πμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Στον Εισαγγελέα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου για τη μη λειτουργία των ΣΜΑ, για την παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΥ Βλαχέρνας, για τον Ανεξάρτητο Ελεγκτή και για το θέμα του υπολείμματος

04/08/2022, 11:00 πμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Πρωτιά στην ικανοποίηση των επισκεπτών για τα Ξενοδοχεία της Ηπείρου 

03/08/2022, 1:21 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites