Κυριακή, 20/10/2019

Η Πρέβεζα τιμά την μνήμη του Αγίου Νεκταρίου

Με λαμπρότητα, παρουσία πλήθους πιστών και χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ Χρυσόστομου, τελέσθηκε χθες Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, παραμονή της εορτής του Αγίου Νεκταρίου, ο Πανηγυρικός Εσπερινός  στον υπό ανέγερση ομώνυμο Ναό στον Υδατόπυργο Πρέβεζας.

Κατά την διάρκεια του εσπερινού έγινε και η χειροθεσία ενός συμπολίτη μας σε αναγνώστη, ο βαθμός του οποίου αποτελεί προπαρασκευαστικό στάδιο για την είσοδο κάποιου στον ανώτερο κλήρο, ενώ αρκετές φορές απονέμεται και στους ιεροψάλτες.

Ακολούθησε η Λιτάνευση της εικόνας στους δρόμους της περιοχής του Υδατόπυργου και αρτοκλασία.

Ο Άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε την 1 Οκτωβρίου του 1846 μ.Χ. στη Σηλυβρία της Θράκης από τον Δήμο και τη Βασιλική Κεφάλα και ήταν το πέμπτο από τα έξι παιδιά τους.

Το κοσμικό του όνομα ήταν Αναστάσιος. Μικρός, 14 ετών, πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργάστηκε ως υπάλληλος και κατόπιν ως παιδονόμος στο σχολείο του Μετοχίου του Παναγίου Τάφου.

Κατόπιν ο Άγιος Νεκτάριος πήγε στη Χίο, όπου, από το 1866 μ.Χ. μέχρι το 1876 μ.Χ. χρημάτισε δημοδιδάσκαλος στο χωριό Λίθειο.

Στις 15 Ιανουαρίου 1889 μ.Χ. ο Άγιος Νεκτάριος, χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Πενταπόλεως.

Η δράση του ως Μητροπολίτου ήταν καταπληκτική και ένεκα αυτού ήταν βασικός υποψήφιος του πατριαρχικού θρόνου Αλεξανδρείας.

Λόγω όμως φθονερών εισηγήσεων (αισχρών συκοφαντιών), προς τον Πατριάρχη Σωφρόνιο, ο ταπεινόφρων Άγιος Νεκτάριος, για να μη λυπήσει τον γέροντα Πατριάρχη, επέστρεψε στην Ελλάδα (1889 μ.Χ.).

Ως μητροπολίτης συνέχισε να ασκεί τα ίδια καθήκοντα, χωρίς μάλιστα να πληρώνεται, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης του Πατριαρχείου. Έλαβε ενεργό μέρος για τις εκδηλώσεις της 50ετηρίδος της αρχιερατείας του ευεργέτη και προστάτη του Πατριάρχη, που έμελλε να γίνει διώκτης του.

Η μνήμη του τιμάται στις 9 Νοεμβρίου.

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ