Η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Πρέβεζας στην ετήσια ενημερωτική γενική συνέλευση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία την ΚΥΡΙΑΚΗ, 25η NOEMBΡIOY 2018  ΚΑΙ  ΩΡΑ  12 μ. στο  ξενοδοχείο  “ΑΣΤΗΡ”  των Πατρών, στο πλαίσιο του οικονομικού πολυσυνεδρίου «FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – 21ο MONEY SHOW ΠΑΤΡΑΣ», η ΕΤΗΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ των μελών της ΕΝΩΣΗΣ  ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ  ΑΚΙΝΗΤΩΝ  ΝΟΜΟΥ  ΑΧΑΪΑΣ, ιδρυτικού μέλους της ΠΟΜΙΔΑ, με την συμμετοχή και της ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ, με κεντρικό θέμα: «Ο ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Ευλογία ή κατάρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων;» και κεντρικό ομιλητή τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

“Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για μια ρύθμιση περιορισμένης έκτασης που αφορά ένα κομμάτι της κοινωνίας. Εμείς σκοπεύουμε να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ με τρόπο δίκαιο, ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη η οποία έχει υποστεί απανωτά πλήγματα κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Αυτό επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση αυτή, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς θέλουμε και τη μείωση για τους φτωχότερους αλλά θέλουμε να καλύψει και τη μεσαία τάξη η οποία μένει εκτός». Αναφερόμενος δε στον συμπληρωματικό φόρο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Γνωρίζω τους προβληματισμούς αρκετών ιδιοκτητών σχετικά με τον συμπληρωματικό φόρο. Είναι ένα θέμα που εξετάζουμε με μεγάλη προσοχή και θα τοποθετηθούμε».

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η σημερινή κυβέρνηση εμμένει σε μια λογική υπερφορολόγησης η οποία ουσιαστικά τιμωρεί την ιδιοκτησία, ακολουθεί  ιδεοληπτική πολιτική που πλήττει ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη και βάζει εμπόδια σε νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες δουλειές και θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία. Ενώ αναλύοντας το πρόγραμμα της ΝΔ για τα ακίνητα ανήγγειλε τις εξής παρεμβάσεις:

  1. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, με ταυτόχρονη εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, ώστε ο φόρος  ακίνητης περιουσίας να μειωθεί στο 1% του Α.Ε.Π. περίπου, δηλαδή κοντά στο μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. 
  2. Μεταφορά της αρμοδιότητας για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό Κράτος στους Δήμους ώστε οι ιδιοκτήτες να βλέπουν άμεσα πού πηγαίνουν τα λεφτά που πληρώνουν και οι δήμοι να είναι υπόλογοι στους δημότες τους. Επιπλέον θα υπάρχει ένας μηχανισμός εξισορρόπησης, ώστε οι δήμοι που θα έχουν λιγότερα έσοδα από την ακίνητη περιουσία να μπορούν να αντισταθμίζουν τη διαφορά, με μεταφορά από τους δήμους που θα εισπράττουν περισσότερα. 
  3. Έκπτωση φόρου 40 με 50% για όλες τις εργασίες που αφορούν την  ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων η οποία θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, στα τρία επόμενα έτη.
  4. Μείωση της γραφειοκρατίας στη μεταβίβαση ακινήτων. Σε πρώτη φάση, τα 23 δικαιολογητικά, που απαιτούνται σήμερα, θα περιοριστούν στο ένα τρίτο.
  5. Ενεργή στήριξη του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», το οποίο έχει θετική επίδραση στους ιδιοκτήτες, στο περιβάλλον και στον κατασκευαστικό κλάδο με διερεύνηση της δυνατότητας για διεύρυνση των δυνατοτήτων του προγράμματος, μέσω του πακέτου Γιούνκερ.
  6. Δράσεις για την ανάπτυξη του “silver economy”, δίνοντας κίνητρα σε συνταξιούχους από άλλες χώρες της Ε.Ε. να αγοράσουν ακίνητα στη χώρα μας.
  7.  Προώθηση της αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων.

Κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) κ. Στράτος Παραδιάς στάθηκε στην ανάγκη κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, όπως υποδεικνύει σε πρόσφατη μελέτη του και το ΙΟΒΕ, τονίζοντας ότι ο φόρος αυτός επιβλήθηκε για να μείνουν πρακτικά αφορολόγητες οι εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες ακόμη και σε περιοχές διεθνούς φήμης και υψηλής αξίας.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς απαρίθμησε και επισήμανε τους κινδύνους απώλειας της περιουσίας τους για τους ιδιοκτήτες σε περιοχές όπου θα επεκταθεί κατά το επόμενο διάστημα το Κτηματολόγιο, με την εφαρμογή του “τεκμηρίου ιδιοκτησίας” του Δημοσίου, εξα αιτίας της μαζικής δήλωσης ολόκληρων δήμων ή και νομών ως δημοσίων, εκτάσεων που πριν από δεκαετίες ήταν δασικές αλλά σήμερα έχουν ενταχθεί στον αστικό ιστό.

Αναφέρθηκε στις τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις όπως ο ΕΝΦΙΑ και πλειάδα άλλων φόρων, τις επικείμενες δύο αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, αλλά και τις συνεχιζόμενες επιβαρύνσεις που υφίστανται οι ιδιοκτήτες σε εφαρμογή Κοινοτικών ρυθμίσεων οι οποίες συχνά είναι αχρείαστες και επιβάλλονται ύστερα από πιέσεις επαγγελματικών κλάδων. Τέλος υπογράμμισε τη συμβολή του κ. Χατζηδάκη ως υπουργού στο έργο της ΠΟΜΙΔΑ, και παλαιότερα ως ευρωβουλευτή, αλλά και εν συνεχεία ως υπουργού, ττόσο στο πρόβλημα του κόστους των ενεργειακών πιστοποιητικών, και την καθοριστική πρωτοβουλία του για την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων,  το έτος 2014.

Τις εξελίξεις στην κτηματαγορά παρουσίασε ο επίτιμος πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητής Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, σημειώνοντας ότι η αύξηση της ζήτησης εντοπίζεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων όπως είναι τα τουριστικά, εκείνα που μπορούν να αξιοποιηθούν για φοιτητικές και βραχυχρόνιες μισθώσεις καθώς και ακίνητα υψηλών προδιαγραφών.

Το πλαίσιο σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, τις αντικειμενικές αξίες, τις μεταβιβάσεις ακινήτων, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου AirBNB) παρουσίασε η κα Χριστίνα Μαννέ, Οικονομολόγος, Λογίστρια – Φοροτεχνικός.

Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος ασφάλισης κατοικιών μελών της ΠΟΜΙΔΑ με έκπτωση 10% μέσω ΑΝΥΤΙΜΕ INTERAMERICAN παρουσίασε ο κ. Νίκος Κεχαγιάογλου, υπεύθυνος του προγράμματος.

Αλλοι ομιλητές ήταν 

*ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ, Δικηγόρος, Πρόεδρος της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας (Ε.Ι.Α.Ν.Α), ειδική Γραμματέας της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.

* ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΚΟΣ, τ. πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, μέλος του Δ.Σ της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας (Ε.Ι.Α.Ν.Α).

* ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΠΠΑΣ, Δικηγόρος Α.Π., Γραμματεύς Επικοινωνίας ΠΟΜΙΔΑ.

 Τις εργασίες της εκδήλωσης, στην οποία παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Βουλευτής Αχαίας ΝΔ κ. Ιάσων Φωτήλας και άλλοι πολιτευτές και εκπρόσωποι φορέων του Ν. Αχαΐας, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών κ. Θάνος Ζούπας, συντόνισε ο κ. ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΔΙΑΣ, Πρόεδρος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI).


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites