Το Νοσοκομείο της Πρέβεζας είναι το πρώτο περιφερειακό Νοσοκομείο “Φιλικό προς τα βρέφη”

Μία σημαντική διάκριση απέσπασε το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, το οποίο προσεχώς θα είναι ένα από τα 4 Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας που έχουν την πιστοποίηση “Φιλικό προς τα βρέφη”.

Το Νοσοκομείο της Πρέβεζας, αφού ολοκλήρωσε σήμερα τη διαδικασία πιστοποίησης, η οποία διήρκεσε περίπου 3 χρόνια, θα είναι το πρώτο Περιφερειακό Νοσοκομείο που θα φέρει αυτή τη πιστοποίηση μετά, το Π.Γ.Ν. “ΑΤΤΙΚΟΝ” , το Π.Γ.Ν. ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ “ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ”  το “Αρεταίειον ” και το Ιδιωτικό Μαιευτήριο “Μητέρα”.

Σε περίπου έναν μήνα μάλιστα  θα έρθει αντιπροσωπεία του Υπουργείο Υγείας  για να “κολλήσει” την σημαία που πιστοποιεί το Νοσοκομείο ως “Φιλικό προς τα Βρέφη”

Σε επικοινωνία που είχε το mypreveza.gr με τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας κ. Μίλτο Παππά, ο ίδιος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση του για αυτή την ομολογουμένως σημαντική διάκριση, ενώ εξήρε τη προσπάθεια τόσο της Διευθύντριας της Παιδιατρικής της κ. Πεπόνη, όσο και αυτή της Μαιευτικής Κλινικής. “Πιστεύω ότι είναι η μεγαλύτερη επιτυχία που έχουμε πετύχει ποτέ ως Νοσοκομείο” μας είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς.

Η πρωτοβουλία για τα φιλικά προς τα βρέφη μαιευτήρια είναι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα του Π.Ο.Υ. και της UNICEF σύμφωνα με το οποίο ένα μαιευτήριο για να πληροί τις προϋποθέσεις να φέρει τη διάκριση BFH (Baby Friendly Hospital), θα πρέπει να εφαρμόζει τα 10 βήματα για Επιτυχή Μητρικό Θηλασμό και να εναρμονίζεται με τον Διεθνή Κώδικα Εμπορίας Υποκαταστάτων Μητρικού Γάλακτος.

Για να γίνει ένα μαιευτήριο «φιλικό προς τα βρέφη» πρέπει να πληροί όλες τις παρακάτω οδηγίες σε ποσοστό τουλάχιστον 80%.

1) Να έχει γραπτή πολιτική για το θηλασμό και η πολιτική αυτή να ακολουθείται από όλους που ασχολούνται με τη φροντίδα μητέρας και νεογέννητου. (σε ένα τέτοιο μαιευτήριο δεν θα παίρνουμε αντιφατικά μηνύματα όπως συμβαίνει συνήθως πχ. Το μωρό δεν χρειάζεται τίποτα άλλο εκτός από πρωτόγαλα τις πρώτες μέρες αλλά ειδικά το δικό σας γεννήθηκε μικρό/μεγάλο/αργά /γρήγορα κλπ και χρειάζεται συμπλήρωμα!)

2) Όλοι οι επαγγελματίες υγείας να εκπαιδεύονται ώστε να γίνουν ικανοί να εφαρμόσουν την οδηγία αυτή.

3) Να ενημερώνονται όλες οι έγκυες για τα πλεονεκτήματα και την τέχνη του μητρικού θηλασμού. (σε μαθήματα που προωθούν πραγματικά το θηλασμό παρουσιάζοντάς τον σαν κάτι προσιτό και όχι σαν μια πολύπλοκη διαδικασία)

4) Να θηλάζουν οι μητέρες μέσα στο πρώτο ημίωρο μετά τον τοκετό. (εδώ δεν εννοούν να μένουν τα μωρά για 5 λεπτά, όπως συνηθίζεται, στην αγκαλιά της μαμάς αλλά για τουλάχιστον μια ώρα)

5) Οι μητέρες που πρέπει να αποχωριστούν τα μωρά τους (πχ πρόωρα ) να υποστηρίζονται για να διατηρήσουν τη γαλουχία. (πόσο μακριά από αυτό βρισκόμαστε δυστυχώς με τα μωρά που το χρειάζονται περισσότερο από όλα…)

6) Να δίνεται στα νεογέννητα μόνο μητρικό γάλα εκτός και αν συντρέχει ιατρικός λόγος (μιλάμε για σοβαρό ιατρικό λόγο πχ η εξαιρετικά σπάνια γαλακτοζαιμία και όχι ίκτερος ή υπογλυκαιμία που χρειάζονται απλώς πολύ και καλό θηλασμό και όχι ξένο γάλα).

7) Να εφαρμόζεται το ‘rooming in” δηλαδή τα μωρά να είναι κοντά στη μητέρα τους 24 ώρες το 24ωρό. (σα δεδομένο χωρίς να προσπαθεί κανείς να πείσει τη μαμά ότι είναι κουραστικό, επικίνδυνο, δύσκολο κλπ)

8) Μητρικός θηλασμός όποτε θέλει το μωρό για όσο θέλει το μωρό χωρίς χρονικούς περιορισμούς (πχ κάθε 2 ή 3 ή 4 ώρες για 5ή 7 ή 9 ή 15 λεπτά- κάθε μαιευτήριο μοιάζει να έχει τα αγαπημένα του τυχαία νούμερα…)

9) Να μη δίνονται τεχνητές θηλές (δηλαδή μπιμπερό!!) και πιπίλες στα μωρά.

10) Κατά την έξοδό τους από το μαιευτήριο να παραπέμπονται οι μητέρες σε ομάδες υποστήριξης θηλασμού (όπως ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος, http://www.lll.org/greece.html)


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites