Προς ολοκλήρωση οδεύει η διαδικασία ένταξης των Αλιευμάτων του Αμβρακικού Κόλπου στο κατάλογο προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ,) με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε Πρέβεζας κ. Ιωάννη Αυγέρης, ο οποίος ήταν ομιλητής στην έναρξη του 33ου Συνεδρίου της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρίας που πραγματοποιείται στην Πρέβεζα, τα αποτελέσματα του έργου της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας για την πιστοποίηση των αλιευμάτων του Αμβρακικού Κόλπου έδειξαν πως, η γάμπαρη (γαρίδα), η παπαλίνα (σαρδέλα) και η Κουτσομούρα του Αμβρακικού είναι ψάρια με σημαντικές πρωτεϊνικές, λιπιδικές και φαινοτυπικές διαφορές, ενώ σημείωσε επίσης πως η ελεύθερη Αλιεία στον Αμβρακικό και το Ιόνιο που πραγματοποιείται με 212 αλιευτικά σκάφη, υπολογίζεται πως παράγει περίπου 750 τόνους ψαριών ετησίως.
Μιλώντας στο mypreveza.gr για το θέμα ο Αντιπεριφεριάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου επεσήμανε πως στόχος της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας – εκτός από έργα υποδομής – είναι η ανάπτυξη της περιοχής μας με ενέργειες που δίνουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα της και στην προκειμένη περίπτωση στα αλιεύματα της . “Στο ράφι πλέον ο καταναλωτής δεν θα βλέπει απλά μία σαρδέλα ή μία κουτσομούρα. Θα βλέπει ένα πιστοποιημένο προϊόν. ” είπε μεταξύ άλλων στο mypreveza.gr ο κ. Ιωάννου.
Αξίζει να σημειωθεί πως, μέχρι σήμερα το μοναδικό Ελληνικό Προϊόν προερχόμενο από τις θάλασσες που έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο προϊόντων Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε είναι το Αυγοτάραχο Μεσολογγίου με Φ.Ε.Κ που δημοσιεύθηκε στις 07/01/1994.
Σχετικά με τα Προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης
Ως «γεωγραφική ένδειξη» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν:
α) το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα·
β) του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση· και
γ) του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.