Ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου ανακαλύφθηκαν στη Γαρίδα, τη Σαρδέλα και τη Κουτσομούρα του Αμβρακικού Κόλπου

Τους καλά “κρυμμένους θησαυρούς” του Αμβρακικού Κόλπου, φέρνουν στην επιφάνεια τα αποτελέσματα της επιστημονικής ομάδας του έργου “Προσδιορισμός και ταυτοποίηση καινοτόμων προϊόντων Π.Ο.Π ή Π.Γ.Ε Αμβρακικού συγκεκριμένων ειδών της ιχθυοπανίδας του Αμβρακικού Κόλπου στο πλαίσιο της αξιοποίησης και της αειφόρου διαχείρισης των ιχθυοαποθεμάτων του κόλπου.”

Το έργο υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου, στο πλαίσιο του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για την περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου με τίτλο: ” ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ (ΑΝΑΣΑ)” του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με υπεύθυνο τον κ. Σκούφο Ιωάννη, καθηγητή του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έχει καταλήξει σε αποτελέσματα και έχει έτοιμες τις μελέτες για Π.Ο.Π προϊόντα του Αμβρακικού όπως είναι η Σαρδέλα, η κουτσομούρα και η Γαρίδα.

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσίασε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Οκτωβρίου στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης, όπου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του έργου.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας που ανέλαβε να φέρει εις πέρας το έργο κ. Ιωάννης Σκούφος, ο οποίος πριν μιλήσει για την καινοτομία του έργου και παρουσιάσει τα αποτελέσματα του, έδωσε το λόγο στον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου και στον Πρόεδρο του Συμβουλίου ένταξης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αναστάσιο Τσίνα για έναν σύντομο χαιρετισμό.

Ο κ. Ιωάννου καλωσόρισε και αυτός με τη σειρά του τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν για την υλοποίηση του έργου. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας δήλωσε χαρούμενος αλλά και συγκινημένος για τα αποτελέσματα του έργου, τα οποία όπως είπε δίνουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα του Αμβρακικού Κόλπου . “Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μια ολοκληρωμένη πανευρωπαϊκά μελέτη τριών φυσικών ειδών ψαριών, ενός ιδιαίτερου οικοσυστήματος του Αμβρακικού με σκοπό να αποδειχθούν τα ιδιαίτερα τους χαρακτηριστικά που οδηγούν αφενός στην υποβολή φακέλου ΠΟΠ και αφετέρου στην ανάδειξη τους ως ειδών με διακριτές ιδιότητες και με ευεργετικές δράσεις στην υγεία του ανθρώπου κάτι το οποίο επετεύχθη. Εμείς ως Περιφέρεια στηρίζουμε αδιάλειπτα τον πρωτογενή τομέα με πλήθος πρωτοβουλιών. Πέραν του θεσμικού ρόλου των υπηρεσιών μας θεωρούμε τα τοπικά μας προϊόντα αναπόσπαστο τμήμα της ταυτότητας μας και συνακόλουθα της τουριστικής μας προβολής. Πιστεύοντας ότι πραγματικά η τοπική μας γαστρονομία εμπλουτίζει την εμπειρία του επισκέπτη.Για το λόγο αυτό χρηματοδοτούμε τέτοιου είδους έργα. Είμαι πολύ χαρούμενος που η Πρέβεζα απέκτησε το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα, όπου είναι ήδη έτοιμες οι μελέτες και είναι στη φάση για να πάρουμε τις εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Είμαι περήφανος που γίνεται ο βιολογικός στα παράλια, ένα έργο 85 εκατομμυρίων ευρώ. Είμαι περήφανος που στους επόμενους δύο μήνες θα δημοπρατηθεί η καινούργια είσοδος της πόλης της Πρέβεζας, αλλά θέλω να σας πως ότι είμαι τριπλά χαρούμενος για αυτό εδώ το έργο. Εμείς δεν στεκόμαστε μόνο στις υποδομές. Θα ήταν πιο εύκολο για εμάς να πούμε φτιάχνουμε έναν δρόμο  ή κάτι άλλο, παρά να δώσουμε σε κάτι άυλο αυτές τις 250 χιλιάδες ευρώ και οι επιστήμονες να βγάλουν αυτά τα αποτελέσματα. Βλέπουμε την ανάπτυξη με ένα διαφορετικό μάτι και με έναν διαφορετικό τρόπο.” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ιωάννου.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Τσίνας  ανέφερε πως τα αποτελέσματα του έργου είναι, το επιστέγασμα μίας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, τονίζοντας παράλληλα το θετικό παραγωγικό αποτέλεσμα που θα έχουν για την περιοχή και συνολικότερα για την Ήπειρο.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της επιστημονικής ομάδας του έργου κ. Ιωάννου Σκούφο, στη Γαρίδα, τη Σαρδέλα και την Κουτσομούρα του Αμβρακικού Κόλπου ανακαλύφθηκαν μοναδικές ιδιότητες, ευεργετικές για την υγεία του Ανθρώπου, ενώ για να διαπιστωθούν με τρόπο αντικειμενικό και μετρήσιμο τα χαρακτηριστικά εκείνα που διαφοροποιούν τα προϊόντα του Αμβρακικού από άλλα είδη που αλιεύονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές υψηλού κύρους.

Το έργο θεωρείται καινοτόμο γιατί:

  • Υπήρξε εποχιακή ανάλυση τοπικών πληθυσμών ψαριών και καρκινοειδών για δύο έτη
  • Συγκριτική μελέτη των πληθυσμών του είδους με γεωγραφική διασπορά
  • εφαρμογή μεθόδων state – of -the -art για τον προσδιορισμό των ποιοτικών χαρακτηριστικών
  • Διεύρυνση παρουσίας ειδών βιομορίων που κάνουν διακριτούς τους πληθυσμούς των ψαριών του Αμβρακικού
  • Ανάδειξη μοναδικών ιδιοτήτων που σχετίζονται με την υγεία του ανθρώπου
  • Παρουσίαση καινοτόμου μεθόδου ιχνηλασιμότητας και αυθεντικότητας για την ταυτοποίηση των υπό διερεύνηση ειδών του Αμβρακικού

Για πρώτη φορά σε διεθνή χώρο αναλύθηκαν με φασματομετρία μάζας υψηλής ευκρίνειας, δείγματα σαρδέλας, γαρίδας και κουτσομούρας, από τρεις περιοχές της χώρας (τον Αμβρακικό Κόλπο, το κόλπο της Καλλονής, το Ιόνιο και το Θρακικό Πέλαγος). Επίσης, για πρώτη φορά διεθνώς ταυτοποιήθηκε και χαρακτηρίστηκε το πρωτεϊνικό περιεχόμενο των τριών αυτών ειδών.

Η σαρδέλα του Αμβρακικού δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από αυτή του Κόλπου της Καλλονής, αφού γενετικά ταυτόσημες. Περιέχει 1003 πρωτεΐνες από τις οποίες οι 556 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτή και οι 56 από αυτές, έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις σαρδέλες του Ιονίου και του κόλπου της Καλλονής. Οι 556 αυτές πρωτεΐνες μπορούν να αποτελέσουν στόχο για την ταυτοποίηση, την  ιχνηλασιμότητα και την μοναδικότητα της σαρδέλας του Αμβρακικού Κόλπου. Αντίστοιχα και  η γαρίδα του Αμβρακικού έχει  347 απομονοθείσες πρωτεΐνες από τις οποίες οι 188 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτή και οι 22 από αυτές έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά. Ευχάριστη έκπληξη είναι και η Κουτσομούρα του Αμβρακικού, η οποία περιέχει 575 πρωτεΐνες και είναι πιο πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα από τα άλλα δύο είδη. Μέσα λοιπόν σε αυτές τις λίστες πρωτεϊνών κρύβονται όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  που κάνουν τα τρία αυτά είδη ψαριών του Αμβρακικού, μοναδικά προσδίδοντας τους ευεργετικά στοιχεία για την δίαιτα του ανθρώπου.

Η σαρδέλα του Αμβρακικού περιέχει:

  1. Πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη φυσιολογική λειτουργία των οργάνων της όρασης και τους αμφιβληστροειδή χιτώνα, του καρδιακού και των γραμμωτών μυών/υπερτροφική μυοκαρδιοπαθεια, του νευρικού συστήματος / σχιζοφρένεια , σύνδρομα DOWN και των μυών / μυική δυστροφία /μυοπάθεια, τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων και της χολιστερίνης.
  2.  Λεπτίνη (πρώτη παγκόσμια αναφορά) που έχει χαρακτηριστεί ως η ορμόνη του ελέγχου του σωματικού βάρους. Η απουσία της από τον οργανισμό συνδέεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, επηρεάζει τη γονιμότητα κ.α
  3. Πρωτεΐνες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος / ανασταλτική πρωτεΐνη ιών γρίπης και HIV .

Η Γαρίδα του Αμβρακικού περιέχει :

  1. Πρωτεΐνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη διαφόρων συστημάτων του σώματος, όπως του νευρικού και του κινητικού και επιπλέον έχουν αντιοξειδοτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, αγγειοδιασταλτικές, νευροδιαβιβαστικές και ανοσοενισχυτικές.
  2. Ινσουλίνη (πρώτη παγκόσμια αναφορά)/ μεταβολισμός υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών )
  3. Πρωτεΐνες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος / εμποδίζει τη δράση χημικών διαταρακτών οιστρογόνων
  4. Ολιγοσακχαρίτες της χιτίνης (πρεβιοτικό), πολυσακχαρίτης με αντιβακτηριδιακές και αντιπηκτικές ιδιότητες, ισχυρές αναβολίκες δράσεις.

Η Κουτσομούρα του Αμβρακικού περιέχει:

  1. Πρωτεΐνες που εμπλέκονται στη ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος/ πρόδρομος νευροδιαβιβαστής
  2. Πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην ομαλή κυτταρική διαίρεση κατά την ανάπτυξη του οργανισμού
  3. Πρωτεΐνες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση και τη καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος , αντιβακτηριδιακή, αντι-ική δράση, φαγοκυττάρωση
  4. Πρωτεΐνες που σχετίζονται με την άριστη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος στον άνθρωπο / αντικαρκινική δράση (πρώτη παγκόσμια αναφορά)

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites