Βασικός πυλώνας της Ελληνικής Κτηνοτροφίας η Ήπειρος – Ξεκίνησε τις εργασίες του στην Πρέβεζα το 33ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρίας

Με την συμμετοχή δεκάδων φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ξεκίνησε τις εργασίες του την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στην Πρέβεζα το 33ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρίας.

Τους συνέδρους καλωσόρισε στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας,  ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Γεωπόνος – Ζωοτέχνης και Υπάλληλος στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ν. Πρέβεζας κ. Μιχάλης Κοτσαρίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σκοπό του συνεδρίου που δεν είναι άλλος από το να φέρει κοντά στους κτηνοτρόφους στην επιστημονική γνώση που χρειάζονται ώστε να βρουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την παραγωγή τους, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, την Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρία, το Δήμο Πρέβεζας, την Περιφέρεια Ηπείρου και προσωπικά τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου για την πολύτιμη συμβολή τους στην διεξαγωγή του συνεδρίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό και καλωσόρισε με την σειρά του τους συνέδρους στην Πρέβεζα, ενώ τόνισε πως ο Νομός Πρέβεζας δεν είναι απλά ένας προικισμένος τόπος με σπάνιες και αναλλοίωτες ομορφιές, αλλά είναι ταυτόχρονα και μια περιοχή που φημίζεται αλλά και στηρίζεται στον αγροτικό της τομέα με εξαιρετικά τοπικά προϊόντα. ” Ο Νομός Πρέβεζας είναι μια περιοχή παραδοσιακά συνδεδεμένη με την κτηνοτροφία και μάλιστα στην συνείδηση των ανθρώπων τα κτηνοτροφικά προϊόντα της Ηπείρου, υπερτερούν σε ποιότητα και σε παραδοσιακότητα. Η Ήπειρος έχει ισχυρή παρουσία στην Ελληνική Κτηνοτροφική Παραγωγή ενώ εταιρίες από την Ήπειρο είναι κορυφαίες στην Ελλάδα και τα προϊόντα του κατακτούν συνεχώς διακρίσεις και βραβεία. Εμείς ως Περιφερειακή Ενότητα στηρίζουμε αδιάλειπτα τον Αγροτοκτηνοτροφικό τομέα με πλήθος πρωτοβουλιών. Πέραν του θεσμικού ρόλου των Υπηρεσιών μας, θεωρούμε ότι τα τοπικά μας προϊόντα είναι αναπόσπαστο τμήμα της ταυτότητας μας και ακόλουθα της τουριστικής μας προβολής (…) Η διεξαγωγή του 33ου συνεδρίου στην περιοχή μας έχει ξεχωριστή σημασία γιατί πιστεύουμε ότι στην σύγχρονη εποχή, η επιστήμη, η γνώση και οι επιστημονικές πρακτικές είναι αυτές που θα επιτρέψουν στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα να αναπτυχθεί περαιτέρω. Χρειαζόμαστε τη στενή συμπόρευση επιστημονικής γνώσης, εκπαίδευσης και κτηνοτροφικής πρακτικής για να επιτύχουμε την ανάπτυξη του κλάδου, διατηρώντας ταυτόχρονα τις αξίες της παράδοσης που είναι και ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα ” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ιωάννου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο σημαντικό γεγονός της ίδρυσης Πανεπιστημιακού Τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα, το οποίο είναι ενταγμένο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. “Από τη Δευτέρα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αγκαλιάζει όλη την Ήπειρο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλμπάνης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρίας και καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Ζέρβας ευχήθηκε καλή επιτυχία στο συνέδριο και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες, την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, τους χορηγούς και τους συνδιοργανωτές του που είναι ο Δήμος της Πρέβεζας και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την συμβολής τους στην διεξαγωγή του.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαϊλης καλωσόρισε τους συνέδρους και κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου.

Ακολούθησε ομιλία του Αναπληρωτή Προϊσταμένου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, Αρχαιολόγου κ. Γεωργίου Ρήγινου με θέμα “Μαρτυρίες για την κτηνοτροφία στη Νοτιοδυτική Ήπειρο κατά την Αρχαιότητα”.

Ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα για το πόσο σημαντική είναι για την κτηνοτροφία στη χώρα μας η Περιφέρεια Ήπείρου βγήκαν από την ομιλία του Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ν. Πρέβεζας κ. Ιωάννη Αυγέρη, με θέμα την “Αλληλεπίδραση Ζωικής Παραγωγής με το Περιβάλλον στην Π.Ε Πρέβεζας”. Ο κ. Αυγέρης κατά την ομιλία του αναφέρθηκε σε εκείνα τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πως η Ήπειρος, αποτελεί βασικό πυλώνα για την Κτηνοτροφία στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με τον κ. Αυγέρη, ότι το 90% της Πτηνοτροφικής Παραγωγής βρίσκεται στην Ήπειρο, ενώ σε αριθμούς η παραγωγής ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια κοτόπουλα.

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου έκλεισε με τις ομιλίες ,του κ. Γεωργίου Μπέλλου, Γεωπόνου – Ζωοτέχνη του Κέντρου Ζοικών Γενετικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ Ιωαννίνων με θέμα ” Ο ήχος των κουδουνιών στη μετακινούμενη κτηνοτροφία”, του κ. Γεωργίου Ζερβού Καθηγητή του Γ.Π.Α και προέδρου της Ε.Ζ.Ε με θέμα ” Στοιχεία διαχείρισης και διατροφής αγελαδοτροφικών μονάδων γαλακτοπαραγωγής” και του κ. Ιωάννη Οικονομόπουλου Αναπληρωτή καθηγητή του Γ.Π.Α με θέμα ” Η έννοια της ζωονόσου όπως διαμορφώνεται σήμερα : προκλήσεις και αδιέξοδα”.

Την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, δεύτερη μέρα του συνεδρίου, ξεκινά η κυρίως διαδικασία με τις παρουσιάσεις των επιστημονικών εργασιών σε δύο μέρη: Στην 1η Συνεδρία σχετικές με την εκτροφή και στην 2η σχετικές με την εκτροφή και την ηθολογία. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στην αρχαία Νικόπολη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πρέβεζας, ενώ Παρασκευή  5 Οκτωβρίου , τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, θα συνεχιστούν οι παρουσιάσεις των επιστημονικών εργασιών πάλι σε δύο μέρη: Στην 1η Συνεδρία σχετικές με την διατροφή και στην 2η σχετικές με την διατροφή και την φυσιολογία.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου της ΕΖΕ (πρόεδρος της οποίας είναι ο Γεώργιος Ζέρβας, Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) αποτελείται από σημαντικούς επιστήμονες:

Μιχάλης Κοτσαρίνης, Γεωπόνος-Ζωοτέχνης, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ν. Πρέβεζας (Πρόεδρος)
Σταύρος Σιαφάκας, Γεωπόνος-Ζωοτέχνης, Υπεύθυνος Υποκαταστήματος SOYA HELLAS Ν. Πρέβεζας
Ειρήνη Παπαβλασοπούλου, Γεωπόνος-Ζωοτέχνης, Αγροτικός Αγελαδοτροφικός Σύνδεσμος Άρτας-Πρέβεζας
Κωνσταντίνος Μουντζούρης, Αν. Καθηγητής Γ.Π.Α.
Γεώργιος Ρήγινος,Αρχαιολόγος, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας
Μερόπη Νικολάου, Γεωπόνος Ζωοτέχνης, Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων ΥπΑΑΤ Ιωαννίνων
Δημήτριος Παπαβασιλείου, τ. Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Ηπείρου
Γρηγόρης Κουμπής, Γεωπόνος, Παράρτημα ΓΕΩΤΕΕ Ηπείρου & Ιονίων Νήσων
Γεωργία Ζαμπέλη, Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων ΥπΑΑΤ Ιωαννίνων.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites