ΠΡΕΒΕΖΑ : Μην μένεις αμέτοχος – Γίνε μέρος της αλυσίδας και χάρισε ζωή!

Ενημερωτική δράση για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 15 Σεπτεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας (πρώην ΟΑΣΗ), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών.

Όσοι παρευρέθησαν είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τη Δωρεά Μυελού των Οστών και να εγγραφούν ως εθελοντές δότες, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα σε όλους, πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ο ένας άνθρωπος για τη ζωή του άλλου ανθρώπου.

Κάθε χρόνο στη χώρας μας περίπου 5 χιλιάδες χιλιάδες άνθρωποι εκδηλώνουν κάποια μορφή καρκίνου στο αίμα. Η Λευχαιμία είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στη παιδική ηλικία. Μοναδική ελπίδα για αυτούς τους ανθρώπους, αποτελεί η εύρεση ενός συμβατού εθελοντή δότη που θα τους χαρίσει ζωή. Μόνο 3 στους 10 ασθενείς θα βρουν συμβατό δότη στην οικογένεια τους. Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 32 εκατομμύρια εθελοντές δότες μυελού των οστών παγκοσμίως  και 30 χιλιάδες στη χώρα μας, δηλώνουν διατεθειμένοι να βοηθήσουν το συνάνθρωπο τους, ώστε μια μέρα να γίνει η λευχαιμία παρελθόν!

Η συνεργάτης του “Χάρισε Ζωή” στην Πρέβεζα ψυχολόγος και εγκληματολόγος κ. Αικατερίνη Κοκκινίδου, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και μίλησε για την σπουδαιότητα της Εθελοντικής Δωρεάς Μυελού των Οστών, ενώ αναφέρθηκε και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να γίνει Εθελοντής Δότης.

Στόχος του “Χάρισε Ζωή” σύμφωνα με την κ. Κοκκινίδου είναι η ενημέρωση, προσέλκυση και ένταξη εθελοντών δοτών μυελού των οστών ώστε, να αυξηθεί το εθνικό μητρώο δοτών από 30 χιλιάδες που είναι σήμερα, σε 200 χιλιάδες δότες.

Στη χώρα μας συνολικά έως τώρα έχουν βρεθεί 58 άνθρωποι που ήταν συμβατοί δότες και μπόρεσαν να χαρίσουν ζωή σε συνανθρώπους μας που έπασχαν από κάποια μορφή καρκίνου του αίματος. Από αυτούς οι περισσότεροι, 20 τον αριθμό βρέθηκαν στην Μακεδονία, οι 14 στη Πελοπόννησο, οι 9 στην Αττική, από 4 σε Θεσσαλία, Στερεά, Κρήτη και νησιά του Αιγαίου, ενώ οι λιγότεροι 3 στην Ήπειρο.

Καθηλωτική ήταν η αφήγηση της κ. Βούλας Σοφοπούλου από την Πρέβεζα, η οποία παρουσίασε την προσωπική της ιστορία, διηγούμενη πως η ίδια πριν από 6 χρόνια διαγνώστηκε με λευχαιμία και δέχθηκε μόσχευμα το οποίο της έσωσε την ζωή.

Η κ. Σοφοπούλου ξεκίνησε δηλώνοντας απογοητευμένη από την μικρή συμμετοχή του κόσμου για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Συνεχίζοντας, μίλησε για το πως η ίδια νίκησε το τέρας που ονομάζεται Καρκίνος με την βοήθεια του μικρότερου αδελφού της, ο οποίος ήταν συμβατός δότης. “Τον Νοέμβρη του 2011 και μετά από τακτικές εξετάσεις που έκανα για το Θυροειδής μου, διαγνώστηκα με  Οξεία Λεμφοπλαστική λευχαιμία. Οι περισσότεροι όταν ακούν ότι είχα λευχαιμία με ρωτούν πως το κατάλαβα. Τα σημάδια ήταν πολλά. Κυρίως κόπωση, αδυναμία, υπνηλία σε σημείο που κοιμόμουν όταν καθόμουν. Όμως, ποτέ δεν πήγε στο μυαλό μου ότι μπορεί να έχω κάτι κακό.Βλέπεται κανείς δεν σκέφτεται ότι μπορεί να έχει καρκίνο μέχρι να του συμβεί αυτό το γεγονός, δυστυχώς! Θεωρούσα ότι έχω πάθει υπερκόπωση ή στην χειρότερη περίπτωση ότι έχει απορυθμιστεί ο θυροειδής μου. Στις 9 Νοεμβρίου του 2011 και ενώ βρισκόμουν στη δουλειά, δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από την μικροβιολόγο, η οποία μου ανακοίνωσε τα δυσάρεστα αποτελέσματα των εξετάσεων, χωρίς να μου πει περισσότερα παρά μόνο ότι έπρεπε να μεταβώ άμεσα σε ένα Νοσοκομείο. Το ίδιο βράδυ βρέθηκα στην αιματολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και έκανα τη πρώτη μετάγγιση αίματος καθώς ο αιματοκρίτης είχε κατρακυλήσει κυριολεκτικά στο 19. Την επόμενη κιόλας μέρα ξεκίνησε η μεγάλη μου πορεία με συνταξιδιώτη τον καρκίνο. Μετά το απαραίτητο μυελό γραμμα, μία εξέταση που γίνεται για να διαγνωστεί η νόσος, ακολούθησε ανακοίνωση από την υπεύθυνη γιατρό, η οποία ήταν Οξεία Λεμφοπλαστική Λευχαιμία. Στο άκουσμα της διάγνωσης κόλλησα στην λευχαιμία γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα τους υπόλοιπους όρους και ενώ η γιατρός προσπαθούσε να μου πει πως η νόσος είναι πια ιάσιμη σε μεγάλο ποσοστό, εγώ δεν άκουγα απλά ταξίδευα νοερά … Στη κυριολεξία πέρασαν μπροστά μου τα 38 χρόνια της ζωής μου! Ξεκίνησα άμεσα χημειοθεραπείες οι οποίες είχαν τις σχετικές παρενέργειες, άλλοτε μικρότερες και άλλοτε μεγαλύτερες. Κάθε μήνα υποβαλλόμουν στο απαραίτητο μυελό γραμμα και στις παρακεντήσεις, εξετάσεις που ήταν απαραίτητες για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου. Μάλιστα ήταν στρεσογόνες και ως ένα βαθμό θα μπορούσα να πω επώδυνες. Αφού ολοκλήρωσα τα σχήματα των χημειοθεραπειών ακολούθησε μεταμόσχευση μυελού των οστών στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης 6 μήνες μετά την αρχική διάγνωση. Στη Θεσσαλονίκη έμεινα άλλους 6 μήνες. Το διάστημα αυτό μετά την μεταμόσχευση ήταν αρκετά δύσκολο, μπορώ να πω ότι ήταν το δυσκολότερο, αφού οι παρενέργειες της μεταμόσχευσης ήταν τέτοιες που το Νοσοκομείο είχε γίνει πια το δεύτερο σπίτι μου!Μαζί με μένα πέρασαν δύσκολα και οι άνθρωποι που ήταν κοντά μου και με στήριξαν.” είπε μεταξύ άλλων η κ. Σοφοπούλου και κατέληξε ευχαριστώντας όλους εκείνους που ήταν δίπλα της σε αυτές τις στιγμές, ενώ έστειλε το δικό της δυνατό μήνυμα σε όλους εκείνους που είτε φοβούνται, είτε δεν γνωρίζουν τι είναι η δωρεά μυελού των οστών.

Ο Θεματικός αντιπεριφερειάρχης για θέματα Υγείας, της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Μιχάλης Σπυρέλης, απευθύνοντας χαιρετισμό ευχαρίστησε όλους όσοι μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί ως Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να εγγραφούν και εκείνοι στο Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Αιμοδοτών.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική και τραγούδι από τους  Ντίνο Γιαννακό και Ντάνο Μηνιάδη.

Πως μπορεί να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών:

  • Θα πρέπει να είναι ηλικίας από 18 έως 50 ετών.
  • Να έχει ενημερωθεί
  • Κάνοντας μία απλή αίτηση εγγραφής
  • Δίνοντας λίγο σάλιο ή 5ml αίμα

Ποια είναι η διαδικασία:

  • Συλλογή των πολύτιμων κυττάρων από το ΑΙΜΑ
  • Η διαδικασία είναι ΑΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ  ΑΝΩΔΥΝΗ
  • Διαρκεί 3 ώρες
  • Ο δότης επιστρέφει άμεσα στην εργασία του
  • Η συλλογή γίνεται σε τρεις πόλεις της Ελλάδος. Την Πάτρα, την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Εγγραφείτε ως εθελοντές δότες μυελού των οστών και ίσως να σώσετε τη ζωή ενός ασθενούς με καρκίνο. Η δωρεά γίνεται μέσω αίματος (λευκαφαίρεση) και μόνο αν βρεθείτε συμβατοί με ασθενή. Είναι ακίνδυνο, ανώδυνο & σώζεις μία ζωή.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites