Τρίτη, 07/07/2020

Γερνά η Ήπειρος

Η γήρανση του πληθυσμού σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση των γεννήσεων δημιουργούν, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Μελετών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνη , μια αναστρέψιμη τουλάχιστον έως το 2050 κατάσταση.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στα «Δημογραφικά Νέα» αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος που έχει διογκωθεί στα χρόνια της κρίσης «συνδυάζοντας» την μείωση της γονιμότητας , με την αύξηση της θνησιμότητας και την εμφάνιση υψηλών και αυξανόμενων ποσοστών πληθυσμών άνω των 65 και άνω των 85 ετών.
Σύμφωνα με την μελέτη η Ήπειρος βρίσκεται στις Περιφέρειες όπου η γήρανση του πληθυσμού παρουσίασε αύξηση στα χρόνια της κρίσης . Ειδικότερα για την Πρέβεζα το πρόβλημα «κορυφώθηκε» την τριετία 2010-2013, όπου η αύξηση του πληθυσμού 65 και άνω έφτασε το 106,8% και 80 και άνω το 114,7%. Πολύ ελαφριά υποχώρηση σημειώθηκε την τριετία 2013-2016 ωστόσο σύμφωνα με την ίδια μελέτη η αύξηση του ηλικιωμένου και υπέργηρου πληθυσμού εξελίσσεται ανεξάρτητα από την συγκυρία της οικονομικής κρίσης και ενισχύεται από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, την μείωση των γεννήσεων και την πρόσφατη τάση μετεγκατάστασης στον τόπο καταγωγής τμήματος των ηλικιωμένων κατά τα πρώτα έτη συνταξιοδότησής τους.

πηγή : Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ετικέτες:

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ