Κυριακή, 08/12/2019

Νέα συνάντηση του Σπύρου Κυριάκη με τον Αμερικανό Πρέσβη Geoffrey.R.Pyatt

Στα εγκαίνια του Μουσείου Τέχνης «Υφαντής» στο χωριό Λιάς Θεσπρωτίας,  ένα μόλις χιλιόμετρο από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, συναντήθηκαν εκ νέου ο Σπύρος Κυριάκης και ο Πρέσβης των Ηνωμένων πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα Geoffrey.R.Pyatt.

Στο νέο κύτταρο πολιτισμού που γεννήθηκε στο ακριτικό χωριό της Θεσπρωτίας που βρίσκεται στα βουνά της Μουργκάνας,  εκτίθενται σπουδαία έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, όπως και δημιουργίες του καλλιτέχνη Σωτήρη Σόρογκα, που κατάγεται από την περιοχή

Το μουσείο πήρε το όνομα του προς τιμήν του επιχειρηματία Αλέκου Υφαντή, ο οποίος ανέλαβε το κόστος για την αναπαλαίωση του παλαιού πέτρινου σχολείου του χωριού.

Ο Σπύρος Κυριάκης είχε την ευκαιρία πριν από τα εγκαίνια του μουσείου να ξεναγηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μουργκανας από τον συγγραφέα του πασίγνωστου βιβλίου «Ελένη», τον Νίκο Γκατζογιάννη, το οποίο έχει γνωρίσει διεθνή επιτυχία και έχει μεταφραστεί σε 32 γλώσσες. Ο Νίκος Γκατζογιάννης μάλιστα, ξενάγησε το Σπύρο Κυριάκη και στο σπίτι της μητέρας του Ελένης, η οποία κατά τον εμφύλιο συνελήφθη, φυλακίστηκε, βασανίστηκε και εκτελέστηκε από τους αντάρτες του ΕΛ.ΑΣ., επειδή οργάνωσε την απόδραση των παιδιών της το 1948. Το συγκεκριμένο σπίτι είχε καταληφθεί από τους αντάρτες και έγινε αρχηγείο τους, επειδή ήταν το μεγαλύτερο στο χωριό.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ