Έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού με θέμα το λιμάνι της Πρέβεζας

Ενόψει της έκθεσης αρχειακού και φωτογραφικού υλικού με θέμα το λιμάνι της Πρέβεζας από τη δημιουργία του μέχρι το 1980 που συνδιοργανώνουν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, τα ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Πρέβεζας, το Ίδρυμα «Ακτία Νικόπολις» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα», προδημοσιεύουμε δείγματα του φωτογραφικού υλικού που συγκεντρώθηκε από το αρχείο των τεσσάρων φορέων αλλά και από το αρχείο συμπολιτών μας που συνέδραμαν στην όλη προσπάθεια.


Εικ.1: 1905. Το νότιο άκρο του λιμανιού της Πρέβεζας από τη θέση του πρώην Τουριστικού Περιπτέρου.


Εικ.2: 1928. Λιμενικά έργα. Από μεταγενέστερο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας.


Εικ.3: 1956. Η παραλία της Πρέβεζας. Διακρίνονται εν μέρει η λαϊκή αγορά, το καφενείο ουζερί «Αβέρωφ» του Παν. Φιφή, το παλιό Λιμεναρχείο (που βρισκόταν στη θέση του σημερινού Δημαρχείου) και η Εθνική Τράπεζα. Φωτογραφία Μεγαλοοικονόμου.


Εικ.4: 1958. Παρέλαση στρατιωτικών τμημάτων στο λιμάνι. Διακρίνεται ο γερανός του Λιμενικού Ταμείου. Αρχείο Θ. Λούτση.


Εικ.5: τέλος δεκαετίας 1960. Αεροφωτογραφία του λιμένος και της πόλης της Πρέβεζας από το στρατόπεδο Σολωμού μέχρι τον όρμο Βαθύ. Αρχείο Α. Βόλφη.


Εικ.6: Μέσα δεκαετίας 1970. Παλαιά και νέα προβλήτα του λιμανιού γεμάτη εμπορικά πλοία. Αρχείο Π. Γιακουμάτου.
Κάποιες από τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται σήμερα, δεν θα εκτεθούν, καθώς η ποσότητα του υλικού που συγκεντρώθηκε ήταν μεγάλη και ως εκ τούτου η επιλογή αναγκαία. Οι φωτογραφίες θα εκτεθούν κατά χρονολογικές και θεματικές ενότητες. Οι χρονολογικές ενότητες διαρθρώνονται ως ακολούθως: Από τις απαρχές του λιμανιού μέχρι την απελευθέρωση της Πρέβεζας. Από την απελευθέρωση μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1930, οπότε και πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα λιμενικά έργα. Από το 1930 μέχρι το 1955, οπότε και ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση λιμενικών έργων αποκατάστασης των ζημιών που είχε προξενήσει η γερμανική κατοχή και ο σεισμός του 1948. Η τελευταία ενότητα αφορά στην περίοδο από το 1955 μέχρι το 1980. Μέσα σε αυτήν την περίοδο κατασκευάστηκε ο νέος λιμενοβραχίονας.
Στις θεματικές ενότητες έχουν ενταχθεί φωτογραφίες επιβατηγών πλοίων που προσέγγιζαν το λιμάνι της Πρέβεζας καθώς και φωτογραφίες δραστηριοτήτων με επίκεντρο το χώρο του λιμανιού. Θυμίζουμε ότι η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 1η Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Αυγούστου.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Ξεκίνησαν οι εργασίες για αλιευτικό καταφύγιο Μύτικα

22/10/2021, 10:07 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Πρέβεζα γιόρτασε τα 109 χρόνια από την απελευθέρωση της

21/10/2021, 11:05 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Μαρία Νεγρεπόντη – Δεληβάνη : Ύβρις μεγατόνων το συνέδριο προς τιμήν του Αλή Πασά στα Γιάννενα

21/10/2021, 10:42 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Στην Πρέβεζα τα ιστορικά κειμήλια του Μάρκου Μπότσαρη και της Λένως Μπότσαρη

21/10/2021, 10:18 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Στην αντεπίθεση επιμελητήριο και οι εμπορικοί σύλλογοι Πρέβεζας και Ιστορικού Κέντρου για τις ανυπόστατες μεθοδεύσεις των τελευταίων ημερών

21/10/2021, 5:44 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : 76η επέτειος βύθισης του Ναρκαλιευτικού πλοίου “Πηνειός”

21/10/2021, 12:10 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites