Δύο μόνιμοι γιατροί στο Κ.Υ Πάργας και ένας στο Κ.Υ Καναλάκι

Ανδρέας Ξανθός: Στήριξη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας του Νομού Πρέβεζας με πλέγμα παρεμβάσεων

Πλέγμα  παρεμβάσεων για τη στήριξη και την αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας του Νομού Πρέβεζας δρομολογεί το αρμόδιο υπουργείο τους επόμενους μήνες.

Σε αυτό αναφέρθηκε εκτενώς  ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός το απόγευμα της Δευτέρας (4/6), απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Ν. Πρεβέζης του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ακολουθεί το  κείμενο της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης:

Πρωτολογία

Κώστας Μπάρκας: Κύριε Υπουργέ, η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί μια προοδευτική πολιτική αυτής της Κυβέρνησης, η οποία αλλάζει ριζικά τον χάρτη και τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ρίχνοντας το βάρος στην πρόληψη και στη διάγνωση.

Μέσω του νέου θεσμού των Τοπικών Μονάδων Υγείας, τα γνωστά ΤΟΜΥ, που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει και στην πόλη της Πρέβεζας η λειτουργία τους, αναμένεται να στηριχθεί και να αναβαθμιστεί περαιτέρω το Δημόσιο Σύστημα Υγείας του Νομού Πρεβέζης.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική στον χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην ύπαιθρο και ιδιαιτέρως στα Κέντρα Υγείας Πάργας, Καναλακίου και Φιλιππιάδας του Νομού Πρέβεζας. Τα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, με συνέπεια να μην λειτουργούν με εύρυθμο τρόπο.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα Κέντρα Υγείας Πάργας και Καναλακίου εφημερεύουν εναλλάξ εδώ και πολύ καιρό. Το Κέντρο Υγείας Πάργας εφημερεύει τις μονές ημέρες του μήνα και το Κέντρο Υγείας Καναλακίου τις ζυγές, την περίοδο που οι υγειονομικές ανάγκες του Δήμου Πάργας τώρα, τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι αυξημένες λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Επιπρόσθετα, το πρόβλημα οξύνεται, καθώς η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας πήρε την απόφαση για την αναστολή της εφημερίας του Κέντρου Υγείας Φιλιππιάδας από την 1η Μαΐου.

Το Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας λειτουργεί πλέον αποκλειστικά σε τακτικό πρωινό ωράριο, με αποτέλεσμα η τοπική κοινωνία να έχει αναστατωθεί και να αγωνιά για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω, επίσης, ότι τα προχθεσινά εγκαίνια του τομέα ΕΚΑΒ Μεσοποτάμου Δήμου Πάργας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υγείας κ. Γιαννόπουλου, αποτέλεσαν ένα ευχάριστο και σημαντικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή, καθώς δικαιώθηκε ένα πάγιο αίτημα εικοσιπενταετίας της τοπικής κοινωνίας. Αυτό πρέπει να τονιστεί ότι πραγματοποιήθηκε μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες για τη χώρα.

Όμως, παρά την αναβάθμιση της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και περίθαλψης των πολιτών του Δήμου Πάργας, εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Κέντρων Υγείας της Φιλιππιάδας, της Πάργας και του Καναλακίου.

Επειδή η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και θεμελιώδες δικαίωμα κάθε πολίτη αυτής της χώρας, ερωτάται ο κύριος Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου τα Κέντρα Υγείας Πάργας, Καναλακίου και Φιλιππιάδας να εφημερεύουν καθημερινά σε 24ωρη βάση και να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους και στους επισκέπτες της υπαίθρου του Νομού Πρεβέζης.

Ανδρέας Ξανθός (Υπουργός Υγείας): Αγαπητέ συνάδελφε, νομίζω ότι έχουμε ξανασυζητήσει και με εσάς προσωπικά το θέμα της δυσκολίας που υπάρχει στη στελέχωση των δύο συγκεκριμένων Κέντρων Υγείας του Νομού Πρεβέζης: του Κέντρου Υγείας Πάργας και του Κέντρου Υγείας Καναλακίου.

Η δυσκολία αυτή επιδεινώθηκε με την αποχώρηση κάποιων γιατρών από την Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου της Πρέβεζας. Διότι προκειμένου να παραμείνει αυτή σε καθημερινή εφημερία και να μπορεί να καλύπτει με αξιοπιστία τις ανάγκες των πολιτών της ευρύτερης περιοχής, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια έκανε ορισμένες αλλαγές και μετακινήσεις.

Έγινε μία προσπάθεια ορθολογικότερης διαχείρισης των ειδικευμένων γιατρών της ευρύτερης περιοχής, έτσι ώστε να διασφαλιστεί κατά την άποψή μας το μείζον. Το μείζον ήταν να είναι όρθιο και λειτουργικό το Νοσοκομείο της Πρέβεζας και ιδιαίτερα η Παθολογική του Κλινική, που είναι μία κλινική κρίσιμης σημασίας.

Αυτό το γεγονός συν η ανάγκη να ενισχυθούν τα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας Πάργας και Καναλακίου -που παρά τις επανειλημμένες προκηρύξεις που έχουν γίνει δεν υπήρξε ανταπόκριση- οδήγησαν σε αυτή τη δυσλειτουργία, ιδιαίτερα του Κέντρου Υγείας Φιλιππιάδας. Το εν λόγω Κέντρο Υγείας έχει τεθεί προσωρινά σε αναστολή εφημερίας, ξέροντας όμως πολύ καλά ότι είναι σε πολύ κοντινή απόσταση το Νοσοκομείο της Άρτας. Αν δεν κάνω λάθος, είναι περίπου στο ένα τέταρτο ο χρόνος διακομιδής. Θεωρήθηκε αυτό, λοιπόν, ως μία προσωρινή λύση, μέχρις ότου γίνουν ορισμένες συνδυαστικού τύπου παρεμβάσεις, που μπορούν να αντιστρέψουν όλη αυτή την κατάσταση.

Επίσης, να πω ότι στα Κέντρα Υγείας Καναλακίου και Πάργας υπήρξε μέριμνα σε δύο περιφερειακά τους ιατρεία να διπλασιάσουμε τον αριθμό και να τα κάνουμε από μονοθέσια διθέσια, ώστε να καλυφθούν όλες οι θέσεις. Υπηρετεί οπλίτης γιατρός σε ένα από αυτά, σε συνεννόηση με τον Στρατό.

Το σχέδιο είναι, σε προκήρυξη μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ περίπου τετρακοσίων με τετρακοσίων πενήντα θέσεων, που θα βγάλουμε μέσα στον Ιούνιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα, να υπάρξει πρόνοια για δύο θέσεις στο Κέντρο Υγείας της Πάργας και μία θέση μόνιμου γιατρού παθολόγου ή γενικού γιατρού για το Κέντρο Υγείας Καναλακίου.

Επίσης, σκοπεύουμε να μετατραπούν αυτά τα δύο Κέντρα Υγείας με ειδική νομοθετική ρύθμιση στο καθεστώς του άγονου τύπου Α΄, που δίνει επιπλέον κίνητρα και τη δυνατότητα στη συνέχεια, μετά από μια πενταετία, να μετακινηθούν σε άλλες κεντρικές δομές του συστήματος υγείας. Αυτό είναι ένα ισχυρό κίνητρο προσέλκυσης. Όπου ισχύει αυτό το καθεστώς, έχουμε καλύτερη στελέχωση.

Φυσικά, ο στόχος μας είναι στο Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας να αποκατασταθεί γρήγορα το διευρυμένο ωράριο, δηλαδή μέχρι αργά το βράδυ. Κρίνεται από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και από τα στοιχεία προσέλευσης των ασθενών τη βραδινή ώρα, ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις εικοσιτετράωρης λειτουργίας, δεδομένου ότι είναι και πάρα πολύ κοντά το Νοσοκομείο της Άρτας.

Επίσης -αυτό είναι κάτι το οποίο διερευνούμε αυτές τις ημέρες- έχουμε μια διαθεσιμότητα δύο ειδικευμένων γιατρών από Κέντρα Υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας να μετακινηθούν φέτος στο Κέντρο Υγείας της Πάργας. Κάνουμε μια προσπάθεια συνεννόησης ανάμεσα στις Υγειονομικές Περιφέρειες, για να διευκολυνθεί αυτή η μετακίνηση και να καλυφθεί όσο γίνεται σε μονιμότερη βάση – και με ειδικευμένους γιατρούς φυσικά- αυτό το κενό που έχει δημιουργηθεί. Παράλληλα, επιδιώκουμε την ενίσχυση της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Πρέβεζας με έναν επιπλέον επικουρικό γιατρό και με δύο ιδιώτες γιατρούς που θα προσληφθούν με «μπλοκάκι» για να μπορέσουν να καλύπτουν τις εφημερίες.

Άρα, μέσα από ένα πλέγμα συνολικών παρεμβάσεων εκτιμούμε ότι γρήγορα θα δημιουργήσουμε συνθήκες μεγαλύτερης ευστάθειας στη στελέχωση και του Νοσοκομείου, που είναι το μείζον, αλλά και των όμορων Κέντρων Υγείας, που αντιλαμβάνομαι ότι ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο επιβαρύνονται πάρα πολύ λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης.

 

Δευτερολογία

Κώστας Μπάρκας: Κύριε Υπουργέ, δεν χωράει αμφιβολία ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης να σώσει την καρδιά του συστήματος υγείας στον Νομό Πρέβεζας και να τοποθετήσει γιατρούς στο Νοσοκομείο έχει γίνει πραγματικότητα. Πλέον το Νοσοκομείο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015 έχει νομίζω πάνω από τον διπλάσιο αριθμό γιατρών. Και είναι γεγονός ότι αυτός ήταν ο πρωταρχικός στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου, κάτι το οποίο έγινε αποδεκτό και από τη τοπική κοινωνία.

Όντως, οφείλω να πω ότι το πρόβλημα της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας δημιουργήθηκε ακριβώς τα τελευταία χρόνια -ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια- διότι έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχουν φύγει από το σύστημα αρκετοί γιατροί με τη διαδικασία της συνταξιοδότησης κι επειδή δεν είχε προβλεφθεί η αντικατάστασή τους αυτό δυσκολεύει πάρα πολύ το ζήτημα των Κέντρων Υγείας.

Οφείλω να πω όμως ότι υπάρχει μία -αν θέλετε- ακατανόητη, κατά την άποψή μου, απόφαση για τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας. Τους χειμερινούς μήνες ας πούμε ότι βγαίνουν οι εφημερίες με τον τρόπο λειτουργίας των δύο Κέντρων Υγείας, Καναλακίου και Πάργας, ακριβώς επειδή μειώνεται ο πληθυσμός της περιοχής. Έχει κόσμο η περιοχή. Ζουν αγρότες εκεί και πληθυσμός πολύς. Το καλοκαίρι, όμως, ο πληθυσμός αυξάνεται πάρα πολύ, λόγω της παρουσίας των τουριστών στην ευρύτερη περιοχή. Άρα, όπως καταλαβαίνετε, η εναλλάξ εφημερία των δύο Κέντρων Υγείας, και ιδιαίτερα του Κέντρου Υγείας Πάργας, είναι μεγάλο πρόβλημα, διότι έρχεται σε κίνδυνο η ζωή των ανθρώπων, των τουριστών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Εγώ ακούω χαρμόσυνα τις τρεις θέσεις τις οποίες ανακοινώσατε, δύο για το Κέντρο Υγείας Πάργας και μία για το Κέντρο Υγείας Καναλακίου. Επίσης, με χαρά ακούω το γεγονός ότι θα χαρακτηριστούν Κέντρα Υγείας τύπου Α΄ τα δύο αυτά Κέντρα Υγείας, κάτι το οποίο αποτελούσε αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

Οφείλω όμως να σας πω κάτι, κύριε Υπουργέ. Δεν γνωρίζω από πού προκύπτει η ανακοίνωσή σας για το Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας, το οποίο θα λειτουργεί όχι σε εικοσιτετράωρη βάση, αλλά μέχρι τις 23.00΄, απ’ ό,τι κατάλαβα, διότι αυτό δεν έχει αποτυπωθεί σε κανένα σχέδιο του Υπουργείου Υγείας μέχρι στιγμής. Σε συναντήσεις που είχαμε μάλιστα με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Υπουργείου, νομίζω ότι ούτε ο ίδιος είχε ανακοινώσει κάτι τέτοιο.

Επίσης, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας πω ότι βεβαίως υπάρχουν γιατροί οι οποίοι θέλουν να έρθουν και να βοηθήσουν τα δύο Κέντρα Υγείας Πάργας και Καναλακίου. Αναφέρομαι στην μετακίνηση των δύο γιατρών, που είπατε, από τη Βόρειο Ελλάδα. Οφείλω επίσης να σας πω, όμως, ότι υπάρχουν αρκετά Κέντρα Υγείας της ευρύτερης περιοχής της Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία ανήκει και ο Νομός Πρέβεζας, που θα μπορούσαν ενδεχομένως, με μία συζήτηση μαζί τους ή με κάποια παραπάνω βοήθεια στους ίδιους, να μπορέσουν τουλάχιστον να κάνουν τις εφημερίες, τώρα που έχει ξεκινήσει ήδη η τουριστική περίοδος.

Ανδρέας Ξανθός (Υπουργός Υγείας): Νομίζω πως δεν χωρά αμφιβολία ότι έχουμε μια δυσκολία στελέχωσης των συγκεκριμένων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που έχουν γίνει, το ξανατονίζω. Επίσης, πρέπει να αναγνωριστεί ότι έγιναν προσπάθειες μετακίνησης και από όμορες δομές. Έχω εικόνα ότι και από το Κέντρο Υγείας, από το ΠΕΔΥ δηλαδή, της πόλης των Ιωαννίνων υπήρξε μετακίνηση για να καλυφθούν εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Πάργας, ειδικά τη θερινή περίοδο που υπάρχει αυξημένη ζήτηση.

Αγαπητέ μου συνάδελφε, όσο αυτή την περίοδο υπάρχει σε ισχύ ένα καθεστώς όπου η πλειονότητα των νέων γιατρών μεταναστεύει στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί δραματικά η διαθέσιμη δεξαμενή ειδικευμένων γιατρών στη χώρα -θυμίζω ότι λείπουν περίπου δεκαοκτώ χιλιάδες γιατροί, οι οποίοι τα χρόνια της κρίσης έχουν μετακινηθεί, υπήρξε μια μεγάλη διαρροή επιστημονικού δυναμικού, ιδιαίτερα στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης- όσο υπάρχει, λοιπόν, αυτή η μειωμένη διαθεσιμότητα γιατρών στη χώρα μας, τόσο θα υπάρχουν προβλήματα κάλυψης, ειδικά σε ορισμένες νησιωτικές, άγονες, δυσπρόσιτες περιοχές.

Η προσπάθεια που κάνουμε είναι με τον πιο ορθολογικό τρόπο να αξιοποιήσουμε το υπάρχον δυναμικό. Αυτό δημιουργεί δυσκολίες. Όταν κάνεις εμβαλωματικές λύσεις, προφανώς υπάρχουν και παρενέργειες ή καμιά φορά μπορεί να μην υπάρχουν και οι καλύτεροι δυνατοί χειρισμοί.

Το σχέδιο είναι με επιπλέον κίνητρα, όπως είπα πριν, να ενισχύσουμε την προσπάθεια μόνιμης κάλυψης. Όταν συμβεί αυτό, θα επανεξεταστούν τα δεδομένα. Γι’ αυτό είπα ότι για τη Φιλιππιάδα επί του παρόντος το πλάνο είναι να αυξήσουμε τη δυνατότητα λειτουργίας του Κέντρου Υγείας και στο απογευματινό ωράριο, ως πρώτο βήμα, κι αν υπάρξει επάρκεια ιατρικού δυναμικού που να μας επιτρέπει την εικοσιτετράωρη λειτουργία του, να το ξανασυζητήσουμε. Η εικόνα πάντως που μου έχει μεταφερθεί από την 6η ΥΠΕ και με τα δεδομένα προσέλευσης ασθενών, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, είναι ότι αυτό επί του παρόντος δεν δημιουργεί σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα, με δεδομένη τη γειτνίαση με το Νοσοκομείο της Άρτας.

Αντίστοιχα είναι και το θέμα της εναλλάξ εφημερίας, που νομίζω ότι επίσης ο στόχος θα πρέπει να είναι να αποκτήσουν αυτά τα δύο Κέντρα Υγείας, που επιβαρύνονται το καλοκαίρι, μια αυτοδυναμία στην κάλυψη και τη στελέχωσή τους.

Θεωρώ ότι πραγματικά είναι κρίσιμο το ότι το Νοσοκομείο της Πρέβεζας πλέον έχει μια σαφώς πιο σταθεροποιημένη στελέχωση και λειτουργία. Έχει ενισχυθεί με δέκα επικουρικούς γιατρούς, από ό,τι είδα αυτές τις μέρες κι έχουν προκηρυχθεί και αρκετές θέσεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ που είναι σε εξέλιξη.

Νομίζω ότι χρειάζεται πραγματικά να επιμείνουμε σε αυτή την προσπάθεια και κυρίως αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό έγκαιρης κάλυψης αναγκών στο σύστημα υγείας. Αυτό νομοθετήσαμε προχθές, τη δυνατότητα κατ’ αναλογίαν με τους επικουρικούς γιατρούς να μπορούμε να προσλάβουμε λοιπό επικουρικό προσωπικό, μέσα από ένα διαφανές και ευέλικτο σύστημα με λίστες ανά ειδικότητα σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, νοσηλευτών, τεχνολόγων, παρασκευαστών, άλλων επαγγελματιών υγείας, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα πολύ μεγάλα κενά του συστήματος υγείας αυτή την περίοδο.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites