Το τσιγάρο και οι πολιτικοί: Σύγκριση μέτρων και αποτελεσμάτων

Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος (4/6/2018)

Εισαγωγή

Όλοι έχετε ακούσει για τους πολλούς νεκρούς  Αμερικανούς στον πόλεμο του Βιετνάμ, που κράτησε από το Νοέμβρη του 1955 ως τις 30/Απριλίου/1975.

Επίσης όλοι ξέρουμε ότι στο 2ο  Παγκόσμιο πόλεμο από το βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ (7/Δεκεμβρίου/1941), από την Απόβαση της Νορμανδίας (6/Ιουνίου/1944), μέχρι τις δυο ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα (6/Αυγούστου/1954) και Ναγκασάκι (8/Αυγούστου 1945) σκοτώθηκαν αμέτρητοι Αμερικανοί στρατιώτες και αξιωματικοί.

Εκείνο που ΔΕΝ ξέρουμε είναι ότι το τσιγάρο, που με τόση φροντίδα κάποιοι βάζουν στη  τσέπης τους ή στην τσάντα τους, έχει σκοτώσει πολλαπλασίως περισσότερους Αμερικανούς!!

Αυτό το ξέρουν όλοι οι ασχολούμενοι με τη Δημόσια Υγεία, όλοι οι ασχολούμενοι με επιδημιολογικές μελέτες, με νοσοκομεία, με κόστος νοσηλείας κλπ, και γι αυτό σε όλο τον κόσμο έχουν πάρει την ίδια ομοιόμορφη και ενιαία απόφαση.

Απαγορεύουν το κάπνισμα σε όλους τους χώρους που συγκεντρώνονται πολλά άτομα, με δυο προφανείς στόχους:

Α) Να αποφύγουν το «παθητικό κάπνισμα» οι μη καπνιστές, και

Β) Οι καπνιστές να καπνίσουν λιγότερα τσιγάρα τη  ημέρα, άρα να το περιορίσουν και να κάνουν έτσι καλό στον εαυτό τους.

Μερικά στοιχεία

Εμένα σαν παλιό εκπαιδευτικό ΔΕΝ με ενδιαφέρει τόσο αν κάποιος πεθάνει στα 60 χρόνια του, ενώ θα μπορούσε να φτάσει στα 85. Αποφάσισε να αυτοκτονήσει και το έκανε! Συντόμευσε τη ζωή του κατά 20-25 χρόνια, όπως λένε οι ειδικοί.

Εμένα με ενδιαφέρει κυρίως η νεολαία. Τα νέα παιδιά, οι έφηβοι των 10-15 ετών που δυστυχώς αρχίζουν να καπνίζουν, χωρίς να φαντάζονται τις συνέπειες.

Είναι παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση, που νομίζουν ότι αν κυκλοφορήσουν με ένα τσιγάρο στο χέρι, αμέσως θα «κερδίσουν» γοητεία…

Είναι παιδιά που μιμούνται κακά πρότυπα (γονείς, δασκάλους, ηθοποιούς, τραγουδιστές κλπ), χωρίς να υποψιάζονται πόσες προσπάθειες έχουν κάνει τα «πρότυπα»  για να το κόψουν ή να το περιορίσουν.

Είναι παιδιά που ΔΕΝ ασχολούνται με τον αθλητισμό, άρα δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει να ανεβαίνεις μερικά σκαλιά και να αγκομαχάς.

Είναι παιδιά άβουλα που παρασύρονται από τις διαφημίσεις, χωρίς να ξέρουν ότι ο καουμπόι της Άγριας Δύσης πέθανε νεότατος από καρκίνο του πνεύμονα.

Για όλα αυτά τα παιδιά έρχεται η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και:

Α) Προτείνει  την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους του δημόσιους χώρους, όπως νοσοκομεία, μεταφορικά μέσα, σχολικές μονάδες, πανεπιστήμια, εστιατόρια, καφενεία, θέατρα και κινηματογράφους (χειμερινά και θερινά), παιδικές χαρές, γήπεδα, κλπ.

Β) Προτείνει  να ενισχυθούν τα δικαιώματα των ΜΗ καπνιστών, και κυρίως των ανηλίκων, και

Γ) Προτείνει την αύξηση  του φόρου για τον καπνό και τα τσιγάρα για να γίνουν απρόσιτα για την τσέπη των πολλών.

Δεδομένα

Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ σκληρά.

-Μέχρι το έτος 2025, αν ΔΕΝ ληφθούν πολύ αποτελεσματικά μέτρα, θα πεθαίνουν κάθε μέρα πάνω από 30.000 νέοι άνθρωποι, ηλικίας κάτω των 25 ετών.

-Αυτό σημαίνει 11.000.000 θανάτους το χρόνο, σε νέα αγόρια και κορίτσια κάτω των 25 ετών, μόνο από το τσιγάρο και το κάπνισμα…

Τα δεδομένα για την Ελλάδα είναι τραγικά. Στην Ελλάδα πάνω από 15.000 άτομα πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο, μόνο από το κάπνισμα…

Δεν υπολογίζουμε τους θανάτους από τροχαία, ναρκωτικά, και άλλα αίτια…

Τι κάνουν οι ξένοι;

Σε όλο τον κόσμο από Αμερική, Ευρώπη, Τουρκία, Κίνα, Ιαπωνία μέχρι της Αυστραλία απαγορεύεται το κάπνισμα παντού.

Πρόσφατα ήμουν σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Όλα τα δωμάτια των ξενοδοχείων στην Βουλγαρία είχαν την παρακάτω ταμπέλα:

Για αυτό το πρόστιμο των 100 ευρώ όλοι οι Έλληνες θεριακλήδες κατέβαιναν στο ισόγειο, έβγαιναν στο πεζοδρόμιο και κάπνιζαν μόνο εκεί…

Στη Ρουμανία το κάπνισμα δεν απαγορευόταν μόνο στους κλειστούς χώρους, αλλά και στους ανοιχτούς. Σε πάρκα άλση, δάση, κλπ. Υπήρχαν παντού μεγάλες πινακίδες, περίπου στο ύψος της κεφαλής ενός κανονικού ανθρώπου για να το βλέπουν και να το εφαρμόζουν όλοι.

Φυσικά είναι αδιανόητο να καπνίσει κάποιος μέσα σε λεωφορεία ΚΤΕΛ, υπεραστικά, αστικά, πούλμαν, τρένα, εστιατόρια, καφενεία, κλπ.

Μπήκαμε στη Βουλή της Ρουμανίας που την λένε το «Παλάτι του Λαού».

Φυσικά παντού υπήρχαν σήματα σαν κι αυτό  που ακολουθεί.

Εκτός από τα απαγορευτικά σήματα, υπήρχε και μεγάλος πίνακας ανακοινώσεων σε πολλές γλώσσες που απαγόρευε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, το κάπνισμα κλπ.

Δες τις κουκίδες 5 και 6.

Επίλογος

Όλα αυτά συμβαίνουν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, ενώ σε όλα τα κράτη υπάρχει ομοφωνία στην εφαρμογή των αντικαπνιστικών πολιτικών.

Έτσι το κάπνισμα μειώνεται ραγδαία και στους νέους, και στις γυναίκες, και στους άντρες.

Εδώ στην Ελλάδα έχουμε άλλα δεδομένα.

Κάποιοι πολιτικοί –από όλα τα κόμματα – έχουν κάνει αντικαπνιστικούς νόμους, έχουν κάνει προσπάθειες, έχουν δώσει μικρές, χαμένες μάχες.

Άλλοι πολιτικοί, από όλα τα κόμματα, καπνίζουν ακόμη και μέσα στην κυρίως αίθουσα της Βουλής, ενώ το ρεκόρ κατέχει ο υφυπουργός Υγείας Κος Πολάκης ο οποίος πολλές φορές έχει φωτογραφηθεί να καπνίζει ΜΕΣΑ σε κλειστές αίθουσες του Υπουργείου Υγείας, παρουσία δημοσιογράφων και φωτογράφων!

Τι θα κάνετε εσείς; Ότι σας φωτίσει το μυαλό σας. Αλλά βάλτε στη ζυγαριά και τούτο. Αν πεθάνετε 20-25 χρόνια νωρίτερα, τότε  η γυναίκα σας ή ο άντρας σας, τα παιδιά σας, οι φίλοι και γνωστοί, τα αδέρφια σας και ο περίγυρος που σας αγαπάει, τι αισθήματα θα έχουν;

Ποιός θα σας αντικαταστήσει;

Είναι δυνατόν η «απόλαυση» ενός καρκινογόνου τσιγάρου να «μετράει» περισσότερο από την αγάπη των ανθρώπων σας;

Ο σωστός δρόμος είναι ένας:

Οι μικροί ΔΕΝ το αρχίζουν ποτέ, οι μεγάλοι το κόβουν αμέσως…

Μακάρι να επικρατήσει η λογική…

Κυτίνος Ευάγγελος


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το έθιμο με τα πολυσπόρια

20/11/2023, 11:54 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Απελευθέρωση της πόλεως τοπική εορτή (του Θεόδωρου Δράκου)

24/10/2023, 8:56 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής (Β΄Μέρος)

24/10/2023, 7:46 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στοιχεία και μαρτυρίες για τη Νικόπολη στη γραμματεία της βυζαντινής εποχής

23/10/2023, 3:31 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Παναγία η Πρεβεζάνα

14/08/2023, 9:35 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Αντί επικηδείου για τον Γιώργο Ι. Μουστάκη

20/07/2023, 12:20 μμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο. 49 χρόνια Κατοχής (του Γιάννη Γιώτη)

20/07/2023, 11:00 πμ

ΑΠΟΨΗ, ΑΡΘΡΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Πνιγμοί στην θάλασσα και ασφαλής κολύμβηση (του Απόστολου Κατσανάκη)

18/07/2023, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites