ΠΡΕΒΕΖΑ : “Η πολιτεία “κάρφωσε” το καρκίνο πάνω από τα κεφάλια μας” – Να φύγει άμεσα ο αμίαντος από τον Ωρωπό ζητούν οι κάτοικοι και το Δημοτικό Συμβούλιο

Υπέρ του ψηφίσματος της επιτροπής των κατοίκων του Ωρωπού για την απομάκρυνση και αντικατάσταση των περίπου πάνω από 100 στεγών αμιάντου ,τάχθηκε με ομόφωνη απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 30 Μαϊου στο Δημαρχείο. Όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν στο να συσταθεί επιτροπή παρακολούθησης και να κατατεθεί αίτημα στα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης και Οικονομίας, στο οποίο θα γίνεται αναφορά του ιστορικού της κατασκευής των σπιτιών και καταγραφή της πραγματικής κατάστασης σήμερα, με αίτημα την αντικατάσταση των στεγών μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων (πχ ΕΣΠΑ) ή ακόμα και μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι κάτοικοι του χωριού.

Την συζήτηση του θέματος άνοιξε ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπέιρωσης κ. Σήφης Σπυράκος, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στο πως ο Ωρωπός Πρέβεζας, φορτώθηκε από το 1976 έως και σήμερα το καρκινογόνο υλικό του αμιάντου, το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για τον θάνατο πολλών κατοίκων του χωριού οι οποίοι έχασαν τη ζωή του  από  το καρκίνο.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Σπυράκος είπε μεταξύ άλλων “Ο Νέος Ωρωπός άρχισε να κατοικείται το 1974. Όταν μας έδωσαν αυτά τα σπίτια δεν υπήρχε ελενίτ, ήταν πλάκα. Το 1976 και ενώ ο Αμίαντος ήταν απαγορευμένος (όχι στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη) θεώρησαν καλό να μας βάλουν σκεπές με αμίαντο. Από τότε αρχίζουμε και μετράμε απώλειες. Μέχρι και στη Βουλή έφτασε το θέμα, δεν έγινε κάτι. Δεν μας έφτανε ο Αμίαντος μας έβαλαν και τις κεραίες κινητής για να μην ξεφύγει κανένας … Διαχρονικά κανένας δεν έκανε τίποτα.  (…) Υπάρχει και το χειρότερο. Κάποιοι τις αλλάξανε τις σκεπές. Τον αμίαντο τι τον κάνανε;Τον πέταξαν δίπλα και πήγαν κάποιοι κτηνοτρόφοι και όσα κομμάτια ήταν καλά τα πήραν και σκέπασαν τους στάβλους. Τόσα χρόνια το πρόβλημα διαιωνίζεται και εμείς τίποτα. Από το 2008 μέχρι σήμερα το μόνο πράγμα που άλλαξε είναι ότι κάποιοι λείπουν … Ο Δήμαρχος το ξέρει το θέμα. Έχει και αυτός τις ευθύνες του. Δεν έκανε κάτι. Είναι καιρός να κάνουμε, πρέπει να κάνουμε. Εμείς ζητάμε να έρθουν και να πάρουν τον ελενίτ (αμίαντο), το πως θα τον πάρουν είναι δική τους δουλειά δεν είναι δική μας και να μας αποκαταστήσουν τις στέγες. Θέλουμε και μία πρόσκληση προς το Δημόκριτο να γίνει μια έρευνα, σε τι βαθμό επικινδυνότητας βρίσκεται όλο το χωριό.(…) Εμείς απευθυνθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο έχοντας στο μυαλό μας ότι είναι το πρώτο βήμα για να λύσουμε το πρόβλημα μας. Αν ο Δήμος θέλει να βοηθήσει πιστεύω ότι μπορεί. Εάν εμείς δεν βρούμε ανταπόκριση θα πρέπει να πάμε σε κάποιου τύπου αγώνα. Ήρθαμε εδώ σήμερα και φέραμε το θέμα για να έχουμε κάποιο συμπαραστάτη.”

Στη συνέχεια το λόγο πήρε το μέλος της επιτροπής των κατοίκων του Ωρωπού κ. Ελένη Φλουρή η οποία έθεσε με το πιο ξεκάθαρο τρόπο την επιθυμία των πολιτών να φύγει άμεσα ο αμίαντος. “Η κοινή λογική λέει ότι το υπέρτατο αγαθό είναι η υγεία μας και έχει μεγαλύτερη αξία από την δική μας υγεία των παιδιών μας. Ο Δήμος και οι βουλευτές μέχρι ένα σημείο έκαναν τις ενέργειες που έπρεπε να κάνουν, αλλά κάπου κόλλησε. Που κόλλησε; Στο ότι αξιολογούν ακριβότερο το κόστος από την υγεία. Είναι μαθηματικό το θέμα. Εγώ, θεωρώ ότι κάθε μαθηματικό πρόβλημα έχει μία λύση. Άρα θα πρέπει να βρεθεί μαθηματικά η λύση. Θέλει ισχυρότερη βούληση και πιο μεγάλη αποφασιστικότητα. Ας ξεκινήσει η νομοθεσία να τηρείται. Η Νομοθεσία λέει ότι  γύρω από τα δημοσιά κτίρια (νοσοκομεία, σχολεία κτλ) απαγορεύεται ο αμίαντος. Εμάς το σχολείο μας περιβάλλεται από αμίαντο. Υπάρχουν λύσεις. Θέλουμε απλά να φύγει ο αμίαντος.” τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Φλουρή.

Από την πλευρά του επικεφαλής της ΑΣΥΠ κ. Τάκης Παππάς έριξε τα βέλη του στη πολιτεία η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά δημιούργησε αυτό το πρόβλημα και η ίδια θα πρέπει να το λύσει.”Εδώ κάνουμε συζήτηση για ένα θέμα το οποίο έπρεπε να είχε λυθεί όχι φέτος, όχι πέρσι ούτε πρόπερσι αλλά από δεκαετίες πριν. Οι κάτοικοι ζητούν ενέργειες σίγουρες και άμεσες. Μην ξεχνάτε ότι στο ελενίτ, εκείνο που κάνει ζημιά μεγάλη είναι τα ρινίσματα. Το κράτος το οποίο πήγε να κάνει καλό, αλλά δημιούργησε αυτό το πρόβλημα, το κράτος πρέπει να το λύσει.” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς

Καταλυτική για την έκβαση της συζήτησης ήταν η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης “Δύναμη Ενότητας και Δημιουργίας” κ. Διονύση Καλλίνικου, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που αναφέρθηκε στη χρηματοδοτικό εργαλείο που μπορεί να “επιστρατευθεί” για τη λύση του προβλήματος και δεν είναι άλλο από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, στο οποίο προβλέπονται δαπάνες για την περιβαλλοντική αποκατάσταση ρυπασμένων χώρων όπως είναι αυτός του Ωρωπού.

“Καιρό τώρα παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας η ανάληψη πρωτοβουλίας τόσο από την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και από άλλους φορείς που ενδιαφέρονται για την εξάλειψη δυσμενών επιπτώσεων για την υγεία των πολιτών, αφού έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι οι πλάκες από αμίαντο – ελενιτ ευθύνονται για ασθένειες όπως ο καρκίνος και για το λόγο αυτό επισπεύδουν τις διαδικασίες αντικατάστασης του αμιάντου. Το κόστος σε αυτές τις περιπτώσεις σε ιδιωτικά κτίσματα, αποθήκες και ακόμα και σε διάφορα επαγγελματικά κτίρια μπορεί να καλυφθεί μέσω ΕΣΠΑ ή άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς,  η αντικατάσταση τους γίνεται για το κοινό όφελος και για την προστασία των πολιτών σε ότι αφορά την υγεία. Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο του επιχειρησιακού προγράμματος προβλέπεται σχετικά η βελτίωση διαχείρισης – απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων , περιβαλλοντικές αποκαταστήσεις ρυπασμένων χώρων στον εθνικό σχεδιασμό πρόληψης παραγωγής αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως πολλές περιοχές στη χώρα μας θέλουν αντικατάσταση στεγών από αμίαντο, όπως συνέβη και στη Καστοριά το 2014. (…) Είμαστε όλοι υπόλογοι γιατί σύμφωνα με το Νόμο ο οποίος αναφέρει ότι : όποιος προκαλεί ρύπανση ή ρυπαίνει το περιβάλλον με πράξη ή παράληψη που αντιβαίνει στις διατάξεις του νόμου ή των κανονιστικών πράξεων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 1ος έτους και χρηματική ποινή εως 60 χιλιάδες ευρώ.” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καλλίνικος.

Στη γραμμή του κ. Καλλίνικου κινήθηκε και ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαϊλης ο οποίος πρότεινε να παρθεί ομόφωνη απόφαση για την υποβολή αιτήματος στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομίας και Ανάπτυξης, ώστε να ενταχθεί αυτή η δράση απομάκρυνσης των στεγών από ελενίτ σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) των υπουργείων αυτών ή της περιφέρειας και όλες οι ενέργειες να γίνουν σε συνεργασία πάντα και με την περιφέρεια.

Ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Νίτσας είπε πως για το συγκεκριμένο θέμα, όπως και για όλα τα σημαντικά θέματα θα πρέπει να υπάρχει ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης, ενώ τόνισε ότι υπεύθυνη το θέμα του αμιάντου στον Ωρωπό είναι η συντονισμένη πολιτεία και αυτή  θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “μας κάρφωσε το καρκίνο πάνω από τα κεφάλια μας. ”

Τέλος, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν για το θέμα πρότειναν τη πραγματοποίηση συνάντησης όλων των φορέων ( Δημάρχου, Αντιπεριφερειάρχη και των βουλευτών) ώστε συντεταγμένα να γίνει η διεκδίκηση της απομάκρυνσης και αποκατάστασης των στεγών αμιάντου από τον Ωρωπό, καθώς επίσης και τη σύσταση επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την όλη εξέλιξη των ενεργειών.

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites