ΠΡΕΒΕΖΑ : “Οι ρυθμίσεις των δανείων του τέως ΟΕΚ απόδειξη νέας στεγαστικής πολιτικής για την κάλυψη πραγματικών αναγκών”

Με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας και του Υπουργείου Εργασίας πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με την ρύθμιση των δανείων που είχαν δοθεί από κεφάλαια του τέως ΟΕΚ.

Στην εκδήλωση μίλησε και εξήγησε τις σχετικές ρυθμίσεις ο σύμβουλος του Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας Μάριος Μουζάλας.

(Παραθέτουμε περιληπτικά βασικά σημεία της ομιλίας του)

Ο τέως ΟΕΚ καταργήθηκε το 2012 και ενσωματώθηκε στον ΟΑΕΔ, ο οποίος ανέλαβε και το «κλείσιμο» των υποθέσεων που παρέμειναν σε εκκρεμότητα. Στο διάστημα αυτό ολοκληρώθηκαν διάφορες εκκρεμείς υποθέσεις όπως οικισμοί που ήταν στο στάδιο κατασκευής ,χορήγηση ήδη εγκεκριμένων δανείων ,εκκίνηση διαδικασίας έκδοσης οριστικών παραχωρητηρίων σε 11500 κατοικίες κλπ

Η απόφαση της Υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και οι ρυθμίσεις που θεσπίζει εντάσσεται ακριβώς στο πλαίσιο εκκαθάρισης των εκκρεμοτήτων που παρελήφθησαν από τον καταργηθέντα ΟΕΚ.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που επιλύουν ένα πρόβλημα που έρχεται από το 1970, διαιωνίζεται μέχρι σήμερα και έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες δανειολήπτες. Ορισμένα ενδεικτικά χαρακτηριστικά στοιχεία της αδυναμίας πληρωμής και της συνεχούς όξυνσης του προβλήματος, είναι :

– Το 73% των δανειοληπτών είναι μη ενήμεροι (ληξιπρόθεσμες οφειλές )

– Το σύνολο του χρέους ξεπερνά το 1.5 δις €

– Οι επιβληθέντες Τόκοι Υπερημερίας ξεπερνούν το 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών και αγγίζουν τα 250 εκ €

– Ο ΟΑΕΔ ,την περίοδο 2016 -2017 εισέπραξε 54 εκ € ενώ την ίδια περίοδο δημιουργήθηκαν νέα χρέη ύψους 46 εκ €

Η εφαρμογή των μέτρων της Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α.) απαλλάσσει περίπου 47 χιλ δανειολήπτες από κάθε δανειακή υποχρέωση, ενώ όσοι παραμένουν θα δουν τις μηνιαίες τους δόσεις να μειώνονται κατά 50% έως και 70%.

Η Υ.Α επαναπροσδιορίζει το ύψος του δανείου και ορίζει νέους και ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Τα βασικότερα σημεία των Ρυθμίσεων είναι :

– Απαλλαγή των δανειοληπτών που η σημερινή τους οφειλή είναι έως 6.000€ ή έχουν αποπληρώσει το 60% του δανείου τους (περίπου 47 χιλ)

– Διαγραφή κάθε είδους επιβληθέντος τόκου και υπολογισμός όσων τόκων καταβλήθηκαν, σαν αποπληρωμή κεφαλαίου

– Επαναπροσδιορισμός του Ύψους του Δανείου με ελάφρυνση του κατά 15%, για όλους τους δανειολήπτες

– Επιπλέον ελάφρυνση κατά 10%για τις λεγόμενες «ευάλωτες» ομάδες (συνταξιούχοι, χηρεία, αναπηρία, μονογονεικές οικογένειες, ΑμΕΑ κλπ) και κατά 20% για τους πολύτεκνους.

– Προστασία των ανέργων και των ευρισκόμενων σε αντικειμενική κατάσταση αδυναμίας πληρωμής

– Αύξηση κατά 10 έτη του προβλεπόμενου χρόνου αποπληρωμής

– Θέσπιση ευνοϊκών όρων σε περίπτωση ταχύτερης αποπληρωμής

Ήδη από την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 λειτουργεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ρύθμιση του δανείου τους.

Η Υ.Α αφορά αποκλειστικά δάνεια από κεφάλαια του τ. ΟΕΚ και έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων Υ.Α που αφορούν τις εργατικές κατοικίες στους οικισμούς του τ. ΟΕΚ

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε το 2016 και υπήρξε σοβαρή δυσκολία (και αντίστοιχη καθυστέρηση ) στην συλλογή των αναγκαίων στοιχείων

Από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν διαπιστώνεται ότι ο τομέας αυτός αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες τ. ΟΕΚ. Αφορά χρέος 1463.068 € , 81 785 δανειολήπτες και εκτείνεται χρονικά σε περίοδο τουλάχιστον προ του 1996 (υπάρχουν δάνεια σε εκκρεμότητα από την δεκαετία 1980 )

Τα στοιχεία αποδεικνύουν την αδυναμία είσπραξης από τον Οργανισμό, το αδιέξοδο των δανειοληπτών και την παγίωση του χρέους

Ενδεικτικά : έσοδα από δάνεια 2016-17 54,7 εκ €

Νέες οφειλές 18/3/2016 – 20/1/17 46 εκ €

Δηλ έχουμε απομείωση του χρέους μόλις κατά 8.7 εκ € ή σε ετήσιο ποσοστό 0.60 %

Το σύνολο των μέτρων που έως σήμερα έχουν παρθεί εξασφαλίζουν συνολικά σε 120 χιλ. οικογένειες την απόκτηση της κατοικίας τους με όρους αξιοπρέπειας και ανάλογους της οικονομικής και οικογενειακής τους κατάστασης. Από την άποψη αυτή οι Υ.Α αποτελούν την μεγαλύτερη Στεγαστική Πολιτική Παρέμβαση που έγινε έως σήμερα στην χώρα.

Οι Υπουργικές Αποφάσεις αποκαθιστούν τις έννοιες της Κοινωνικής Παροχής και Αλληλεγγύης στην θέση μίας Πολιτικής Κερδοσκοπίας και Πελατειακών σχέσεων που ασκήθηκε στο παρελθόν σε βάρος των εργαζομένων.

Σήμερα το Υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ συλλέγουν από τις Τράπεζες (μιας και ο τέως ΟΕΚ δεν παρέδωσε αρχεία στον ΟΑΕΔ) και επεξεργάζονται στοιχεία για τα Τραπεζικά Δάνεια με Επιδότηση Επιτοκίου, διερευνώντας την δυνατότητα λήψης μέτρων ανακούφισης και αυτής της ομάδας δανειοληπτών ( ξεπερνούν τις 60 χιλ)

Τα παραπάνω μέτρα δεν αποτελούν αποσπασματικά μέτρα αλλά εντάσσονται σε ένα Στρατηγικό Σχεδιασμό του Υπουργείου και της Κυβέρνησης

Η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων που άφησε πίσω του ο τ. ΟΕΚ και το Παλαιό Πολιτικό Σύστημα αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την χάραξη και άσκηση μίας Νέας Στεγαστικής Πολιτικής κάλυψης των Πραγματικών Αναγκών Στέγης.

Δεν ξεχνάμε τις χιλιάδες των εργαζομένων που έως και σήμερα δεν έχουν λάβει κάποιου είδους Στεγαστικής συνδρομής. Στην κατεύθυνση αυτή το Υπουργείο εργάζεται για την χάραξη και άσκηση μιας πραγματικά Νέας Πολιτικής Στέγης με κύρια χαρακτηριστικά την Κοινωνική Αλληλεγγύη, την Διαφάνεια ,την κάλυψη πραγματικών και όχι Πελατειακών αναγκών, την αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους εργαζομένους

Τα μέτρα που ήδη έχουν παρθεί αποτελούν απόδειξη και δείγμα αυτής της Νέας Πολιτικής

Επιτροπή Στεγαστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites