ΠΡΕΒΕΖΑ : Ευρεία σύσκεψη για το κατολισθητικό φαινόμενο στην Κρυοπηγή

Η κήρυξη της Τ.Κ Κρυοπηγής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (ανεξάρτητα από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται η Π.Ε Πρέβεζας έως την 1η Ιουνίου λόγω των πλημμυρικών φαινομένων του Νοεμβρίου) αναδείχθηκε ως κεντρικό ζητούμενο κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε Πρέβεζας με την συμμετοχή φορέων και κατοίκων της περιοχής.


Στην σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα αλλά και οι επόμενες κινήσεις για την αντιμετώπιση του εν εξελίξει κατολισθητικού φαινομένου που τις τελευταίες εβδομάδες έχει δημιουργήσει μια πρωτοφανή εικόνα στην Κρυοπηγή, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο βουλευτής Κώστας Μπάρκας, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης , ο Aντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ευάγγελος Γιαννουλάτος, ο Αντιδήμαρχος Ζαλόγγου Κώστας Ματέρης, ο πρόεδρος της Κρυοπηγής Νίκος Ντελής , η διοίκηση του ΙΓΜΕ με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Δημήτρη Τσαγκά και τον διευθυντή της Περιφερειακής Μονάδας του ΙΓΜΕ Ευάγγελο Νικολάου καθώς και εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕ, της Δασικής Υπηρεσίας, των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας, περιφερειακοί σύμβουλοι , κάτοικοι και φορείς.
Όπως ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Καχριμάνης , εκτός από τις διαδικασίες για την κήρυξη της Κρυοπηγής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Περιφέρεια έχει ξεκινήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις για τη διάνοιξη υφιστάμενων αγροτικών δρόμων και χάραξη νέου δρόμου θέτοντας στο “τραπέζι” και την ανταλλαγή των εκτάσεων που χάθηκαν από τις κατολισθήσεις με νέα ίσης αξίας κτήματα.
Τόσο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου όσο και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι χαρακτήρισαν το ΙΓΜΕ ως την υπηρεσία που κινεί αυτή την στιγμή τα “νήματα”, υπογραμμίζοντας το σημαντικό έργο που παρείχε από την πρώτη στιγμή στην αντιμετώπιση του φαινομένου αλλά και την καταγραφή των ζημιών.
Οι υπεύθυνοι του ΙΓΜΕ μίλησαν για μια από τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα .
Όπως διευκρίνισαν ο οικισμός δεν κινδυνεύει αυτή την στιγμή ωστόσο το Ινστιτούτο (στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογράψει με την Περιφέρεια) εκπονεί αναλυτική μελέτη για υποβολή προγράμματος προστασίας της περιοχής.
Ο βουλευτής Κώστας Μπάρκας παίρνοντας τον λόγο υπογράμμισε ότι σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη που έχει εκπονήσει το ΙΓΜΕ κατολισθητικά φαινόμενα έχουν συμβεί και στο παρελθόν, ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προχωρήσουν διαδικασίες ένταξης σε ειδικό καθεστώς αποζημιώσεων, όπως συνέβη και με τους πλημμυροπαθείς του Λούρου.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης ενημέρωσε ότι ο ίδιος έχει ενημερώσει για την κατάσταση το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι υπηρεσίες του βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να καταγράψουν αλλά και να αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Για τα θέματα των αποζημιώσεων μίλησαν ο υπεύθυνος του ΕΛΓΑ κ.Κωσταντής (ο οποίος ανέφερε ότι ο Οργανισμός θα αποζημιώσει την ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου αλλά και την απώλεια εισοδήματος για μια τριετία, ενώ ο εκπρόσωπος του ΟΠΕΚΕ Χαράλαμπος Πάνης κάλεσε τους κατοίκους της Κρυοπηγής να υποβάλλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ ο καθένας ξεχωριστά με σωστά γεωχορικά στοιχεία για τις εκτάσεις που χάθηκαν , διαβεβαιώνοντας ότι η υπηρεσία θα συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την διαδικασία αυτή.
Ο εκπρόσωπος των κατοίκων Παναγιώτης Τσούτσης υπογράμμισε ότι εκείνο που προέχει είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να δώσει την εντολή για κήρυξη της Κρυοπηγής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σημειώνοντας και ο ίδιος ότι το φαινόμενο είναι γεωολογικό και όχι πλημμυρικό, ενώ έχει εμφανιστεί σε 3 μέτωπα και “κυκλώνει” το χωριό πλησιάζοντας και τον οικισμό.
Προκειμένου να διευκολύνει τη διαδικασία το ΙΓΜΕ δεσμεύτηκε να παραδώσει έως την Παρασκευή μια συνοπτική έκθεση η οποία θα περιγράφει την κατάσταση και η οποία θα κοινοποιηθεί και στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Σε κάθε περίπτωση όλοι οι φορείς διαβεβαίωσαν τους κατοίκους ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαχείριση αλλά και την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς αυτού φαινομένου που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη κι έγινε αφορμή να “εξαφανιστούν” εκατοντάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα.

Πηγή : Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites