Κώστας Μπάρκας: ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής «μας ενώνουν περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν»

Για την ανεργία, κυρίως αυτήν που «χτυπά» τους νέους, μιλά στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο 37χρονος βουλευτής Πρεβέζης του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας και εστιάζει στους τέσσερις πυλώνες κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα, για να καταλήξει: «Η έξοδος της χώρας μας από τα Μνημόνια σε λίγους μήνες θα αποκλιμακώσει περαιτέρω την ανεργία».

Υπερασπίζεται παραλλήλως την ενίσχυση του Δημοσίου με προσωπικό και κατηγορεί την Ν.Δ. και τον αρχηγό της ότι «δεν μπορούν να αποδεχτούν το γεγονός ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση και οι φορείς της έχουν αποκομματικοποιηθεί και όλες οι θέσεις προκηρύσσονται ανοιχτά και δημόσια».

Ερωτηθείς από το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος σημειώνει ότι «είναι λαϊκή επιταγή να αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας του 21ου αιώνα» και ευκαιρίας δοθείσης, επισημαίνει αναφορικά με τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής: «το μόνο σίγουρο είναι ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση αποτελεί μια καλή αφορμή για να ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στους δύο χώρους για το ενδεχόμενο συνεργασίας και συμπόρευσής τους. Και αν θέλετε την άποψή μου, θα έλεγα ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο Πρακτορείο, ο κ. Μπάρκας υποστηρίζει ότι «αυτή η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, συγκρούστηκε με τα οργανωμένα συμφέροντα και τις εγκληματικές συμμορίες που λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Πρεβέζης, Κώστα Μπάρκα, στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ: Κύριε Μπάρκα, είσθε νέος άνθρωπος, επιπλέον ένας βουλευτής που εκλέγεται σε μια από τις πιο φτωχές περιφέρειες της χώρας, την Ήπειρο. Ποια είναι τα προβλήματα που πραγματικά απασχολούν τους νέους ανθρώπους;

 

Απ.: Κάθε γενιά έχει τις δικές της αγωνίες και αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα. Συνεπώς, και η δική μου γενιά δεν αποτελεί  εξαίρεση και πραγματικά έχει αρκετά θέματα που την απασχολούν. Το κυριότερο, όμως, κατά κοινή ομολογία, τόσο στην Ήπειρο, όσο και στην υπόλοιπη χώρα, είναι η ανεργία, η οποία την πενταετία 2010-2014 εκτοξεύτηκε στα ύψη, λόγω της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκήθηκε.

Και να σας πω την αλήθεια, είναι πολύ άδικο για τη νέα γενιά, η οποία είναι πλήρως καταρτισμένη, διαθέτοντας πτυχία, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες και άλλα δεξιότητες  να αντιμετωπίζει τέτοια μεγάλα ποσοστά ανεργίας και να αναγκάζεται να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αναζητώντας μια εργασία.

 

 

Ερ.: Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να τα προσεγγίσει τα ζητήματα αυτά; Σε ποιο βαθμό έδωσε λύσεις;

 

Απ.: Τα εργασιακά είναι στον πυρήνα της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης. Ωστόσο, το καθεστώς των Μνημονίων δεν της  επέτρεψε να ξεδιπλώσει την πολιτική της σε όλο της το εύρος, καθώς υπάρχουν πολλοί περιορισμοί.

Ειδικότερα, η εργασιακή πολιτική αυτής της κυβέρνησης  στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας αφορά στην  δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας και για αυτό το λόγο δόθηκαν κίνητρα στις επιχειρήσεις για θέσεις εργασίας σταθερούς και πλήρους απασχόλησης.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, όπου έχει γίνει πολύ καλή δουλειά. Με μια σειρά πρωτοβουλίες : η αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Ε.Π.Ε.), η ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό, η εγκατάσταση νέου πληροφοριακού συστήματος και η επέκταση του Μητρώου Παραβατικότητας, οι στοχευμένοι έλεγχοι στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας, η αναβάθμιση υπηρεσιών ενημέρωσης και νομικών συμβουλών, ο συντονισμός και κοινή δράση των ελεγκτικών μηχανισμών και  η ίδρυση ειδικού τμήματος Καταπολέμησης Αδήλωτης Εργασίας, η κυβέρνηση πέτυχε και μείωσε την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Έτσι, από το 20% που βρισκόταν το 2014 η αδήλωτη εργασία μειώθηκε στο 12%, ενώ στους εργαζόμενους καταβλήθηκαν περισσότερα από 24 εκατ. ευρώ από δεδουλευμένες οφειλές.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Από τον Μάη του 2017, αυτή η  Βουλή ψήφισε την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων τον Αύγουστο του 2018. Έτσι, σε πέντε μήνες θα επανέλθουν σε ισχύ. Ο τέταρτος πυλώνας αφορά στην αύξηση του κατώτατου  μισθού, γιατί με 586 ευρώ δεν μπορούμε να μιλάμε για δίκαιη ανάπτυξη. Ήδη, ξεκίνησε η τεχνική μελέτη του νόμου από το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου στη μεταμνημονιακή Ελλάδα να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.

Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι αυτή η κυβέρνηση έβαλε «φρένο» στην απορρύθμιση της εργασίας και μείωσε την πρωτοφανή ανεργία, που προκάλεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η ανεργία  σε γενικές γραμμές μειώθηκε από το 27% στο 20%, ενώ, ειδικότερα, η νεανική ανεργία μειώθηκε από το 55% στο 38%.

Το ξέρω ότι δεν είναι αρκετό και ότι  οι δείκτες πρέπει να επανέλθουν σε αποδεκτά επίπεδα για μία ευρωπαϊκή χώρα, αλλά όπως ξέρετε δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί για αυτό. Ωστόσο, πιστεύω ότι η έξοδος της χώρας μας από τα Μνημόνια σε λίγους μήνες θα αποκλιμακώσει περαιτέρω την ανεργία, θα δημιουργήσει περισσότερες σταθερές θέσεις εργασίας, με ευνοϊκότερες όρους εργασίας και καλύτερους μισθούς για τους νέους ανθρώπους.

 

 

Ερ.: Και από τον Αύγουστο τι αλλάζει κύριε Μπάρκα;

 

Απ: Από τον Αύγουστο βγαίνουμε από ένα ασφυκτικό πλαίσιο επιτροπείας και παλεύουμε για να κερδίσουμε το στοίχημα της δίκαιης ανάπτυξης. Δηλαδή, το στοίχημα της αύξησης  του παραγόμενου πλούτου και των μισθών, της ενίσχυσης της πραγματικής παραγωγής, των επενδύσεων και της καινοτομίας.

Και αυτό το στοίχημα, θα κριθεί, κυρίως, στο πεδίο της πραγματικής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, στην αύξηση των θέσεων πλήρους εργασίας, στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, στην περαιτέρω αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών υπηρεσιών, στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

 

 

Ερ.: Επί τη ευκαιρία, σε αυτά τα τελευταία «μέτρα» μνημονιακών υποχρεώσεων ποιο είναι το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ;

 

Κώστας Μπάρκας: Στους κόλπους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, θα έλεγα ότι επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, γιατί οι οικονομικοί δείκτες της χώρας μας βελτιώνονται, και  η τέταρτη αξιολόγηση, η οποία είναι η τελευταία του Προγράμματος, δεν περιλαμβάνει τόσο σημαντικά προαπαιτούμενα, καθώς το Πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές.

Παράλληλα, θα ήθελα να επισημάνω ότι  οι διεργασίες για την μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας μας και η επεξεργασία της Εθνικής μας Αναπτυξιακής Στρατηγικής , θα ανοίξουν τον δρόμο, ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε μια οριστική και καθαρή έξοδο από την οκτάχρονη περιπέτεια των Μνημονίων.

 

 

Ερ.: Στην ανεργία αποτελεί λύση η πρόσληψη στο Δημόσιο; Σας ρωτώ γιατί,  όπως υποστήριξε τις προάλλες ο πρόεδρος της ΝΔ, «μόνον την τελευταία τριετία, η κυβέρνηση έχει προσλάβει στο Δημόσιο 21.000 μόνιμους υπαλλήλους και 15.000 συμβασιούχους με κόστος που ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ και πληρώνουν από το υστέρημά τους οι Έλληνες φορολογούμενοι». Ο κ. Μητσοτάκης είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, «δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να πάρει τα κλειδιά του κράτους στην Κουμουνδούρου». Τι απαντάτε τόσο στην επίθεση που δέχεται η κυβέρνηση, όσο όμως και στην ουσία του θέματος;

 

…Για να σας προλάβω πάντως, ο κ. Μητσοτάκης έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος…

 

 Απ.: Αναφορικά με την ανεργία των νέων, σας εξέφρασα νωρίτερα την άποψή μου. Σχετικά με το Δημόσιο και τις προσλήψεις έχω να πω τα εξής:

Κατά την πενταετία 2010-2014 το ελληνικό Δημόσιο συρρικνώθηκε  κατά 35%, καθώς σχεδόν 300.000 δημόσιοι υπάλληλοι, είτε συνταξιοδοτήθηκαν, είτε τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τον πρώην υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η ενίσχυση του Δημοσίου με προσωπικό είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να εκπληρώσει βασικές και αναγκαίες λειτουργίες του: να παρέχει υγειονομικές, εκπαιδευτικές, ασφαλιστικές και άλλες υπηρεσίες. Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να  τονίσω και να ενημερώσω υπεύθυνα τους συμπολίτες μας, ότι όλες οι προσλήψεις διεξάγονται με διαφάνεια και αξιοκρατία, μέσω Α.Σ.Ε.Π.

Η Ν.Δ. και ο αρχηγός της δεν μπορούν να αποδεχτούν το γεγονός ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση και οι φορείς της έχουν αποκομματικοποιηθεί και όλες οι θέσεις  προκηρύσσονται ανοιχτά και δημόσια.

H αιτία είναι προφανής. Νοσταλγούν και ονειρεύονται την παλινόρθωση του πελατειακού-κομματικού κράτους, που περίτεχνα έστηναν επί χρόνια, με «ρουσφέτια» και «αλισβερίσια», μακριά από κάθε είδους αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες. Δυστυχώς για την αξιωματική αντιπολίτευση, η υψηλή συμμετοχή των πολιτών στις προκηρύξεις του Α.Σ.Ε.Π. για προσλήψεις τακτικού προσωπικού είναι η καλύτερη απάντηση στην κριτική της. Η χώρα και η δημόσια διοίκηση αλλάζουν, η Ν.Δ. όχι.

 

Ερ.: Τις τελευταίες ημέρες έχει επανέλθει στην πολιτική ατζέντα η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Είναι δυνατόν το θέμα αυτό να μπαίνει κάτω από πολιτικές σκοπιμότητες;

 

Απ.: Για να σας απαντήσω, θα μου επιτρέψετε να κάνω μια αναφορά στην πολιτική «αλλαγή» που έλαβε χώρα στο πολιτικό σύστημα της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Και αυτή δεν άλλη από την αλλαγή στους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, πιστεύω ότι οι εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 σηματοδότησαν το τέλος του κύκλου της Μεταπολίτευσης και την  έλευση μιας νέας εποχής – της Νέας Μεταπολίτευσης – ή όπως αλλιώς θα την χαρακτηρίσουν οι ιστορικοί του μέλλοντος. Η νέα εποχή που ανέτειλε έχει περισσότερα δημοκρατικά χαρακτηριστικά, κοινωνική δικαιοσύνη και διαφάνεια, και αυτό λόγω των επιδιώξεων της κοινωνικής πλειοψηφίας, οι οποίες εκφράστηκαν, ας μην ξεχνάμε, όχι μόνο στις κάλπες του 2015, αλλά και νωρίτερα – κατά τη διάρκεια των λαϊκών κινητοποιήσεων  στις πλατείες πριν λίγα χρόνια.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, όμως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η Μεταπολίτευση προσέφερε στη χώρα μας πολλά θετικά στοιχεία όπως δημοκρατία, κατοχύρωση δικαιωμάτων, κοινωνική ειρήνη και δημιουργία. Μας κληρονόμησε, όμως, και αρνητικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων, και  ένα κράτος με μεγάλες παθογένειες, το οποίο στο παρελθόν αντι να υπηρετήσει τους πολίτες, υπηρετούσε μια οικονομική ολιγαρχία και τις ομάδες συμφερόντων που την υποστήριζαν.

Στη νέα εποχή, λοιπόν, που διανύουμε  χρειάζεται να απαντήσουμε στα σύγχρονα προβλήματα και στις νέες προκλήσεις μ’ ένα  νέο θεσμικό πλαίσιο, με την Αναθεώρηση του Συντάγματος, για να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, προκειμένου να επαναθεμελιώσουμε τη δημοκρατία, να ενισχύσουμε τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, να διευρύνουμε τα κοινωνικά δικαιώματα και να οικοδομήσουμε νέους θεσμούς λαϊκής συμμετοχής.

Εν κατακλείδι, θέλω να πω ότι η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση βρίσκεται στην πολιτική ατζέντα, γιατί είναι λαϊκή επιταγή να αλλάξουμε  το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας του 21ου αιώνα και όχι γιατί υπαγορεύεται από πολιτικές σκοπιμότητες.

 

 

Ερ.: Επί της Συνταγματικής Αναθεώρησης και πάλι, είδαμε να διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις στο Κίνημα Αλλαγής. Ποια η εκτίμησή σας για την πορεία που θα πάρει ο εν λόγω πολιτικός φορέας, αλλά και τι προβλέπετε για σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής;

 

Απ.: Πιστεύω, ότι αργά ή γρήγορα το Κίνημα Αλλαγής θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα με ποια πολιτική δύναμη θα συστρατευθεί στη σημερινή ιστορική καμπή: με το προοδευτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών ή με το συντηρητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. που στηρίζει την οικονομική ολιγαρχία και τα συμφέροντά της;

Αναφορικά με τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση αποτελεί μια καλή αφορμή για να ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στους δύο χώρους για το ενδεχόμενο συνεργασίας και συμπόρευσής τους. Και αν θέλετε την άποψή μου, θα έλεγα ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

 

 

 

Ερ.: Είσθε ικανοποιημένος από την επαναλειτουργία του πρωταθλήματος; Ή μήπως, ήταν μια ευκαιρία να διακοπεί το πρωτάθλημα και να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο;

Απ.: Tο ελληνικό ποδόσφαιρο κουβαλάει συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών, τα οποία είναι γνωστά σε όλους και για τα οποία προφανώς και δεν φταίει η παρούσα κυβέρνηση. Απεναντίας, αυτή κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, συγκρούστηκε με τα οργανωμένα συμφέροντα και τις εγκληματικές συμμορίες που λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο, λόγω της λαϊκής εντολής που έχει για να πατάξει τη  διαφθορά σε κάθε πτυχή της δημόσιας σφαίρας και κατ’ επέκταση και στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Και τα πράγματα που πέτυχε δεν είναι και λίγα.  Ειδικότερα, πέτυχε: τον ορισμό τακτικών δικαστών για υποθέσεις της αθλητικής δικαιοσύνης, την εναρμόνιση του καταστατικού της Ε.Π.Ο. τόσο με την ελληνική νομοθεσία όσο και τα πρότυπα της FIFA/UEFA, την αυστηροποίηση του πλαισίου για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, την άρση του ελέγχου της διαιτησίας από τις Π.Α.Ε. καθώς και την αυστηρή τήρηση της νομιμότητας στο πεδίο των οικονομικών τόσο της Ομοσπονδίας όσο και των Π.Α.Ε.

Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, ο κ. Βασιλειάδης, μετά την απόφασή του για διακοπή του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, έθεσε ένα ακόμη αυστηρότερο πλαίσιο και συγκεκριμένες προϋποθέσεις προς την Ε.Π.Ο. και τις Π.Α.Ε.

Εφόσον, η διοργανώτρια αρχή και οι ομάδες αποδέχτηκαν το νέο πλαίσιο και υπέγραψαν το κείμενο δεσμεύσεων, νομίζω ότι είναι θεμιτή και σκόπιμη η επανέναρξη του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

 

Ερ.: Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι κατηγορούν την κυβέρνηση για «νέα διαπλοκή» με επιχειρηματίες, που έχουν σχέση με μέσα μαζικής ενημέρωσης, το ποδόσφαιρο κ.ο.κ. Τι απαντάτε;

Απ.:  Είναι λογικό η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία έχει συνδεθεί με τα μισά πολιτικά σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Η σημερινή κυβέρνηση, ούτε επιχειρηματικά συμφέροντα εξυπηρετεί, ούτε συνδιαλέγεται εν κρυπτώ.

Με αυτή την κυβέρνηση, η Ελλάδα ακολουθεί τον δρόμο της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, τον δρόμο της κάθαρσης και της δικαιοσύνης.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

03/01/2024, 6:04 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες Έρευνες

20/11/2023, 1:00 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη τελετή έναρξης στον Μύλο των Ξωτικών

20/11/2023, 12:40 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

24/10/2023, 7:59 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία κατά την περίοδο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

09/08/2023, 11:30 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση-Τα καινούργια πρόσωπα και τα νέα υπουργεία

26/06/2023, 5:55 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές χωρίς διόδια : Πότε θα είναι ελεύθερη η διέλευση

21/06/2023, 2:09 μμ

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τις εκλογές της Κυριακής 25ης Ιουνίου

21/06/2023, 1:51 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites