Με την ταινία “Σκοτεινές ψυχές” συνεχίζει τις προβολές της Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας
συνεχίζει τις προβολές της
την Πέμπτη 22 Μαρτίου ώρα 9.00 μ.μ
στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας
με την ταινία
Σκοτεινές ψυχές (anime nere)

Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΑΡΙΝΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 17-24 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΘΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΟΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Ιταλική κινηματογραφική παραγωγή 2014 -2015
Διάρκεια: 108′
Σκηνοθεσία: Francesco Munzi
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Fabrizio Ferracane (Για το ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΨΥΧΕΣ ήταν υποψήφιος για το βραβείο Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου David Di Donatello), Marco Leonardi (Cinema Paradiso), Peppino Mazzotta (Il Commissario)

Μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Τζιοακίνο Κριάκο από τον Ιταλό σκηνοθέτη Φραν­τσέσκο Μούντσι, ο οποίος­ τρυπώνει στα άδυτα της πανίσχυρης μαφιόζικης οργάνωσης Ντραγκέτα για να παραδώσει μια σύγχρονη τραγωδία υψηλής κινηματογραφικής ακρίβειας.
Η πρώτη σεκάνς αποκαλύπτει ένα ντιλ ανάμεσα σε Ιταλούς μαφιόζους κι έναν μεγαλέμπορο ναρκωτικών. Ισορροπίες του τρόμου πάνω στην απόλυτη χλιδή ενός πολυτελούς σκάφους, με φόντο μια μεγαλούπολη που ζει και αναπνέει στη σκιά της μοντέρνας οικονομίας αλλά και παραοικονομίας. Η συνέχεια δίνεται στο μικρό χωριό των μαφιό­ζων, όπου ο πιτσιρικάς Λέο χτυπά με την καραμπίνα του την τζαμαρία ενός ντόπιου μπαρ, ξυπνώντας έτσι μια παλιά βεντέτα. Το αίμα του ατίθασου νεαρού βράζει: περιφρονεί τις αγροτικές εργασίες που κάνει ο πατέρας του κι έχει ως πρότυπο τους θείους που έχουν χτίσει το χρυσό βασίλειο της ανομίας τους στο Μιλάνο. το ταξίδι του στην ιταλική μεγαλούπολη τον βάζει στα κόλπα της οικογενειακής «επιχείρησης». Μόνο που η αποστολή ενός πολύτιμου φορτίου στον τόπο καταγωγής τους εξελίσσεται σε θρυαλλίδα αιματηρών εξελίξεων, σε μια υψηλής κινηματογραφικής ακρίβειας μεταφορά του μυθιστορήματος «Σκοτεινές ψυχές» του Τζιοακίνο Κριάκο.
Και αυτό διότι ο Ιταλός σκηνοθέτης Φραντσέσκο Μούντσι στήνει το πολυεπίπεδο δράμα του με όρους μοντέρνας τραγωδίας και αμοραλιστικού γουέστερν. Όπως το «Γόμορρα» του Ματέο Γκαρόνε, απαρνείται από την αρχή το φολκλόρ που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες το είδος κι εστιάζει στην οικονομική αλλά και την πολιτισμική διάσταση του φαινομένου (η μαφία ως ταυτότητα). Οι δύο όψεις τις Ιταλίας, αυτή του αναπτυγμένου Μιλάνου κι εκείνη της φτωχής επαρχιακής Καλαβρίας –άψογα φωτογραφημένες και οι δύο από τον Σέρβο Βλάνταν Ράντοβιτς–, αποτυπώνουν μια χώρα που ακροβατεί ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν της. Τα τρία αδέρφια πρωταγωνιστές, γιοι ενός βοσκού που έπεσε θύμα μιας βεντέτας, παρουσιάζονται σαν σκλάβοι της παράδοσης, ο καθένας με το δικό του τρόπο. Η μαφία βρίσκεται στο DNA της οικογένειας, της ντόπιας κοινότητας και της κρατικής εξουσίας, καθορίζοντας τη μοίρα των ηρώων.
Είναι η αόρατη δύναμη που κινεί τα νήματα, μολύνει προσωπικές σχέσεις, διαλύει τον κοινωνικό ιστό κι επιβάλλει το νόμο της ζούγκλας, όπου επικρατεί ο (εγκληματικά) ισχυρότερος. Η αστυνομία­ επιλέγει το ρόλο του απλού θεατή, ενώ τα κλειστά παντζούρια και τα κλειστά στόματα συνθέτουν μια τρομακτική σιωπή ευρείας συνενοχής. Την ίδια στιγμή νέοι άνθρωποι στριμώχνονται για να ανεβούν στη μαφιό­ζικη πυραμίδα εξουσίας, όπου μια λανθασμένη κίνηση φτάνει για να βρεθείς στον πάτο ή μάλλον θαμμένος μερικά μέτρα κάτω από αυτόν… Ένας ατέρμονας κύκλος βίας που μοιάζει αδύνατο να σταματήσει.
Τα ερειπωμένα χωριά και το φυσικό τοπίο της Καλαβρίας αποδεικνύονται το ιδανικό ημι-σεληνιακό σκηνικό στο οποίο ξετυλίγεται το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας­, με τον Φραντσέσκο Μούντσι να χτίζει με αμεσότητα, δωρικότητα και εικαστική αρτιότητα τη σκοτεινή γκανγκ­στερική ιστορία του. Μία από τις κορυφαίες ιταλικές ταινίες της δεκαετίας, κέρδισε εννιά βραβεία στα πέρσινα Ντονατέλο και τέσσερις διακρίσεις στο Φεστιβάλ Βενετίας 2014.
Πηγή:Αθηνόραμα(Χρήστος Μήτσης)


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites