ΠΡΕΒΕΖΑ : Με επιτυχία η άσκηση «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ» της Πυροσβεστικής στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού

photos/Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Στα πλαίσια της διαρκούς εκπαίδευσης των Υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας την 29-03-2018 ημέρα Πέμπτη και περί Ω/10.00΄ πραγματοποιήθηκε άσκηση ετοιμότητας με την κωδική ονομασία «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ» στο χώρο των εγκαταστάσεων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού – Σχολή Πλοιάρχων που βρίσκεται στη θέση «Βαθύ» του Δήμου Πρέβεζας, με τη συμμετοχή και άλλων Υπηρεσιών (Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πρέβεζας, Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, Λιμεναρχείο Πρέβεζας, ΔΕΔΔΗΕ Πρέβεζας, Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας και Ε.Κ.Α.Β. Πρέβεζας).

Το σενάριο της εν λόγω άσκησης προέβλεπε τα εξής:

Την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 και περί Ω/09:55, εκδηλώνεται ισχυρός σεισμός περίπου έξι (6) βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, βορειοανατολικά της πόλης της Πρέβεζας στην θαλάσσια περιοχή του Αμβρακικού κόλπου σε μικρό εστιακό βάθος.

Περί Ω/09:59 ενημερώνεται το τηλεφωνικό κέντρο – 199 της Π.Υ. Πρέβεζας για μικρές ζημιές σε κτήρια και μερική κατάρρευση του 1ου κτιρίου του συγκροτήματος Α1 της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου-Παράρτημα Πρέβεζας.

Το τηλεφωνικό κέντρο – 199 ενεργεί και ενημερώνει άμεσα, σύμφωνα με το εκπονηθέν Σχέδιο Επέμβασης σε περιπτώσεις Πυρκαγιάς – και Σεισμού του κτηρίου, ότι από το σεισμό που εκδηλώθηκε προκλήθηκε μερική κατάρρευση στο κτήριο 1 του συγκροτήματος Α1 της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου όπου υπάρχει εγκλωβισμένο άτομο στον 1ο όροφο και έχει προκληθεί πυρκαγιά στο λεβητοστάσιο που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου του συγκροτήματος Α5.

Περί Ω/10:00 αναχωρούν άμεσα για τον τόπο του συμβάντος τα παρακάτω οχήματα επανδρωμένα με το κατάλληλο προσωπικό:

  • Π.Σ. 2424 διασωστικό-υδροφόρο όχημα χωρητικότητας 1500 lt, με πλήρωμα τρία (3) άτομα και
  • Π.Σ. 3391 υδροφόρο όχημα χωρητικότητας 2500 lt, με πλήρωμα τρία (3) άτομα, τα οποία καταφτάνουν στο τόπο του συμβάντος περί Ω/10:01.

Αμέσως ενημερώνεται και ο Διοικητής της Υπηρεσίας από τον τηλεφωνητή ο οποίος  ζητά και τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πρέβεζας όπου ο Προϊστάμενος αυτής, άμεσα ειδοποιεί την εθελοντική ομάδα της Λέσχης Καταδρομέων Πρέβεζας.

Ο Διοικητής της Υπηρεσίας αναχωρεί περί Ω/10:01 με το Π.Σ. 3033 επιβατηγό όχημα (τζιπ) για το τόπο του συμβάντος, θέτοντας ταυτόχρονα σε μερική επιφυλακή και την Υπηρεσία λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. Κατά την άφιξη του ο Διοικητής, στο τόπο του συμβάντος, περί Ω/10:02, διαπιστώνει ότι λόγω της κατάστασης χρήζει η συνδρομή και άλλων οχημάτων και περί Ω/10:04 ειδοποιεί τον τηλεφωνητή της Υπηρεσίας, και ζητά τη συνδρομή ενός ακόμη οχήματος.

Περί Ω/10:15 αναχωρεί από την Υπηρεσία το  Π.Σ. 4278 διασωστικό-υδροφόρο όχημα χωρητικότητας 1000 lt, με πλήρωμα τρία (3) άτομα το οποίο και φτάνει στο τόπο του συμβάντος περί Ω/10:16.

Τα οχήματα θα κατευθυνθούν προς το συμβάν μέσω της παραλιακής οδού που συνδέει την πόλη της Πρέβεζας με τον οικισμό Αγίου Θωμά. Η απόσταση του συμβάντος από την Υπηρεσία είναι οχτακόσια  (800) μέτρα.

Κατά την πορεία των οχημάτων δίνονται πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο στον 1ο όροφο του 1ου κτιρίου στο συγκρότημα Α1  καθώς και πρόκληση μιας εστίας πυρκαγιάς στο ισόγειο του κτιρίου του συγκροτήματος Α5 στο χώρο του λεβητοστασίου.

Περί Ω/ 10:10 φτάνει στο τόπο του συμβάντος η εθελοντική ομάδα της Λέσχης Καταδρομέων Πρέβεζας με ένα (1) όχημα και πλήρωμα τεσσάρων (4) ατόμων.

Επίσης στο τόπο του συμβάντος έχει καταφθάσει όχημα του Λιμεναρχείου Πρέβεζας για ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Παρόντες είναι και ο Διοικητής της Ακαδημίας καθώς και οι επικεφαλής των αγημάτων πυρασφαλείας.  

Με την άφιξη των οχημάτων στον τόπο του συμβάντος και την ανάπτυξή τους στην καυτή ζώνη, ελέγχεται από τον επικεφαλής η ολοκλήρωση της πλήρους εκκένωσης των κτηρίων που εκτελεί το προσωπικό της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και η μετάβαση αυτών στο χώρο που έχει οριστεί.

Ταυτόχρονα ο επικεφαλής δίνει εντολή στο πλήρωμα του Π.Σ. 3391 να αναπτύξουν εγκαταστάσεις και να προσβάλουν την φωτιά στο λεβητοστάσιο του ισόγειου κτιρίου στο συγκρότημα Α5 και προβαίνουν στην κατάσβεση της πριν λάβει διαστάσεις και τροφοδοτείται με νερό από υδροστόμιο που βρίσκεται έξω από την Ακαδημία.

Στη συνέχεια και ενώ ο επικεφαλής επικεντρώνεται στην διάσωση του εγκλωβισμένου ατόμου που βρίσκεται στην αίθουσα του 1ου ορόφου του κτιρίου 1 του συγκροτήματος Α1, καταφθάνει στο τόπο του συμβάντος ένα (1) όχημα της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας. Έπειτα δύο (2) από τους πυροσβέστες, που αποτελούν τη διασωστική ομάδα λόγω της κατάρρευσης του εσωτερικού κλιμακοστασίου αποφασίζει η είσοδος τους να γίνει από το παράθυρο της αίθουσας διδασκαλίας με την χρήση φορητής κλίμακας. Ανεβαίνουν στον 1ο όροφο του 1ου κτιρίου στο συγκρότημα Α1 όπου έχει υποστεί μερική κατάρρευση στις αίθουσες διδασκαλίας για την ανεύρεση του εγκλωβισμένου ατόμου  το οποίο είναι σοβαρά τραυματισμένο από πτώση αντικειμένου. Αφού το ανασύρουν, τον τοποθετούν σε φορείο. Στήνεται η κλίμακα στο παράθυρο του πρώτου ορόφου της αίθουσας διδασκαλίας όπου σε συνεργασία με την ομάδα της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας  απεγκλωβίζουν το θύμα από το παράθυρο με την μέθοδο φορείο-κλίμακα σε διάταξη ως εξής:

Δύο (2) διασώστες (ένας πυροσβέστης και ένα μέλος της ομάδας της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας) κρατούν την κλίμακα στην βάση της.

Δύο (2) πυροσβέστες και δύο (2) μέλη της ομάδας της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας ανεβαίνουν με την βοήθεια της κλίμακας στον 1ο όροφο για προετοιμασία του τραυματία προκειμένου να τοποθετηθεί με ασφάλεια στο φορείο και στη συνέχεια ελέγχουν την κλίμακα με σχοινιά δεμένα στην κορυφή της, σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Η ομάδα που βρίσκεται στη βάση της κλίμακας και την στηρίζει μεταφέρει το φορείο με τον τραυματία στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την μεταφορά του στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Στη συνέχεια μετά την επιστροφή όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας ακολουθεί απολογισμός, παρατηρήσεις, κριτική και προτάσεις για την όλη διεξαγωγή της άσκησης ετοιμότητας.

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η εταιρεία IONION MARINE αναζητά εργατοτεχνίτη

27/01/2021, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Στην Π.Ε Πρέβεζας το ένα και μοναδικό νέο κρούσμα κορωνοϊού στην Ήπειρο

27/01/2021, 6:10 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Μνημείο μνήμης και ζωντανής αναφοράς για τα θύματα του ολοκαυτώματος ετοιμάζουν Δήμος Πρέβεζας και ΚΙΣΕ

27/01/2021, 3:04 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Εγκρίθηκε έργο πυροπροστασίας για τα σχολικά κτίρια του Δήμου Ζηρού

27/01/2021, 2:33 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΔΕΥΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ : Πιθανόν μειωμένη η πίεση του νερού τις επόμενες ώρες

27/01/2021, 2:28 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συζήτησαν έφ’ όλης της ύλης Κώστας Μπάρκας και Γιώργος Νίτσας

27/01/2021, 2:21 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites